I denne blå skyskraperen eier Jarl Haugedal og hans kompanjonger flere leiligheter som de leier ut til norske turister. FOTO: Arkivfoto

NEW YORK: – Det var helt spesielt. Hele bygget ristet og gulvet vaiet så man skulle tro at man var ute på et skip, sier Jarl Haugedal til fvn.no.Jordskjelvet inntraff rundt klokken 20.00 norsk tid. Skjelvet hadde en styrke på 5,9 og hadde sitt episenter mellom Charlottesville og Richmond i delstaten Virginia. Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Services var skjelvet svært grunt, om lag 900 meter.

— Aldri opplevd noe lignende

Haugedal eier flere leiligheter i New York som han leier ut. Han har bodd i byen i 16–17 år.

– Men jeg har aldri opplevd noe lignende. Hele skyskraperen ble evakuert.

Han kan opplyse om at skyskraperen, som er 50 etasjer høyt, svaiet godt som følge av skjelvet.

– Men det ser ikke ut som om det har fått noen skader. Heldigvis er bygget forholdsvis nytt, og det gikk i det hele tatt veldig bra, forteller Haugedal.

Ikke melding om personskader

Flere av leilighetene som Haugedal eier er i skyskraperen, og han leier som regel ut til nordmenn som er på ferie i USA.

– Jeg tror de fleste som leier hos oss nå er ute på shopping eller sightseeing. De merket nok jordskjelvet de også, men ikke så godt som oss som var inne i bygningen, sier han.

Det er ikke kommet noen meldinger om personskader, men ifølge brann- og redningsvesenet i delstaten New York er det «strukturelle skader» på flere bygninger.

Det var tilløp til panikk flere steder da folk løp ut på gatene. Mange fryktet at det dreide seg om bombeangrep.

Washington evakuert

Rystelsene var kraftige og kjentes godt både i den amerikanske hovedstaden Washington DC, der nesten alle bygninger i sentrum blant annet Pentagon og kongressbygningen, ble evakuert, og i New York, der mange skyskrapere på Manhattan svaiet.

Alle offentlige bygninger på nedre Manhattan ble evakuert, også rettsbygningen der Dominique Strauss-Kahn få timer tidligere hadde fått voldtektssaken mot seg henlagt.

Brannvesenet og politiet beordret bygningen evakuert idet statsadvokat Cyrus Vance hadde startet en pressekonferanse for å orientere om DSK-saken.

Flyplasser stengt

Kontrolltårnet på flyplassene JFK og Newark utenfor New York ble også evakuert, og all flytrafikk til og fra flyplassene er innstilt fram til myndighetene har fått inspisert rullebanene og tårnene for å sjekke om det har fått skader.

Ifølge en talsmann for flyplassmyndighetene ville flytrafikken trolig bli gjenopptatt i løpet av «få timer».

Store deler av den amerikanske østkysten merket skjelvet, og også i Toronto i Canada kjente folk at bakken ristet.