Jarls New York er fullt av overraskelser. Han har bodd der i 18 år og kjenner byen bedre enn mange andre. Han ynder å vise den fram, som her til artisten Helene Bøksle som er på snarlig besøk fra Kristiansand. Han tar henne med på scooter-fart gjennom en skummel tunnel under Hudson River, dukker opp med henne på Manhattan og sier: Se! Lukt! Kjenn! Hør! Ta inn denne byen mens du er her. Det er en helt fantastisk by. Her kan du oppleve alt, sier han, og er en stolt newyorker, selv om han bor i nabobyen, Jersey City. Og så tar han Helene med på biltur i sin grandiose Mercedes, en GL 450 av unevnelig pris i Norge, ikke uoverkommelig «over there». Hvorfor bor denne vaskekte kristiansanderen, i alle fall etter dialekten å dømme, i New York?— Jeg kom som reiseleder med en gruppe mennesker fra Florida. Idet vi kjørte over Brooklyn Bridge og nærmet oss Manhattan, vokste en tanke i meg: Her vil jeg bo resten av livet. Vel er han norskamerikaner, men ikke med sånne r-er og alle de morsomme små direkte oversettelsene fra amerikansk som vi er vant til å høre fra slike. Godt SPRÅKØRE.

Han har forresten et helt spesielt godt språkøre. Han søkte for noen år siden jobb på det berømte hotellet Waldorf Astoria i New York. I søknaden hadde han skrevet at han behersket åtte språk: Norsk, dansk, svensk, engelsk, tysk, fransk, spansk og amerikansk tegnspråk. Han ble innkalt til intervju, og ganske uventet plassert foran et panel bestående av en representant for hvert språk. - Og det skal jeg si deg, det var noe helt annet å måtte veksle mellom de åtte språkene sånn i ett sett, enn å holde seg til ett av dem over noe tid. Jeg klarte det visst godt, for jeg fikk jobben, forteller han. Men Jarl fikk litt avsmak for den arbeidsplassen på grunn av intervjumetoden, så han takket like godt nei. Han har erfart at det å beherske mange språk har vært en nøkkel til å kunne velge og vrake i jobbtilbud. Slekt fra LISTA.

Jarl Haugedal er født og oppvokst i Kristiansand. Mor og far flyttet til Spania da Jarl begynte i videregående skole. Unggutten tilbrakte mye tid sammen med foreldrene der, og lærte seg fort å beherske spansk. Han hadde ellers hatt en oppvekst med mange «amerikapakker», særlig fordi mor var av Vere-slekt fra Lista, en slekt med mange utvandrere til USA. Jarl gikk på katedralskolen i Kristiansand, og etter endt skolegang flyttet han til Spania, tok reiselederutdannelse og fikk jobb i reiselivsbransjen. Dette brakte ham til Florida, og derfra var det han etter en tid fikk en tur til New York. Dermed var valget tatt. I dag bor han i et stort hus, et sånt som alle kjenner fra amerikanske filmer: Tre fulle etasjer med en høy trapp opp til første etasje, og en velutviklet underetasje med inngang til en leilighet under trappa. Adressen er Jersey City, byen på motsatt side av Hudson River i forhold til Manhattan, altså i staten New Jersey. Byen og bydelen er i rivende utvikling. Arbeidsledigheten er null, og den ene skyskraperen etter den andre skyter i været. Ikke så rart, for med tog under elva tar det nøyaktig fire og et halvt minutt til du er på Ground Zero, der tvillingtårnene sto. POSITIV ENERGI.

— Har du tenkt over hvorfor du tok den klare bestemmelsen den dagen på Brooklyn Bridge?- Det jeg så var så imponerende fullt av liv, så fullt av positiv energi. Det var en optimisme og et pågangsmot som tiltalte meg. Tanken om at «her skal vi gjøre det bra», den amerikanske energien, var så fremtredende og sterk, sier han. Han begynte som reiseleder i flyselskap. Samtidig trente han sportsdans. - Jeg flyttet hit for å danse og jobbe som modell og skuespiller, men det varte ikke så lenge før jeg ble ansatt som concierge på hotell, en stilling der du skal legge forholdene best mulig til rette for at gjestene skal få oppleve det de kan oppleve i byen. En periode var han på Marriot World Trade Center, hotellet mellom Twin Towers, senere på et par andre hoteller. Deretter ble han headhuntet for å være med å bygge opp et concierge-program for internett. - Det var en morsom periode, for jeg ble jo invitert til alt som var av show og restauranter, forteller han. EIENDOM og SPINNING.

Nå fyller virksomheten som eiendomsmegler og -entreprenør mye av tiden hans. Han kjøper gamle hus, deler dem opp i leiligheter, pusser opp og selger, i tillegg til å administrere folkene som jobber for ham. Til nå har han omsatt 25 leiligheter. - Det begynte nokså tilfeldig etter at jeg i 1999 kjøpte dette huset og så hvilke muligheter som ligger i denne typen hus, forteller han. Han har også skaffet seg utdannelse som eiendomsmegler. Samtidig er han spinninginstruktør, ikke bare på New York Sports Centers mange steder i byen, men også for andre spinninginstruktører. Han er eneste nordmann i et korps på 130 master-instruktører som reiser hele verden rundt for å trene medlemmene i organisasjonen. Han forklarer at «spinning» er en beskyttet tittel, og at i Kristiansand er det bare ett av treningssentrene som har rett til å bruke betegnelsen. - De andre driver egentlig bare med sykling. Men noen av dem kommer nok med etter hvert. Til nå er det 150.000 spinning-instruktører som er utdannet av oss, forteller han. Topp guide.

Jobbingen som guide for turister har han stort sett lagt på hylla. Men det hender han får henvendelser som han sier ja til, for moro skyld. Nylig tok han et trettitalls Lillehammer-folk på åtte timers rundtur i New York. Den erfarne reiselederen for gruppen takket Jarl med å si at han aldri hadde opplevd maken til inspirerende og engasjerende guiding på sine mange reiser til ulike mål. - Du vil aldri flytte tilbake til Norge. Hvorfor?- Folk er så positive og optimistiske her. Skal du drive som jeg gjør, må du tro på det og være stolt av det du gjør. Alle i New York er her for å drive business, og derfor er det så full fart her hele tiden. Skal du ta det med ro, må du flytte på landet. Og så er det ikke noen jantelov her. Jeg merker at jeg må prøve å jekke meg ned noen hakk når jeg kommer hjem til Kristiansand, smiler han. - Lengter du aldri hjem?- Nei. Men jeg er ofte hjemme. Det er jo så kort vei, bare syv timer, og så har jeg mange venner hjemmefra på besøk her, forteller han. - Dessuten, her er jo alt innenfor rekkevidde, her er strender, skimuligheter, skog og natur. - Får du tid til å nyte noe av det?Han nøler litt. - Jeg jobber nok hele tiden. Men jeg koser meg når det fungerer. Jeg kan sitte ned noen minutter med en kopp kaffe i en park, eller ute på trappa mi, og da kommer naboene og slår seg ned og prater i vei. Hele systemet her virker oppkavet. Men spør du en newyorker om en tjeneste, så har de all verdens av tid. Folk bryr seg veldig om hverandre her, sier han og drar en sammenlikning med Norge: - Det er ikke så rent og fint i Norge lenger. Se deg rundt her, det er ikke så mye fyll og narkomane i gatene. Hjemme synes jeg det er blitt shabby på gata. Folk røyker og drikker mye mer i Norge, og servicen er dårlig generelt. God folkeskikk og god etikette er det mye mer av her i storbyen.Lommekjent. De som måtte få Jarl Haugedal som guide på en rundtur i New York, kan glede seg. Lommekjent som han er tar han gjester og turister med på de gunstigste kjøpesentrene, de største og flotteste butikkene, og de billige og små som er vanskelige å oppdage. Han har råd for hvordan man skaffer seg rimelige teaterbilletter, han lærer bort t-banesystemet i en fei, og han lærer bort sentrale holdepunkter i Manhattans berømte sky-line. Han kan det meste om restauranter og om storbyens mangfoldige underholdningstilbud. Spør du ham om hvordan han opplevde 11. september, så har han en historie å fortelle som er til å få frysninger av. Han mistet en venn og leieboer, og flere kjente. Selv klarer han fremdeles ikke å se på når tv viser de kjente bildene av flyene som treffer bygningene. Men monumentet på bryggekanten i Jersey City, med utsikt rett over til stedet der tårnene lå, det viser han gjerne fram. Da blir både Jarl og hans gjester stille. Men det går over. For snart er Jarl på full fart ut i storbylivet igjen.Tekst og foto: Emil Otto Syvertsen