På grunn av størrelsen alene kan dette bli den største stormen som noen gang har rammet USA, melderthe National Oceanic and Atmospheric Administration, ifølge Aftenposten.no.

New York og store deler av østkysten holder pusten mens de venter på at det som omtales som«monsterstormen» Sandy næmer seg og vil treffe land natt til mandag, mest sannsynlig i området mellom Delaware og New York/New Jersey.

Boston, New York, Baltimore, Washington, D.C. og Philadelphia er alle i stormens nedslagsfelt, som omtales som Frankenstorm fordi den er en hybrib av en arktisk jetstrøm og tropisk storm. Den kan muligens gi nedbør på opptil 30 cm med regn i enkelte områder, samt tunge snøfall innlandet, skriverCNBC.

I Delaware er det innført obligatorisk evakuering av kysten innen kl. 20 søndag.

Fly kanselleres

I Oacean City, North Carolina, har vannet allerede begynt å flomme inn over byen. Regnet startet lørdag kveld. Foto: AP/Scanpix

I USA har man allerede begynt å kansellere innenlands flyvninger og flere tusen kanselleringer er ventet i løpet av det neste døgnet. Søndag ettermiddag norsk tid er hundrevis av flygninger til New York allerede kansellert. Fra Norge til USA går foreløpig trafikken som normalt søndag.

— Alle våre flyvninger går som normalt, både søndag og mandag, men situasjonen vurderes fortløpende, sier Tormod Sandstø, pressekontakt i SAS.

- Men, siden enkelte av våre passasjerer kan bli rammet av kanselleringer i USA, eller at de av andre årsaker ønsker å endre avreise, kan de som skulle ha reist i dag, søndag, eller i morgen, mandag, kostnadsfritt få booke om til samme klasse, uansett billettype.

Stenger New York

I New York stenges all kollektivtrafikk; busser, undergrunnsbanen og lokaltog, søndag kveld kl. 19, lokal tid.

Alt bygningsarbeid ble stanset lørdag og søndag morgen, lokal tid oppfordrer borgermesteren i New York, Michael Bloomberg, alle om å holde seg unna byens parker.

Dersom vinden kommer opp i styrke over 26,8 meter i sekundet, vil broene til Manhattan bli stengte, skriverNew York Times.

Lavereliggende kystområder i hele delstaten blir evakuert.

- 375.000 mennesker skal evakueres fra lavtliggende områder i New York innen kl. 19 lokal tid, i påvente av orkanen Sandy , sa borgermester Michael Bloomberg underen pressekonferanse søndag morgen lokal tid.

Satelittbilde av Sandy tatt fredag. Foto: Scanpix

De som i første omgang skal evakureres er folk som befinner seg i Zone A: Sekart over områder som skal evakueres her!

Han sa også at alle skoler i New York vil holde stengt mandag. Barnetvprogrammet Sesame Street har laget en "Orkan-pakke" som består av videor som forklarer barn hva en orkan er, og hvordan man bør forholde seg. Se selv påsesamestreet.org

Siste melding fraThe National Weather Centerer at Sandy vil skape flom over store deler av Atlanterhavskysten og vil ramme både Long Island og New York-sundet med orkans styrke.

Twitterkommer uttallige meldinger om folk som hamstrer matvarer og andre nødvendigheter.

Enormt omfang

Stormen skal være en av de større som har rammet det amerikanske fastlandet, i følge The National Oceanic and Atmospheric Administration. Det verste med Sandy skal ikke være vindens hastighet, men størrelsen, den skal være eksepsjonelt bred i omfang.

Ifølge CNBC har stormen orkans styrke i en utstrekning på 165 kilometer fra stormsenteret, mens de svakere vindene som har en tropisk storms styrke har en rekkevidde på hele 1125 kilometer.

Se interaktivt kart påweather.gov.

Unntakstilstand er erklært i en rekke stater, og myndighetene har beordret obligatorisk evakuering av de sårbare kystområdene. Innbyggere er blitt oppfordret til å hamstre mat, vann og batteri.

Avlyser valgkamp

Etter et valgkamparrangement i Youngstown i Ohio mandag reiser Obama tilbake Washington for å følge med overvåkingen av orkanen.

— To planlagte valgmøter nord i Virginia og i Colorado Springs er derfor avlyst, opplyser pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Frykten øker både blant Republikanerne og Demokratene for at orkanen vil skape problemer for de siste forberedelsene til presidentvalget 6. november.

Sandy kan skremme folk fra å gå ut og forhåndsstemme, den kan forsinke riggingen av stemmelokaler og den kan også forstyrre valgkampinnspurten for både Romney og president Barack Obama.