KRISTIANSAND: — På vei hjem fra avdøde, innhentet han (tiltalte red.anm.) meg på veien. Han rev fra meg telefonen. Han var tydelig sint og sa at "jeg skal ta han". Deretter kjørte han mot Vågsdalen. En god stund etterpå kom han hjem til meg med telefonen og var da helt ubemerket av hva som hadde skjedd – noe jeg jo da ikke visste noe om bortsett fra at han sa han hadde "tatt ham". Senere ble jeg urolig, og dro til Vågsdalen for å se til Usterud, fortalte kvinnen i retten.

38-åringen var på drapstidspunktet kjæreste med avdøde. Hun hadde tidligere hatt et forhold til tiltalte. Hun fortalte at hun dro til Vågsdalen fordi tiltalte hadde sagt at han hadde "tatt ham".

Utenfor låvedøra

– Jeg kjørte i full fart opp til Vågsdalen fordi jeg var bekymret ut fra det han sa. Jeg forsøkte å ringe til avdøde men fikk ikke noe svar. Da jeg kom opp til Vågsdalen, så jeg to bein like utenfor låvedøra. Jeg løp opp. Usterud lå da inne i låven. Han hadde bare på seg sokker. Ikke sko. Han lå med en gryte over hodet. Så at han var helt stille. Jeg prøve å få kontakt med ham. Klarte ikke det. Han sukket litt. Han var i hvert fall ikke død. Han pustet, men veldig uregelmessig. Kjente på hendene hans. De var iskalde og blodige. Jeg tok av ham gryta på hodet, fortalte kvinnen før hun brast i gråt i vitneboksen.

— Det var en vanlig potetgryte – litt gammeldags. Jeg syntes det var merkelig at han lå med en gryte på hodet. Han hadde flere rifter i hodet. Jeg sjekket en svak puls på halsen. Deretter la jeg ham i stabilt sideleie, og hentet en pute inne i huset. Senere hentet jeg også et teppe.Aktor: – Prøvde du å få kontakt med ham?

– Ja, jeg forsøkte. Men han responderte ikke.

Kvinnen fortalte detaljert om de skader hun så på kroppen til avdøde.

Hun ringte selv etter ambulanse.

Ventet på å bli pågrepet

Den drapstiltalte 36-åringen ventet på at politiet skulle komme å pågripe ham dagen etter drapet. Han så politiet komme og kom frivillig ut.

Mannskapene på Arendal politistasjon startet morgenen etter drapet søket etter den tiltalte. Det var flere aktuelle adresser. Til slutt endte politiet opp med en adresse på Krøgenes. Dit dro tre politipatruljer. Alle var bevæpnet, fortalte politibetjent Torbjørn Trommestad i Kristiansand tingrett tirsdag.— Vi tok oppstilling rundt huset, hvor vi antok tiltalte befant seg. Jeg var selv ved hoveddøren. Før vi rakk å ta kontakt, kom tiltalte ut. Han fortalte at han hadde sett at det kom tre uniformerte politibiler mot huset. Han hadde da kledd på seg og tatt på skoene for å komme ut. Han fikk straks beskjed av oss om at vi var bevæpnet og at han måtte legge seg ned. Det gjorde han. Straks etter ble han pågrepet. Tiltalte spurte om vi visste hvordan det sto til med avdøde, men han fikk ikke noe svar hos meg, fortalte Trommestad.