KRISTIANSAND: Den tiltalte arendalsmannen (36) ga i sin frie forklaring for retten en detaljert beskrivelse av hva som skjedde på gården i Vegusdal sent om kvelden 16. oktober i fjor.

— På vei tilbake til Arendal tenkte jeg at jeg hadde banket ham kraftig, sa tiltalte.

Da han kom til gården ropte avdøde på tiltalte at han var på låven.

— Jeg skulle bare banke ham. Jeg skulle bare gi ham en på nesa, men planene ble forandret da jeg oppdaget ham på låven. Jeg ville ha det svaret at han skulle holde seg vekk fra den jenta som jeg hadde vært sammen med, sa tiltalte.

Tiltalte og forsvarer.jpg Foto: Hallgeir Oftedal

Sjalusi

Aktor i saken, førsteadvokat Dennis Danielsen, antydet allerede ved åpningen av saken i Kristiansand tingrett at sjalusi var bakgrunnen for drapet, etter at avdøde hadde overtatt tiltaltes kjæreste.

— Jeg fikk ikke det svaret jeg ville ha. Derfor slo jeg ham mer. Slåsskampen på låven utartet til en voldsom slåsskamp, fortalte den tiltalte videre i retten.

— Jeg anså ikke voldsutøvelsen som farlig, sa 36-åringen.

Den tiltalte sa at han til slutt fikk det svaret han ville ha. Da var kompisen skamslått og svaret var at han skulle holde seg vekk fra ekskjæresten.

— Jeg reiste ikke til Vågsdalen for å ta livet av ham. Jeg skulle bare gi ham en blåveis.

Nektet straffskyld

Den 36 år gamle arendalsmannen nektet i retten tirsdag morgen straffskyld for drapet på Geir Helge Usterud (37).

Etter at førstestatsadvokat Dennis Danielsen hadde lest opp tiltalen om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, svarte den tiltalte nei til straffskyld på spørsmålet fra tingrettsdommer Per Olaf Refsdalen, som administrerer drapssaken som varer i tre dager.

Ifølge tiltalen ble Usterud drept som følge av omfattende voldsbruk. Det skal ha blitt brukt slegge eller økseskaft, spark, slag og en stikkgjenstand.