BIRKENES: Kriminalteknikerne opplever et voldsomt arbeidspress på grunn av alle drapssakene den senere tid. Torsdag formiddag var det igjen fire kriminalteknikere på åstedet i Vegusdal. De første var på stedet få timer etter drapet natt til onsdag.

Etterforskerne på kriminalteknisk avsnitt har hatt ansvaret for alle undersøkelsene av de seks drapene som er begått i Agder de siste ti månedene. Drapene har vært svært ressurskrevende, og kommer i tillegg til annen fortløpende etterforskning av andre saker.

De kriminaltekniske undersøkelsene som gjøres på åstedet er omfattende og krever en stor grad av nøyaktighet og systematikk. De hvite frakkene teknikerne tar på seg på et åsted, brukes for at det ikke skal smitte dna over på noe av området som skal undersøkes, eller gjenstander som blir beslaglagt og som senere skal undersøkes kriminalteknisk. Teknikerne bruker også engangshansker og trer plast over sine egne sko.

Undersøkelser på låven

Åstedsgranskerne på Vegusdal forholdt seg til en død person som lå på låven da de ankom. Hele området er oppmålt og fotografert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Krimteknikere arbeider på åstedet i Vegusdal. Foto: Hallgeir Oftedal

Alle blodflekker er målt i omfang og i avstand fra hvor avdøde ble funnet. Dette gjøres for å kartlegge hva som kan ha skjedd. Utformingen og størrelsen på for eksempel blodflekker kan ofte være avgjørende bevis i forhold til kartleggingen av hva som har skjedd på et drapssted.

Gjenstander som kan ha blitt brukt i forbindelse med drapet blir sikret og brakt til kriminalteknisk undersøkelse. Avstryk av blodflekker både på gjenstander, klær og på avdøde og siktede blir sikret for å dna-analyseres.

Når alle undersøkelser er sluttført, skal det utarbeides omfattende rapporter som senere danner grunnlaget for de vurderinger for eksempel juristene foretar i forhold til påtalespørsmålet. Kriminalteknikerne har også en jobb ved å møte i retten for å forklare domstolen om det som ofte betenges som "de tause bevis".

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det var her 37-åringen ble funnet drept natt til onsdag. Foto: Hallgeir Oftedal

Flere åsteder

I Vegusdal-saken er det også flere åsteder som skal undersøkes, for eksempel stedet for den siktede bodde og hvor reiste for å sove etter at drapet ble utført.

Klærne hans er beslaglagt og skal analyseres. Det samme gjelder hans mobiltelefon for å kartlegge hvem han har snakket med i tiden før drapet, og hvem han har sendt eller fått meldinger fra.

Så raskt det lot seg gjøre, ble også den siktede onsdag fotografert. En del av denne fotograferingen omfatter eventuelle skader som siktede selv kan ha på kroppen.

Flere kjøretøyer skal også undersøkes av kriminalteknikerne som et ledd i etterforskningen.