Det sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) til Fædrelandsvennen.

Dermed slutter han seg til rådmann Jan Henning Windegaards anbefaling om å lage en ny storkommune bestående av alle de sju kommunene i Knutepunkt Sør: Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen.

Innstillingen fra Lillesands administrasjonble klar torsdag, og Thomassen er enig i vurderingene:

— Nå må vi forhandle om å bygge en ny, stor kommune. Det er viktig å understreke at dette ikke er en sammenslåing, for vi skal skape noe helt nytt, sier Høyre-ordføreren som stiller til gjenvalg 14. september.

— Rådmannens innstilling er så fersk at vi ikke har fått behandlet saken på Høyres gruppemøte enda, men jeg tror jeg kan si at stemningen i gruppa er positiv til å gå i forhandlinger med knutepunktkommunene, sier Thomassen.

- Mange gode gevinster

Selv har han fram til nå flagget at ekteskap med Birkenes og Grimstad har vært hans foretrukne alternativ, og sier dette om skiftet av standpunkt:

kommuner_model5_2.jpg

— Grimstad har sagt nei, og da kan det ikke nytte å gå i dypere forhandlinger med dem. Lillesand og Birkenes alene blir for smått, og nå må vi forsøke å bygge en storkommune som kan gjøre det enda bedre å bo i Lillesand. Vi skal lytte til innbyggerne underveis, og kommer til å gå mange runder med dem, understreker han.- Hva er fordelen med å danne en større kommune?

— Jeg tror vi vil få mange gode gevinster. Kompetanseheving på tekniske områder, fordeler innen plan- og bygningssektoren, skole, og bedre forhold for sårbare grupper innen barnevern og familieområdet. Mye samarbeider vi om i knutepunktnettverket i dag, men jeg tror det er en stor fordel å få større enheter.

- Bedre tjenestetilbud

— Hvilke krav vil du stille for at Lillesand skal gå med i en ny kommune?

— Det er for tidlig å snakke om krav, men det er viktig at innbyggerne i Lillesand får et enda bedre tjenestetilbud. Samlet sett bør de også få lavere kommunale skatter og avgifter, slik at de ser en effekt av å bli større, sier Thomassen.

Rådmannen skriver i sin innstilling at dersom ikke forhandlinger med alle sju kommunene fører fram, bør Lillesand forhandle videre med Kristiansand og eventuelt de av knutepunktkommunene som vil være med videre. Det er Arne Thomassen enig i:

— Ja, dersom det ikke blir alle sju, kan det bli to, tre, fire eller fem, sier han.

— Hvis du skulle tippe, hvordan tror du den nye kommunen ser ut?

— Tja, det blir jo gjetning, men da jeg ville vel si at Søgne, Songdalen, Lillesand, Birkenes og Kristiansand er ganske sikre.

Forhandlingsutvalg

«Kommunereformen er en unik mulighet for Lillesands befolkning til å ruste seg for fremtidens utfordringer. Dagens oppgaveportefølje sammenholdt med fremtidens utfordringsbilde er etter rådmannens mening tilstrekkelig begrunnelse for å anbefale bystyret å gå i forhandlinger om storkommunealternativet», skriver rådmannen i sin innstilling.

Han anbefaler at Lillesand på det første bystyremøtet etter valget setter ned et forhandlingsutvalg bestående av ordfører, varaordfører og en fra opposisjonen. Utvalget skal legge fram sin endelige anbefaling for bystyret innen juni 2016. Rådmannens forslag til strategi for kommunereformen skal nå behandles av formannskapet i Lillesand 2. september, og i bystyret 9. september.

Dette mener de andre ordførerne

Arvid Grundekjøn Foto: Kjartan Bjelland

Arvid Grundekjøn, Kristiansand— Jeg har vært tydelig på hva jeg mener er riktig. Utredningen Knutepunktet har gjennomført har styrket meg i troen på at alle kommunene bør gå sammen. At rådmannen i Lillesand kommer til denne konklusjonen er en hyggelig bekreftelse på at prosessen går i en riktig og konstruktiv retning. Det er en veldig gledelig konklusjon.

Arild Windsland Foto: Henrik Ihme

Arild Windsland, Birkenes— Jeg har tidligere sagt at det er viktig hva Lillesand og Vennesla bestemmer seg for. De to kommunene har nøkkelroller på grunn i sin størrelse. Jeg konstaterer hva rådmannen i Lillesand sier og synes det er en interessant konklusjon. Så får vi jo se hva politikerne kommer fram til.

Åse R. Severinsen Foto: Tore André Baardsen

Åse R. Severinsen, Søgne— Dette må være en vurdering som de gjør i Lillesand. Vi har ikke kommet så langt, men jeg håper at vi følger fremdriften som er skissert i utredningen i Knutepunktet, ved at vi ser på det største alternativet først. Kristiansand har vært motoren i Knutepunktet, så jeg forstår godt at rådmannen i Lillesand kommer til den konklusjonen. Nå er jeg spent på hva vår rådmann vil konkludere med, sier Severinsen.

Torhild Bransdal Foto: Sondre Steen Holvik

Torhild Bransdal, Vennesla— Jeg har ingen kommentarer til hva som skjer i andre kommuner. Jeg har mer enn med å befatte meg med min egen kommune. Vi skal diskutere saken til tirsdag. Før det har jeg ikke noe å si.

Johnny Greibesland Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Johnny Greibesland, Songdalen— Jeg tror ikke jeg skal kommentere det noe særlig. Jeg skal heller kommentere vår innstilling når den kommer. Rådmannen i Vennesla og Iveland har begge gått inn for det samme som i Lillesand. Jeg vil tro at rådmannen i Songdalen vil komme fram til samme konklusjon. Jeg ser for meg at vi kjører parallelle forhandlinger om storkommune og en kommune som består av Søgne og Songdalen. Så blir det opp til kommunestyret hva vi skal gjøre.

Gro Anita Mykjåland Foto: Tore André Baardsen

Gro Anita Mykjåland, Iveland— Nå har vi fått saken fra vår rådmann. Den skal leses og så skal kommunestyret behandle saken 10. september. Hva andre kommuner gjør vil til syvende og sist berøre oss, men det viktige nå er at Iveland finner ut hva vi skal gjøre. Saken skal drøftes i de ulike partiene og så får vi komme fram til vår konklusjon.