Det var budskapet fra kulturvernarbeider Else «Sprossa» Rønnevig da hun torsdag formiddag var invitert av K5-ordførerne til å innlede til debatt om kommunesammenslåing.

De fem ordførerne var på bussturné fra Herefoss i øst til Finsland i vest for å drøfte ulike temaer med innbyggerne, og i Lillesand stod «identitet, steds— og sentrumsutvikling» på agendaen.

— Vi må verne om identiteten, lokaldemokratiet, selvråderetten og en kort vei til tjenestetilbudet. Nærhet og identitet skal tas på blodig alvor, sa Rønnevig. Hun fryktet at fremtidens politikere i Nye Kristiansand kunne komme til å reise et signalbygg på Kokkenes, og var redd de ikke ville bry seg om uthavnene og trehusbebyggelsen.

Vil heller samarbeide

— Og hvis jeg kommer kjørende østfra og møter et skilt med Nye Kristiansand, da har jeg jo ikke kommet hjem! sa Rønnevig.

At bedre tjenestetilbud og styrket fagkompetanse er tunge argumenter for de som ønsker å slå sg sammen, parerte hun slik:

— Den kompetansen som mangler kan vi skaffe oss ved å samarbeide med andre.

Espen Lia fra den tverrpolitiske gruppen "Vi vil Lillesand" frykter sentralisering, svekkede fagmiljøer og mindre demokrati. Foto: Kjartan Bjelland

Det var også et sentralt poeng for lærer og SV-er Espen Lia. Han var den andre debattinnlederen, og er en av initiativtakerne til den tverrpolitiske gruppen «Vi vil Lillesand» som den siste måneden har mobilisert nei-siden og delt ut brosjyrer til samtlige husstander.

— Stort demokratisk problem

Han ser store ulemper ved sammenslåing, og mener interkommunale samarbeid (IKS) bør fortsette også i fremtiden.

— IKS var greit inntil for ett år siden, og det var ikke noe debatt om dem da, understreket Lia.

Espen Lia fra den tverrpolitiske gruppen "Vi vil Lillesand" frykter sentralisering, svekkede fagmiljøer og mindre demokrati. Foto: Kjartan Bjelland

— IKS er noe av det mest udemokratiske vi har, svarte Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap).- De er helt nødvendige i små kommuner, men vi har ikke styring over dem. Vi kan heller ikke kutte i dem, og må ta kuttene andre steder. Når det ikke har vært debatt om IKS, er det fordi vi ikke tidligere har hatt muligheten til å bli kvitt dem, og de er stort demokratisk problem, sa Christiansen.

— Vår organisasjon er sliten av det interkommunale samarbeidet. Dersom nabokommunene sier at dere klarer dere alene, må vi ta det på alvor og gå gjennom de om lag 120 IKS-ene og se hva vi vil være med på, sa Kristiansands ordfører Harald Furre (H).

- Stort sett mislykket

Espen Lia argumenterte med at forskning viser at 70 prosent av kommunesammenslåinger har vært mislykket. Han mente sentralisering, svekkelse av demokratiet, svekkelse av fagmiljøer og fraflytting er noen av konsekvensene. Da møtte han motbør også fra tilhørerne som hadde møtt opp på Beddingen i Lillesand:

— Når det har blitt tilbakegang i Moland, er det fordi Det Norske Nitridselskap ble lagt ned. Det har ingen ting med kommunesammenslåing å gjøre, sa Ragnar Langfeldt. Han understreket at man i ettertid hører veldig lite om at det var feil å slå sammen fem kommuner rundt Arendal i 1992, til tross for at det ble nei i alle folkeavstemninger.

- Min datter bor på Sønderjylland der det har vært kommunesammenslåing, og alle er særdeles godt fornøyde, opplyste Paul Werring. Foto: Kjartan Bjelland

Heller ikke Paul Werring støttet Lia:— Jeg har en datter bosatt på Sønderjylland der kommunene er slått sammen, og alle er særdeles godt fornøyde. Tjenestetilbudet er blitt bedre, det er blitt flere midler og større teknologisk kompetanse, sa han.

— Og når det gjelder demokratiet, tror jeg ingen i Tveit og Randesund vil hevde de lider av et demokratisk underskudd, og vi vil fremdeles få stemme hver fjerde år, sa Werring.

Frykter lav valgdeltakelse

— Forskning viser at valgdeltakelsen er lavere i store kommuner enn i små, sa Espen Lia - som i likhet med Rønnevig frykter svekket lokalt engasjement.

— Ved de to siste valgene har valgdeltakelsen vært fem prosent høyere i Kristiansand enn i Songdalen, opplyste Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp).

— Jeg viste til forskning, ikke til enkelteksempler, svarte Lia.

Også på forskningspunktet møtte han motforestillinger fra salen:

— Samfunnsforskning avdekker mekanismer som fungerer og de som ikke fungerer. Når man har sett negative konsekvenser tidligere, trenger ikke det bety at det samme skjer neste gang. Forskning kan også brukes til å vise hvordan man kan gjøre det, sa Ragnhild Tønnessen.

- Gullkantet papir

K5-ordførerne understreket at intensjonen er å opprettholde og utvikle så vel tjenestetilbud, nærdemokratiet og arbeidsplasser i alle fem kommunedeler.

Kristiansand ordfører Harald Furre (H) entrer bussen for å dra videre til neste stopp. Foto: Kjartan Bjelland

— Det som er spesielt nå, er at vi har en avtale som sier at arbeidsplassene skal bli i de ulike kommunesentraene. Dersom staten skal slå sammen kommunene vil noe slikt aldri få tilslutning. Derfor er intensjonsavtalen et gullkantet papir, sa Harald Furre.Søgnes ordfører Astrid Hilde viste til at det er engasjement som avgjør om man blir representert i kommunestyret, og at det ikke går på bekostning av små steder. Hun viste til at Herefoss er overrepresentert i kommunestyret i Birkenes, slik Flekkerøy er det i Kristiansand. Hun mener demokratiet snarere blir styrket enn svekket ved en sammenslåing:

— I dag bor mange av oss i en kommune, og jobber i en annen, men kan bare stemme der vi bor. Og dersom vi hadde vært med i K5 nå, kunne jeg ha vært med og stemt ned parkeringshuset i Kristiansand!