K5-ordførerne har litt av et puslespill å legge for å få folk til å se kommunesammenslåingen slik de ønsker. F.v. Johnny Greibesland (Sp), Songdalen, Harald Furre (H), Kristiansand, Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Innbyggerundersøkelsen om kommunesammenslåing viser at det er et knapt flertall for K5 i fire av fem kommuner.

I Kristiansand, Søgne, Songdalen og Birkenes sier et flertall av de spurte ja til K5. Flertallet er klart størst i Kristiansand. I Lillesand er det dødt løp, med like mange ja som nei-stemmer.

— Jeg er fornøyd når jeg ser at et så stort flertall av kristiansanderne, som har opplevd en kommunesammeslåing, er for, sier Kristiansands ordfører Harald Furre (H).

Han antar det blir en inspirasjon både for ja og nei-siden til å gå og stemme.

— Det er interessant å se at det er en betydelig endringsvilje både i Søgne og Songdalen, legger han til.

Her kan du lese hele undersøkelsen.

Nøkkeltallene

71 prosent av de spurte i Kristiansand sier ja til K5.

I Birkenes sier 46 prosent ja til K5. I Lillesand sier 44 prosent ja og like mange nei til K5.

Nora Clausen fra Opinion presenterte undersøkelsen. Foto: Kjartan Bjelland

I Søgne og Songdalen er fordelingen nesten helt lik mellom de tre alternativene. Men i begge kommunene er det et knapt flertall av de spurte som ønsker K5.I Søgne er det så å si dødt løp mellom de tre alternativene K5, K2 (med Songdalen) og K1 (å fortsette alene).

I Songdalen sier 37 ja til K5, 36 prosent vil fortsette som egen kommune, mens 24 prosent vil slå seg sammen med Søgne.

Vi har nådd fram hos ungdommen, og det er veldig viktig.

— En thriller

— Dette blir en thriller, sier Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp).

— Jeg er veldig fornøyd med resultatet, for det betyr at vi har nådd ut med budskapet. Vi har truffet på det folk synes er viktig, nemlig skole i nærmiljøet og at det skal være aktivitet i gamle rådhus, sier han.

Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) og Kristiansands ordfører Harald Furre (H) følger godt med når resultatene av den store innbyggerundersøkelsen legges fram. T.h. varaordfører Jørgen Kristiansen fra KrF. Foto: Kjartan Bjelland

Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) er enig:

— Jeg er veldig fornøyd med at så mange kjenner til det vi har holdt på med, og at vi har nådd ut med informasjonen, sier Hilde.

Jeg mener at K2 ikke er død, selv om det kan se sånn ut.

— Innholdsmessig undrer jeg meg over at svømmehall er mindre viktig enn vi trodde, men det er trolig fordi alt det andre er viktigere. Denne undersøkelsen er del av en stor høringsprosess, og må ses i sammenheng med den videre prosessen. Jeg mener at K2 ikke er død, selv om det kan se sånn ut. Mye kan skje videre i prosessen, og jeg håper alle går og stemmer 6. juni, sier Hilde.

Presenteres nå

Den store innbyggerundersøkelsen ble gjort i de fem kommunene i april. Resultatet fra undersøkelsen presenteresi Byhallen i Kristiansand.

I Birkenes sier 46 prosent ja til K5, 43 prosent sier nei, mens 12 prosent svarer vet ikke.

I Lillesand er fordelingen: 44 prosent for K5, 44 prosent mot K5 og 12 prosent vet ikke.

I Kristiansand sier 71 prosent ja til K5, 17 prosent nei og 12 prosent vet ikke.

— Vi har nådd fram hos ungdommen, og det er veldig viktig, sier Lillesands ordfører Arne Thomassen (H), og legger til at de har en jobb å gjøre blant de eldre.

— Nå er det en ting som teller, det er at vi som er for kommer på banen like mye som de som er imot, sier han.

Tre alternativ i Søgne

Innbyggerne i Søgne og Songdalen fikk spørsmål om både K5, K2 og K1 (fortsette som egen kommune)

I Søgne sier 32 prosent ja til K5, 31 prosent ønsker K2 mens 31 prosent ønsker å fortsette som egen kommune.

Resultatet for Songdalen: 37 prosent av de spurte ønsker K5, 24 prosent ønsker K2 mens 36 prosent ønsker å fortsette som egen kommune.

Slår man sammen svarene for de to kommunene viser undersøkelsen at 34 prosent vil ha K5, 33 prosent vil ha Nye Søgne (Søgne og Songdalen), mens 28 prosent heller vil fortsette alene.

Det er en representant for Opinion, som har stått for gjennomføringen av undersøkelsen, som presenterer resultatet i Byhallen.

Sentrale politikere fra K5-forhandlingene og fra opposisjonen er tilstede under presentasjonen.

Harald Furre (t.v.) får en pekefinger av Melissa Lesamana (SV), som er en tydelig motstander av K5. Foto: Kjartan Bjelland

De eldste vet mest

5200 personer blant innbyggerne i Kristiansand, Søgne, Songdalen, Lillesand og Birkenes er stilt spørsmål om sammenslåingen av de fem kommunene som utgjør K5. Ni av ti kjenner til planene om K5-sammenslåingen. Kjennskapen øker med alderen.

Flest har fått informasjon om saken gjennom avisene (88 prosent), mens rundt halvparten har (i tillegg) blitt informert gjennom egne publikajsoner på nett og papir fra Nye Kristiansand.

Dette bekymrer bystyrerepresentant Melissa Lesamana (SV) i Kristiansand. Hun viser til at Fædrelandsvennen av mange blir oppfattet som en propagandaavis for sammenslåing:

— Det er alvorlig at det har vært den største kilden til informasjon når den har vært såpass ensidig, sa hun etter at undersøkelsen ble presentert på Rådhuskvartalet i Kristiansand mandag formiddag.

Vi kommer tilbake med mer.