KRISTIANSAND: — Lite spennende, sier Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap ved UiA.

— Ikke fullt så skjevt som fryktet, sier Terje Skjerdal, førsteamanuensis i journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Han har vært sterkt kritisk til hemmeligholdet rundt spørsmålene i K5-undersøkelsen, og har forgjeves bedt om innsyn i dem. Fredag ble de gjort offentligenettsiden Nye Kristiansand, med begrunnelsen at Opinion er ferdig.

Les spørsmålene:

Laget av heiagjeng

5200 innbyggere i de fem kommunene Birkenes, Kristiansand, Søgne, Lillesand og Songdalen har svart på sin holdning til sammenslåing av de fem kommunene.

Terje Skjerdal, førsteamanuensis i journalistikk ved NLA Høgskolen Gimlekollen. Foto: PRIVAT

— Det er tydelig at spørsmålene er laget av noen som heier på K5, mener Skjerdal, og mener spørsmål 8 er avslørende. Der listes opp en rekke prinsipper fra intensjonsavtalen, og respondenten bes deretter svare på om de er viktige eller uviktige.- Den første setningen gjør at spørsmålet er ladd. Den er en reklame for intensjonsavtalen for K5, og oppfattes som at hvis du stemmer på K5, vil du få alt dette. Det er en type finretorikk man ikke oppdager ved første øyekast, men som en del respondenter har reagert på, sier Skjerdal.

Etter at han gikk ut med sin kritikk av undersøkelsen, har mange av de spurte kontaktet ham. - De har følt at den har dreiet i en viss retning. Og at den forutsetter at K5 blir en realitet, sier Skjerdal.

Spent på tolkningen

Enkelte av spørsmålene er umulig å svare på uten å drive med gjetning, fremholder han.

— Ett sted blir de bedt om å svare på hvilke områder de tror blir bedre eller verre i en storkommune. Det er helt umulig å svare på uten å gjette, mener Terje Skjerdal, og viser samtidig til at blant alternativene er det en klar overvekt av ting som oppfattes positive med en storkommune.

Historisk da intensjonsavtalen for K5 ble signert. F.v. ordfører Anders Christiansen (Ap), Birkenes, Johnny Greibesland (Sp), Songdalen, Harald Furre (H), Kristiansand, Astrid Hilde (Ap), Søgne og Arne Thomassen (H), Lillesand. Foto: Kjartan Bjelland

Førsteamanuensen er spent på hvordan resultatene vil bli anvendt.— I hvilken grad vil de bli brukt videre i kampanjen for å drive folkeopinionen i en viss retning? Folkeavstemningene kan bikke begge veier. Med dødt løp mellom ja og nei-siden, kan denne undersøkelsen bli tolket til å være mer verdt enn den egentlig er, påpeker Terje Skjerdal.

Han opprettholder for øvrig sin klage til fylkesmannen på avslaget om innsyn, selv om spørsmålene nå er gjort offentlige.

- Det er en prinsippsak. Vi har fått en ordførerklubb som hemmeligholder offentlighetens eiendom, sier Skjerdal.

- Ingen åpenbare føringer

Dag Ingvar Jacobsen sier det er vanskelig å forstå hemmelighetskremmeriet rundt spørsmålene.

Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder. Foto: Tore Andre Baardsen/Arkivfoto

— Lite her er tendensiøst eller ledende, og det er ingen åpenbare føringer. Desto dummere er det at de skulle hemmeligholde det, mener han. Jacobsen fremhever både måten å stille spørsmålene på, og svaralternativene, som balanserte.

— Det er et ganske enkelt, standard spørreskjema, uten store metodiske problemer, utarbeidet av folk som har gjort det før, konstaterer han.