Det sier Søgnes påtroppende ordfører Astrid Hilde (Ap) til Fædrelandsvennen. En av hennes første og største oppgaver blir å gjennomføre kommunestyrets vedtak om å starte forhandlinger med nabokommunene om en mulig sammenslåing.

— En sammenslåing kan bare være aktuelt dersom det fører til bedre tjenester for innbyggerne, sier Hilde.

Mens Vennesla og Iveland har takket nei, har Lillesand, Kristiansand, Søgne og Songdalen vedtatt å starte forhandlinger mellom dagens samarbeidspartnere i Knutepunkt Sørlandet. Birkenes venterpå hva det nye kommunestyret vil si.

«Modig avgjørelse«

Etter at Vennesla sa nei,skrev Astrid Hilde dette i et leserinnlegg i Søgne og Songdalen Budstikke 2. september.

«En modig avgjørelse i en tid hvor alle i hylekoret roper at stort er bra og større er best! Det er befriende at noen våger å tenke annerledes.»

Selv tenker hun at stordriftsulempene nå må veies opp fordelene.

— Det blir ingen lett oppgave, men innholdet i tjenestene må være det viktigste. Og jeg tror såkalte robuste fagmiljøer også har en bakside, for de tenderer til å resultere i mindre tverrfaglig samarbeid. Når fagmiljøene blir mer spesialiserte, blir ikke folk så flinke til å løfte blikket, og man fjerner seg litt fra brukerne, mener Hilde.

Hun tror en allianse der Lillesand inngår fort vil føre til et tyngdepunkt rundt Sørlandsparken:

— Da er spørsmålet hva som blir igjen til oss som ligger på «feil» side, sier hun, og poengterer at også miljøhensyn må spille inn.

— Man må slippe å pendle for å benytte seg av tjenester og dekke behov man har til daglig. Ting som bibliotek, svømmehall og gymsaler må også beholdes i nærområdene.

Sammen med Songdalen

På spørsmål om mulige fordeler med en storkommune, svarer hun dette:

— Det kommer an på hvilke insentiver som legges i potten. Det kan nok være noen synergier å hente på færre administrasjoner. En storkommune kan også gi gode IKT-løsninger og nettbaserte tjenester. Men litt av problemet er at vi ikke vet helt hva som ligger i oppgavefordelingen. Hvis kommunene får ansvar for kollektivtrafikk, så blir jo det et stort ansvar å ta når kommunen er liten.

Søgnes nye ordfører tror ikke kommunen fortsetter som nå:

— Jeg ser for meg at det er naturlig at vi slår oss sammen med Songdalen på et eller annet nivå. Vi er såpass nært knyttet til dem at hva de velger, vil være utslagsgivende for oss, sier hun.

— Men uansett tror jeg det også i fremtiden blir mulig å fortsette med interkommunalt samarbeid. Jeg ser ikke for meg at det plutselig blir forbudt, sier Astrid Hilde.

Ønsket folkeavstemning

Frp får varaordføreren de neste fire årene, og lederen av Søgne Frp, Christian Eikeland, sier flertallet i partiet heller mot en sammenslåing som inkluderer Kristiansand og Songdalen.

- Det er synd folk ikke får si hva de mener, sier lederen av Søgne Frp, Christian Eikeland. Foto: Reidar Kollstad

— Vi er positive til å se på mulighetene som ligger i en storkommune, sier Eikeland til Fædrelandsvennen.- For å få best mulig tjenester i fremtiden er vi avhengige av å stå sammen. Jeg tror vi vil se en slik sammenslåing, kanskje ikke om fem år, men om ti eller femten, sier han.

Helst vil partiet legge spørsmålet ut til rådgivende folkeavstemning, men det ble nedstemt av kommunestyret torsdag.

— Det er synd folk ikke får si hva de mener, sier Frp-lederen. Selv har han et avslappet forhold til grensemarkeringer:

— Det er gode tjenester som er det viktige, ikke selve kommunegrensen.