Det sier Songdalens rådmann Kjell A. Kristiansen til Fædrelandsvennen. Han har nå levert sin innstilling til politikerne i spørsmålet om kommunereformen, og ikke uventet ber han dem vurdere en storkommune først.

Men i hans merknader ligger det også en rekke motforestillinger:

«Etter rådmannens mening er det en svakhet med prosessen at statlige myndigheter ikke er mer konkrete i forhold til framtidig oppgavefordeling mellom stat, regionalt nivå og kommunene. Likeledes burde eventuelle endringer i inntektssystemet vært avklart i forkant av reformen», skriver han.

— Uklare faktorer

— Det er så mange uklare faktorer her, at politikerne i realiteten er bedt om å svare på et spørsmål ingen vet svaret på, sier Kristiansen som fram til 25. september 2014 var daglig leder i Knutepunkt Sørlandet. Der var han med å sette i gang utredningen som har resultert i ulike modeller for samarbeid mellom de sju kommunene.

— Songdalen er i dag en velfungerende kommune, og politikerne er satt i et vanskelig dilemma her. Jeg tenker det viktigste er at de bruker god tid og nærmest tviler seg fram til et endelig standpunkt, sier han.

- Politikerne må gå inn i prosessen med åpne øyne, og også vurdere mulighetene som en sammenslåing vil gi for Songdalen og regionen som helhet, sier Kjell A. Kristiansen. Foto: Kjartan Bjelland

Siden anbefalingen om å la alle sju vurdere sammenslåing ble lagt fram, har både Vennesla og Iveland takket nei. Kjell A, Kristiansen mener det ikke endrer rådet om først å vurdere en sammenslåing av Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Søgne og Songdalen.— Det er naturlig å se på den store modellen først, slik at man får et sammenlikningsgrunnlag, sier han.

— De fem har dessuten allerede gjort grep med å slå sammen barnevernstjenestene fra 1. januar 2016, og der har Vennesla og Iveland valgt å stå utenfor. Vennesla har også takket nei til IKT-samarbeidet, påpeker han.

- Inn med åpne øyne

I sin innstilling til Songdalens politikere, peker Kristiansen på en rekke mulige ulemper med en storkommune, som fare for økt sentralisering, svekkelse av lokaldemokratiet, stordriftsulemper og store omstillingskostnader.

— Men politikerne må gå inn i prosessen med åpne øyne, og også vurdere mulighetene som en sammenslåing vil gi for Songdalen og regionen som helhet, sier han.

— Universitetet, sykehuset, havna, flyplassen og hele infrastrukturen har opplagt stor betydning for innbyggerne i Songdalen. En sammenslåing av kommunene vil kunne gi vår region betydelig sterkere utviklingskraft til fordel for Agder, og sørge for at vi ivaretar en sterk nasjonal posisjon.

Når vi nå ser at olje- og gass-sektoren sliter, kan vi også tenke at det på oppvekst- og skolesektoren er lettere å gjøre noe sammen enn hver for oss. Da tenker jeg på hele utdanningsløpet fra barnehage til universitet, sier han.

Hva utfallet av reformen blir, er han spent på:

— Det er jo som en thriller, sier han.