Det ble klart da formannskapet onsdag ettermiddag forkastet rådmannens innstilling, og med knappest mulig flertall vedtok en meget rund og generell formulering om vilje til forhandlinger.

— Med dette vedtaket har vi ikke låst noen dører, sier ordfører Arild Windsland (H) til Fædrelandsvennen etter å ha ledet sitt aller siste formannskapsmøte.

-Jeg føler denne reformen er tredd nedover hodet på oss, sa Aps Anders Christiansen (midten). Sps Alfred Kylland (til v.) vil stanse hele reformprosessen nå. Til h. Anne Kathrine Rislaa (Ap). Foto: Tone Sandberg

Hvilke dører som står åpne, gjenstår å se. For det ville være en overdrivelse å si at de ni politikerne som hadde benket seg i møterommet «Himmelsyna» på kommunehuset i Birkeland ga uttrykk for en magnetisk dragning mot Stor-Kristiansand:

— Vanskelig å snu

— Det er kjempebra at Vennesla og Iveland har sagt nei. Sier vi ja nå og blir sugd inn i dette her, er det vanskelig å snu, sa Frps Odd Gunnar Tveit. Han innledet reformdiskusjonen med å uttrykke sterk motvilje mot å bli «en bydel i Kristiansand».

Alfred Kylland (Sp) var like klar.

— Senterpartiet er særdeles skeptisk til hele kommunereformen. Jeg er veldig glad for at Vennesla har sagt så tydelig nei, og at Iveland har tatt konsekvensen av det. Det synes jeg Birkenes også skal gjøre, sa han.

Aps ordførerkandidat Anders Christiansen gjorde det klart at partiet ønsker Birkenes skal være alene. Samtidig gjorde han som reven, og laget en liten ekstrautgang:

— Arbeiderpartiet går for Birkenes som egen kommune, men vi stiller oss ikke avvisende til å være med i forhandlinger, sa han.

- Veldig delt

— Folk i Birkenes er veldig delt, sa varaordfører Arild Espegren (KrF). Selv gjorde han det klart at han personlig mener Birkenes bør være en egen kommune, og at det i særdeleshet er viktig å forhindre at deler av Vegusdal og Herefoss bryter ut.

Nett - Knutepunkt-kommunene.jpg

— Samtidig er vi nødt til å erkjenne at vi er avhengig av et sterkt og dynamisk Kristiansand som klarer å være et lokomotiv i regionen, sa han.Men også KrF virker delt, for Espegrens partifelle Vemund Ruud var langt mer offensiv:

— Det er ikke størrelse dette handler om, men å skape tjenester med best mulig kvalitet. Om det blir storkommune kan vi ikke bestemme nå, men vi må forhandle, sa han, og fortsatte:

— Vi kan ikke late som om verden fortsetter som nå. Det er ikke sånn at vi klarer oss selv, og skal vi levere gode tjenester er det for krevende å være en liten kommune. Sier vi nei nå, kan vi bli en B-kommune som blir styrt fra Oslo eller et fylke, sa han.

- Prate sammen

Den erklærte reformtilhengeren Arild Windsland ledet møtet uten å blande seg i debatten, og hans partifeller ga uttrykk for forsiktig forhandlingsvilje:

— Høyre vil ikke binde seg opp i storregionen, men vil sondere for å se hva som ligger i det. Hvis du ikke er med der det snakkes, er du utenfor uansett, sa Høyres Nils Olav Eikenes.

— Hvis ikke vi ser hva som tilbys, er det vanskelig å vite hva vi har gått glipp av. Det å prate sammen kan ikke være noe problem, sa han.

— Vi bør sikre et bredest mulig flertall her i dag for ikke å sperre for det neste kommunestyret, sa Jon Inge Holm (H).

Nye politikere bestemmer

Og vedtaket - foreslått av Høyre - som ble vedtatt med Høyres (3) og KrFs (2) stemmer, lyder slik:

1. Birkenes kommune åpner for å forhandle med de andre kommunene i Knutepunkt Sørlandet.

2. Det nye kommunestyret oppretter i sitt første møte en referansegruppe og et forhandlingsutvalg, samt vedtar et mandat for utvalget.

I rådmann Gro Anita Trøans innstilling - som ble forkastet - heter det blant annet at «det er urealistisk å levere fullgode tjenester med dagens kommunestørrelse», og hun foreslo å innlede konkrete forhandlinger for å bygge en ny kommune basert på utredningen og modellene utarbeidet av Knutepunkt Sørlandet.