— Jeg foreslår at vi utsetter saken og lar de nyvalgte politikerne bestemme, sa Kristiansands avtroppende ordfører Arvid Grundekjøn (H) da styret i Knutepunkt Sørlandet fredag skulle gyve løs på høstens viktigste politiske sak: nemlig veien videre mot kommunereformen.

— Jeg er veldig bekvem med at vi fortsetter planleggingen for vi har et stramt tidsløp foran oss, sa hans kollega fra Songdalen, Johnny Greibesland (Sp).

For mens Grundekjøn slutter, og overlater stafettpinnen til Harald Furre (H) og hans mannskap, vil Greibesland fortsatt være med i arbeidet som kan resultere i nye kommunegrenser om få år.

- Friske øyne

Det vil også Lillesands gjenvalgte ordfører Arne Thomassen (H), som forsøkte å legge bånd på sin boblende begeistring for å være med på laget som former fremtiden:

-Jeg tror kommunene vil være offensive. Jeg er selv offensiv, sa Lillesand ordfører Arne Thomassen (H) Foto: Reidar Kollstad

— Nå er det viktig at de nye politikerne som ble valgt på mandag får anledning til å sette seg inn i saken. Det er de som skal ta den videre, sa han.- Det kommer for eksempel inn mange nye, unge politikere som vil se på dette med friske øyne, tilføyde han. Men la ikke skjul på at han selv er mer enn klar til å drøfte mulige ekteskap med nabokommunene:

— Jeg tror kommunene vil være offensive. Jeg er selv offensiv, fastslo han.

Ulike strategier

De sju sittende ordførerne i Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen var samlet i egenskap av knutepunktets styre for aller siste gang. Flere av dem forlater sine posisjoner, og kommunene har de siste ukene valgt helt ulike strategier for veien videre:

Kristiansand ønsker å forhandle med alle. Det gjør også Lillesand - men vil i tillegg sende ut en ny føler mot Grimstad.

Birkenes åpner motvillig for forhandlinger, men har overlatt hele spørsmålet til det nye kommunestyret.

Søgne og Songdalen vil forhandle med alle, - men også bare med hverandre.

Iveland og Vennesla vil snakke med hverandre, men ikke de øvrige kommunene. Her prater ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp) med varaordfører Berit Kittelsen (Ap). Foto: Reidar Kollstad

Og verken Vennesla eller Iveland vil inn i storkommune, men holder muligheten åpen for at bare de to kan finne sammen i en større enhet.

— To prosesser

— Vi må huske på at det er to prosesser her, en mellom fem kommuner og en mellom to kommuner, minnet Venneslas varaordfører Berit Kittelsen (Ap) om.

Det var derfor en svært forsiktig administrativ leder for Knutepunkt Sørlandet som forsøkte å legge opp en tidsplan for en videre felles prosess:

-Denne tidslinjen synliggjør hvor dårlig tid vi egentlig har, for det skal fattes avgjørelser innen neste sommer, sa daglig leder Kristin Råmunddal i Knutepunkt Sørlandet Foto: Reidar Kollstad

— Det blir helt opp til de nye politikerne og forhandlingsutvalgene å bestemme hvordan de vil gjøre det, sa Kristian Råmunddal. Administrasjonen og rådmennene har skissert et løp som inkluderer felles tidsplan, møteplasser og mulige studieturer, men ingen ønsket å legge stramme føringer nå:- Jeg er livredd for å trampe i noen bed som gjør at det blir feil oppfattet, sa Søgnes avtroppende ordfører og knutepunktets styreleder Åse Severinsen (H).

Det eneste som ble bestemt var å samle de nye ordførerne i slutten av oktober, og sikte seg inn på et felles formannskapsmøte i november.

Ingen vet heller hva som vil skje med det interkommunale samarbeidet Knutepunkt Sørlandet når nye politikere tiltrer, og etter at kommunene har valgt ulike strategier for kommunereformen:

— Jeg tenker det blir en frisk og god diskusjon når vi konstituerer oss!, sa Arne Thomassen.