KrF, Frp og Senterpartiet sier nei. Ap sier nei under tvil, mens Høyre sier ja. (Det gjør også Venstre, men de sitter ikke i formannskapet, eller plan— og økonomiutvalget som det heter i Vennesla).

I kommunestyret 3. september vil over 20 av 27 representanter si nei til å utrede eller forhandle om storkommune.

— Dette er valgets kval. Men jeg ser at uansett hvor lenge vi utreder vil nok Vennesla si nei. Det er ikke noe folkekrav i bygda om ny kommunestruktur. Derfor sier vi også nei, selv om vi nå binder opp bygda for veldig mange valgperioder, sa varaordfører Berit Kittelsen da politikerne tirsdag formiddag skulle ta stilling til kommunereformen.

Plan og økonomi-utvalget sier nei til å forhandle med åtte mot en stemmer.

Her er litt av hva politikerne sa under debatten:

Torhild Bransdal, KrF:

— Ingen sak i mitt politiske virke jeg har brukt så mye tid på å sette meg inn i, men denne galeien kan vi ikke gå videre på. Hvorfor er vi i politikken? Fordi jeg vil påvirke samfunnet. Å sette seg tilbake å si at fraflytting er en trend, sier jeg nei til. Da må vi bygge og styre.

— Staten vil ikke outsource noe til regionalt nivå. Alt skal utredes. Men nabosamtalen i kommunene skal tas nå. Hvorfor? Jo, fordi stortinget ikke tør ta belastningen. De sier frivillighet.

— Forutsetningene for reformen riv ruskende gale. Og argumentene har flyttet seg. Hvis de ønsket at vi skulle lykkes, bedre håndverk. Vi er satt i ei utrolig kattepine. Noe er rett, noe steingalt.

— Jeg vil ha tre folkevalgte nivåer. Det er ikke kristiansand-regionen som skal løfte regionen. Det skal fylket gjøre, selv om noen partier vil at det regionale nivået skal råtne på rot.

— Jeg forutsetter et potent regionalt nivå, men det ser ut som Kristiansand-regionen skal ta alle oppgavene fra fylket.

— Demokratiet. De underligste utspill i pressen, har vi sett. Noen vil legge ned seks kommunestyrer for å bygge opp seks bydelsutvalg. Store fagmiljøer er best, sies det. Fagmiljøene i Vennesla er robuste nok. Nærhet er også viktig.

— Jeg har slitt med å bestemme meg. Skal vi si nei nå, eller fortsette. Jeg er ikke 100 prosent overbevist, men dette vil koste enormt med ressuser. Jeg vil ikke holde ansatte og befolkning for narr. På stand ber velgerne om et klart svar. KrF gir det: Vi kan ikke anbefale å fortsette prosessen lenger.

— Hvis de andre slår seg sammen, så vender de oss ikke ryggen. Vi an samarbeide fortsatt. Jeg vil ikke ha den sentraliseringen.

Berit Kittelsen, Ap:

— Dette er den vanskeligste saken i min politiske karriere. Det er et utrolig dårlig forarbeid fra regjeringen. På noe over to år skal den største strukturendringen på 50 år skje, uten at vi vet innholdet i reformen.

— Ap har diskutert denne saken på hvert gruppemøte i to år. Det er svært vanskelig dette. Hadde det stått mellom storkommune og status quo, hadde vi sagt stopp. Men det er ikke sikkert det er valget. Uansett vil Vennesla kommune og samabeidet med naboene bli noe annet i fremtiden.

— Jeg synes det er synd vi stopper nå. Nå går vi inn i det usikre.

— Ap har vært særdeles kritisk til storkommune. Vi har etterlyst lenge: Hva vil Kristiansand? Alle partier i byen er for storkommune, men ingen av dem sier noe om hva salgs kommune de ønsker.

— Jeg har kun registrert en ordførerkandidat fra Høyre, som ikke har noe mandat i dag. Han sier lys i alle rådhus og ingen skolenedleggelser. Ellers snakkes det bare om kjøttvekta og tyngden vi får. Det er ikke noen god invitt til samarbeid.

— Nå må vi passe oss for å bruke de samme argumentene overfor Iveland.Det vil ikke jeg, i alle fall.

— Til realitetene: Folk flytter til byene, skal vi være med på å forsterke denne trenden? Kommuneadministrasjonen er viktig i mange lokalsamfunn. Når den flyttes, forsvinner skolen, nærbutikken og folk vil flytte.

— Høsten 1975 startet jeg som politiker fordi jeg ville påvirke lokalsamfunnet. Jeg tviler på om vi får den helt store gløden i Vennesla, Iveland og Birkenes når vi skal kjempe om å få plass i bydelsutvalg. Jeg ser ikke hensikten.

— Jeg frykter regjeringens motiver. Høyre og Frp ønsker å privatisere tjenester. For å konkurrere, trenger du store befolkningsgrupper. Det er min største frykt.

— Selv om jeg er skeptisk, så synes jeg det er dumt å sette ned foten nå. Fordi vi vet ikke alternativet. Jeg er ikke 100 prosent sikker. Interessant er det også at de ansattes organisasjoner vil fortsette å utrede. Jeg vil ikke forhandle om storkommune, men jeg vil utrede videre.

Daniel Bakken, KrF:

— Det er ikke bra for venndølene å bli en del av Kristiansand. Se sykkelsti til Samkom. Den er vedtatt, men pengene stjeles til andre formål. Sånn blir det mer av.

Line Vennesland, Frp

— I det øyeblikk vi slås sammen, skal vi deles i bydeler igjen. Hvor er fornuften? Takk til Torhild Bransdal for tydelighet. Utredningen sier administrasjonen skal bli minst like effektiv som den største kommunen i dag. Kristiansand ligger ikke godt an i forhold til Vennesla. Vil vi dette kjøret? Nei.

— Kommuner på mellom 15 og 25 tusen innbyggere er best og mest effektive. Der er Vennesla, og der skal vi fortsatt være. Vi må få satt en stopper for dette, før vi kaster vekk kommunens penger.

Aleksander Etsy Jensen, Frp:

— Vårt syn er ingen overraskelse. Vi sier nei. Vi mener kommunestrukturen er ferdig utredet. Vi ser ikke behov for å gå videre med storkommune. Men: Vi ønsker å følge opp initiativet fra Iveland kommune om en egen utredning sammen med Iveland. For oss er det enkelt. Enten fortsetter vi alene, eller vi går sammen med Iveland, hvis Iveland vil.

— Venndølenes ve og vel er det viktigste for oss. I dag er Vennesla godt nok rustet til å tilby gode tjenester, sier utredningene. Da er det lett å ta standpunkt.

— Demokrati er viktig. Distansen mellom innbygger og makt blir større. Da vil både valgdeltakelse og innbyggerengasjement svekkes. Det vil være ille.

Bernt Slettedal, Høyre :

— Det er veldig leit at vi nå ikke blir del av en prosess som de andre skal inn i. Nå sier vi takk for maten og går fra bordet. Rapporten fra Knutepunkt Sørlandet foreslår at vi ser på muligheten for en stor sammenslåing. Det ønsker også vi i Høyre. Vi vil fortsette arbeidet som er startet. Mye er ikke besvart. Derfor bør vi utrede og forhandle videre mellom de sju kommunene. Vi skal ikke avgjøre noe nå, men vi vil ha mer kjøtt på benet før vi sier ja eller nei.

— Det snakkes om fraflytting og grender som vil ligge øde. 2014 var året med størst fraflytting fra bygd tl by. Dette skjer uansett. Høyre vil ikke stemme for

Eivind Drivenes, Sp

— Det er bra vi er så samstemte. Dette den største saken jeg har vært med på å behandle. Jeg ville vente med å bestemme meg. NÅ har vi lest utredningene som foreligger. Det er fordeler og ulemper. Men: Jeg er sikker på at vi ikke skal gå videre med forhandlinger om storkommune. Derimot bør vi gå videre med Iveland.

— Norge har Europas neste største kommuner. Bare Sverige har større. Og der er distriktsutviklingen en katastrofe. Se Danmark. Kraftig sentralisering. Vi har avstander på SØrlandet også. Jeg er redd sentralisering. Øst-vest-aksen vil bli fremtredende. Vi sliter med det, og jeg tror vi må kjempe for oss. Den kampen kan ikke tas i bystyret.

— Viktig for gjennomslagskraften. I dag er vi sju kommuner, og vi har da gjennomslag. Høyre og Frp får gjennomslag. Hvem som styrer betyr mer enn storkommunen.

— Lokaldemokratiet vil forvitre. Det blir heltidspolitikere som styrer på avstand.

— Viktigst: Jeg kan ikke se at storkommunen vil gjøre det så mye bedre for venndølene. Jeg er valgt av innbyggerne i Vennesla. Kan ikke se at gigant-kommunen vil gi dem så mye bedre tilbud.

— Det er ikke behov for å bruke millioner på noe vi ikke har tro på. Denne prosessen er den største tidstyven vi har hatt i Norge. Nå må vi si stopp i tide.