— Hvor mange kunstverk det er? Det har ikke du noe med, flirte Gunvald Opstad (80). Kulturjournalisten og skribenten hadde ikke mistet motet der han sto og så på brannvesenets innsats sammen med sin kone Fikrije Kocani Opstad. De to hadde blitt vekket like rundt klokka 06 tirsdag morgen da brannvesenet og alle nødetater kom til Holbergs gate. Brannen som satte Posebyen på ende startet to hus bortenfor Opstads hus i Holbergs gate 50.

Sysselsatt

Kunsten blir stablet i en kassebil og evakuert til en adresse like i nærheten. Foto: Kjartan Bjelland

Det tok ikke lang tid før mange av de frammøtte politifolkene var sysselsatt med å evakuere ekteparets tallrike kunstverk og andre dyrebare ting. Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal det dreie seg om et femtitalls gjenstander. Holbergs gate 50 ble bygget i 1803, og har vært gjenstand for omfattende restaureringsarbeider.— Den største verdien er likevel at jeg og Gunvald kom oss ut, sier Fikrije Kocani Opstad.

Dynket

En trøtt politimann gjesper mens Gunvald Opstad skaffer seg oversikt over hva som har kommet ut av huset. Foto: Kjartan Bjelland

— Det var ikke noe greit dette. Dette er skummelt når det begynner å brenne i så gammel trehusbegyggelse, sier Opstad der han sto og så brannvesenet dynke veggen på huset hans for å hindre at brannen spredte seg. Inne i Holbergs gate 50 sto lysene fremdeles på etter kunst-evakueringen, og det var på dette tidspunktet ikke klart hvor skadet det var av brannen som herjet så å si vegg i vegg.