Brann i Posebyen tirsdag morgen. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Trehuset ble raskt overtent. Store mannskaper har jobbet med å få kontroll på brannen. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Brann i Posebyen 15. desember. Foto: Kjartan Bjelland
Brann i Posebyen 15. desember Foto: Kjartan Bjelland
Holbergs gate mellom Henrik Wergelandsgate og Skippergata ble sperret av. Foto: Kjartan Bjelland
Innsatsleder Kjell Iveland på brannstedet i Posebyen. Foto: Kjartan Bjelland
_55Y8053.JPG Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg antar at begge husene er totalskadet. I nummer 46 er det knapt tak igjen. Flammene har brent seg rett gjennom taket, og sto flere meter opp i været, sier Trond Busterud, utrykningsleder i Kristiansandsregionen brann og redning.

Les også:

Tirsdag morgen klokken 05.52 rykket nødetatene til en brann i Holbergsgate i Kristiansand. Det brant kraftig i den gamle trebebyggelsen, og naboene ble evakuert. I morgentimene lå røyken tykk over store deler av Kvadraturen, og deler av Holbergsgate, Skippergata og Henrik Wergelandsgate er stengt i Posebyen som følge av brannen.

Klikk på bildet og bruk deretter pilene (pc), eller sveip (smarttelefon), for å se flere bilder i bildegalleriet over.

Like før klokken 08.00 opplyste innsatsleder Kjell Iveland til Fædrelandsvennen at brannen er under kontroll.

18 personer er evakuert, men ingen skal ha fått fysiske skader i brannen. Åtte av disse holder til i husene som brant, mens ti personer ble evakuert fra boliger i Skippergata.— Brannvesenet har nå kontroll, og brannen er begrenset til Holbergs gate 46 og 48. Vi har ingen indikasjoner på at det er folk igjen i bygget, og ingen er heller savnet, opplyser Iveland.

Les også:

Dramatiske minutter

Utrykningsleder Trond Busterud i brannvesenet forteller om dramatiske minutter da brannen brøt ut.

— Allerede da vi kjørte fra brannstasjonen, kunne vi se røyken over hustakene. Så det har tydeligvis brent ei stund før vi kom fram. Vi rykket ut med ti mann etter meldingen om bygnngsbrann. Da vi kom fram, var politiet allerede i gang med å evakuere beboere, sier Busterud.

Brannvesenet sendte straks inn to røykdykkere, og kom raskt i gang med slukningsarbeidet.

Les også:

— Vi har vært heldige

Nå blir brannvesenet på stedet i flere timer for å drive etterslukking. Ifølge Busterud kunne scenarioet sett helt annerledes ut.

— Vi har vært veldig heldige med været. Røyken sto rett opp. Hadde det blåst kuling, hadde det vært snakk om en helt annen brannspredning, sier Busterud.

Det er ikke lenger fare for videre spredning, og brannvesenet har brukt en drone over bebyggelsen for å få oversikt.

— Det er vanskelig å få oversikt på grunn av all røyken, sier Iveland.

I 07-tiden var det fortsatt åpne flammer i trehusene. — Vi har brannvesen på alle kanter, men det er fortsatt åpne flammer og vi har ikke kontroll. Vi håper å få kontroll snart, og jobber for å begrense røykskadene. Vi tror ikke det er savnede personer i bygningene, sa innsatsleder i politiet, Kjell Iveland til Fædrelandsvennen da.

Les også:

Beboere evakuert

Mannskaper fra Kristiansand, Søgne og Vennesla deltar i arbeidet, som vil pågå i mange timer fremover.

— Bebyggelsen her er som kjent veldig tett. Vi evakuerer beboere i en radius på 50 meter, sier Iveland.

Politiet gikk tirsdag morgen fra dør til dør for å vekke folk i nabohusene. Nabo Gunvald Opstad, tidligere kulturjournalist i Fædrelandsvennen, er blant naboene som ble evakuert. Han forteller om dramatiske minutter i morgentimene.

— Vi ble vekket av brannalarmen. Jeg tror brannen oppstod i tredje etasje et hus borte for oss. Vi har jobbet med å redde ut alt av bilder og kunst, forteller Opstad.

Han vet fortsatt ikke om leiligheten er beboelig når brannen er slukket.

— Jeg har ikke vært inne og sett i den, men jeg ser at det brenner fortsatt, og jeg håper at de får kontroll snart, sa han til Fædrelandsvennen like før 07.30 tirsdag morgen.

Brann i Posebyen 15. desember Foto: Kjartan Bjelland
Røyken lå tykt over store deler av Kvadraturen tirsdag morgen. Dette bildet ble tatt fra Lund. Foto: Erlend Olsbu
Da det ble lyst tirsdag morgen ble også skadene på trehusene synlige. Bildet viser skadene i taket på Hobergs gate 48. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Spredte seg fort

Brannen spredte seg tidlig til et nabobygg til der brannen startet. Bebyggelsen i området henger sammen, og brannvesenet jobbet lenge med å begrense spredning av brannen.

Innsatsleder Kjell Iveland. Foto: Kjartan Bjelland

Ifølge Fædrelandsvennens reporter på stedet, hadde brannen fått godt tak i bygget og flammene sto høyt over huset like etter klokken 06.

Brann i Posebyen 15. desember. Foto: Kjartan Bjelland

Husene som sto i brann er nummer 46 og 48 i Holbergsgate mellom Henrik Wergelands gate og Skippergata. Brannvesenet sendte tidlig ut alt tilgjengelig mannskap.Evakuerte beboere, presse og tilskuere ble raskt sendt bort fra området på grunn av giftig røyk som lå ett i Holbergsgate og sidegatene. Røyken kan både ses og luktes over store deler av byen, og beboerne har fått nødlosji på Clarion Hotel Ernst i Rådhusgata.