— Det er bekreftet at de to husene som brant ikke var en del av Poseby-prosjektet med alarmering, sier Jan Røilid, brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning.

Han har nettopp besøkt branntomta i Holbergs gate, der to av Posebyens 160 verneverdige hus er totalskadet etter en kraftig brann tirsdag morgen. Brannsjefen er kritisk til at huseiere i Posebyen velger ikke å koble seg på varslingsanlegget.

— Det er rett og slett ugreit. Her har alle huseiere et felles ansvar. Skillene mellom enkeltbygg i Posebyen er for tette til at folk skal tenke mer på seg selv enn andre, sier Røilid.

Spleiselag

Jan Røilid, brannsjef i Kristiansandregionen brann og redning. Foto: Espen Sand

Siden 2006 har Kristiansand kommune hatt et spleiselag med huseierne i Posebyen for å bedre brannsikkerheten i bydelen.I spleiselaget tar kommunen halve regninga hos beboerne som velger å ha et automatisk brannvarslingssystem tilkoblet husene, noe brannsjefen mener er en gunstig ordning for huseierne. Varslingsanlegget vil kunne varsle branntilløp svært tidlig og forhindre nettopp storbrann i trehusbebyggelsen.

I januar i fjor skrev Fædrelandsvennen at Røilid og byantikvaren var skuffet over responsen for subsidiert alarm blant beboere, og vurderte å tvinge folk til å montere brannalarm.

— Hadde disse boligene hatt dette varlingsanlegget, er det større sannsynlighet for at vi kunne vært på plass tidligere, forteller Røilid nå.

- Har ikke fått tilbud

Lundegården Holbergsgate AS eier bygingen der brannen skal ha startet, Holbergs gate 46. De bekrefter at det ikke er automatisk brannvarslingssystem i bygningen.

— Så vidt meg bekjent har vi ikke fått tilbud om det. Vi har flere bygg i Posebyen og har vært i dialog med brannvesenet om automatisk tilkobling, og har tolket det dit hen at det ikke har vært aktuelt å koble byggene opp mot brannvesenet. Det har jeg stusset over, sier daglig leder Ole Lunde-Borgersen.

Han sier selskapet ved årsskiftet 2013/2014 sendte en skriftlig henvendelse til forebyggende enhet i brannvesenet i forhold til påkobling av et stort leilighetsbygget på andre siden av veien av der det brant tirsdag.

Les også:

"Ikke behov"

— Da fikk vi svar om at det ikke var behov for tilkobling direkte til brannvesenet eller til 110-sentralen, så lenge bygget var beregnet for bolig, sier Lunde-Borgersen.

- Men det gjaldt et annet bygg enn det som er brent nå?

— Brannvesenet er kritisk til at ikke alle er koblet direkte opp mot dem, men vi ønsket å ha et stort leilighetsbygg koblet opp, og så får vi beskjed om at det ikke er behov for det. Det er jo merkelig.

Ole Lunde-Borgersen. Foto: Kristiansand Avis

— Kunne ikke dere ha vurdert dette annerledes og selv sørget for varslingsanlegg?

— Jo, men jeg velger å lytte til fagfolk, og når vi får en så konkret tilbakemelding fra forebyggende enhet på brann, så følger vi det rådet.

Brannsjef Jan Røilid mener det her må være snakk om en misforståelse.

— Vi er fortrinnsvis inne på at vi skal ha alarmering i de bevaringsverdige husene. Der er det et "must". De som er oppført etter nyere lovgivning har en bedre kvalitet i forhold til det med brann. Hvis de følger de normale sikkerhetsnivåene er de godt skodd, sier Røilid.

Kunne blitt katastrofalt

Brannvesenet ble varslet på telefon like før klokken 06 tirsdag morgen. Da de rykket ut kunne de allerede se røyken fra hustakene, og det var tydelig at det hadde brent en stund.

— Hadde vi kommet tidligere ville vi også kunne stoppet brannen i startfasen, og forhindret at den spredde seg videre til nabohuset, sier Røilid.

Han takker gode værforhold for at brannen ikke spredde seg ytterligere. Med mer vind ville det vært langt større fare for spredning til et større område.

— Vi kunne fort ha fått en situasjon som ville ha blitt katastrofal dersom vinden hadde beveget seg fort videre. Det er bare flaks at det var helt vindstille, sier Røilid.