Informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, ser ingen problemer med at Spareskillingsbanken tilbød lån for medlemmer i Filadelfia Kristiansand. Foto: CF-Wesenberg

Filadelfia Kristiansand og Spareskillingsbanken valgte mandag å trekke tilbake et lånetilbud til menighetens medlemmer. Menigheten foreslo at enkeltpersoner kunne ta opp lån for å gi en gave til kongressenteret Q 42 til 600 millioner kroner i Kristiansand.

Så vidt jeg kan se har banken i denne saken både holdt seg innenfor bankens plikter og den etiske plakaten som er nedfelt.

Både banken og menigheten har hele tiden stått fast på at denne ordningen er god, men valgte å trekke den tilbake etter massiv kritikk fra blant andre forbrukerrådets regiondirektør Eirik Nyberg, som mente dette var uttrykk for frekkhetens nådegave.

LES OGSÅ:

Aggressivt

— Her er det ikke banken som aggressivt har gått ut og markedsført lånetilbudet, det er menigheten. Dermed er det menigheten som må stå for det, sier Tom Staavi.

Informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, ser ingen problemer med at Spareskillingsbanken tilbød lån for medlemmer i Filadelfia Kristiansand. Foto: CF-Wesenberg

Finans Norge er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge. Den representerer om lag 240 finansbedrifter med rundt 50.000 ansatte. Organisasjonen målbærer næringens standpunkter til ulike grupper i det norske samfunn; politikere, statsforvaltningen, forbrukermyndigheter, internasjonale samarbeidspartnere og beslutningstakere og forbrukere.

Utilbørlig press

— Det er blitt hevdet at dette kan utgjøre et utilbørlig press overfor menighetens medlemmer om å gi gaver?

— Igjen, dette er det menigheten som må svare for, i så fall. Men så vidt jeg kan se har banken i denne saken både holdt seg innenfor bankens plikter og den etiske plakaten som er nedfelt, sier Staavi.

Hovedpastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand frykter at denne saken vil føre til at banker slutter å gå inn på slike låneordninger med menigheter framover.

LES OGSÅ:

Fraråder ikke

— Vil du anbefale banker å inngå slike ordninger med menigheter som ønsker å foreta større investeringer?

— Vi i Finans Norge verken anbefaler eller fraråder banker noe som helst. Vi har klare regler om plikt til å fraråde kunder lån hvis det er sannsynlig at de ikke kan betale gjelden, og så lenge banken sikrer seg mot dette på profesjonelt vist, har jeg problemer med å se at dette ikke skal kunne gjennomføres, sier Staavi.