KRISTIANSAND: Det opplyser banksjef Kenneth Engedal i en pressemelding.

Forbrukerrådet kritiserte ordningen hvor menighetens medlemmer kunne få spesielt gunstige lånebetingelser, dersom pengene ble brukt til å gi i gave til menigheten. Den har invitert til innsamlingsaksjon med mål om å samle inn 25 millioner kroner til toppfinansiering av kongress— og leilighetssenteret Q42 til 600 millioner kroner i Kristiansand.

I pressemeldingen skriver Engedal at mange har reagert på ordningen, selv om den er fullt lovlig.

Les saken her:

— Økt gjeldsbelastning

— Banken ønsker ikke å bli oppfattet som om vi gjennom en slik ordning oppfordrer mennesker til å påta seg en økt gjeldsbelastning, selv om hvert enkelt lånetilfelle ville blitt gjenstand for individuell vurdering, skriver Engedal.

Fra menighetens brosjyre.

Han trekker tilbake tilbudet i samråd med Filadelfia.

— Vi har ingen tilsvarende ordninger med hverken menigheter eller andre organisasjoner, sier Engedal til Fædrelandsvennen mandag.

Hovedpastor Wiggo Skagestad i Filadelfia sier at medieoppmerksomheten og de mange kritiske kommentarene i den forbindelse er årsaken til at lånetilbudet trekkes:

— Det virker som om en del ikke helt har forstått intensjonen bak dette lånetilbudet, uansett er dette en liten del av innsamlingsaksjonen så vi er enige med banken om å trekke det tilbake, sier Skagestad og opplyser at ingen av medlemmene i Filadelfia har kritisert ordningen.

I enbrosjyre for aksjonenskriver menigheten at det «hele tiden har vært meningen at du og jeg skal være med på noe», og det er altså å skaffe 25 millioner kroner. Som forslag nummer fem til hvordan man kan bidra, skriver menigheten at man kan ta opp lån. Det er inngått en spesialavtale med Spareskillingsbanken, med gunstig rente og ingen etableringsgebyr, og nedbetaling over 10 år.

Les også:

— Betenkelig

«Menigheten kan stå som garantist dersom det er nødvendig». 250.000, 100.000 og 50.000 kroner nevnes som eksempler på beløp å ta opp som lån.

— Det er svært betenkelig å oppfordre folk til å ta opp lån som skal gå til gave til menigheten. Når de i tillegg legger til rette for at menigheten skal stå som garantist, blir det dobbelt betenkelig, sa regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet.

Han mener lån bare bør tas opp til viktige ting som bil eller hus eller liknende.