— Vi har satt det tallet fordi vi tror vi kan nå målet. Ufattelig mange er interessert i det vi holder på med, nemlig å åpne opp for de kristne verdier i dagens samfunn, uttaler hovedpastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Onsdag kveld klokka 20 var det kick-off i «prime time» for innsamlingsaksjonen til Q42, menighetens nye storstue med en kostnadsramme på 600 millioner kroner.

Målsettingen om 25 millioner kroner skal dekke alt av inventar, med unntak av de 69 private leilighetene. Innsamlingsaksjonen skal pågå fram til innflytting i oktober.

Den kristne tv-kanalen Visjon Norge sender 24 timer i døgnet til hele Skandinavia, og har mellom 150.000 og 300.000 seere på kveldstid.

Gründer og styreleder er Jan Hanvold, som deltar under den tre timer lange tv-sendingen fra Filadelfias midlertidige lokaler i Marvika onsdag kveld.

Vil nå ut til hele landet

Den 65 år gamle predikanten har vært en kontroversiell mann i en årrekke, og er blant annet beskyldt for å bruke aggressive metoder for å sanke pengegaver til egen virksomhet.

Onsdag kveld er Filadelfias kontonummer lett synlig på skjermen, men de forventer at brorparten av gavene vil komme fra menighetens egne 1600 medlemmer.

– Dette bygget handler om mer enn oss, et menighetssenter som modellerer en annen standard som er nødvendig for å nå dagens mennesker, sier hovedpastor Wiggo Skagestad, her fotografert der tv-opptaket skulle gjøres onsdag kveld. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi ønsker å vise noe av det positive vi som menighet står i, veien vi har gått og hvilke muligheter som ligger i det nye senteret, sier Wiggo Skagestad.I et par år har menigheten overført søndagsmøter på tv-kanalen og må nå tåle bitende kritikk på sosiale medier for samarbeidet med Visjon Norge, blant annet fra netthandeleier Einar Øgrey Brandsdal.

- Jeg tenker at vi ikke trenger å være enige i alle teologiske spørsmål for å sende der, akkurat som vi ikke er enige med ledelsen i NRK eller TV2 om alt, men mer enn gjerne sender der hvis muligheten byr seg. Det handler om å sende på en flate som når hele landet. Skulle vi bare samarbeide med folk vi er enige med i alle ting går vi inn i isolasjon og sekterisme, mener Skagestad.

- Hva tenker dere om kritikken mot Hanvold?

— Vi har ikke noen kommentarer til det som måtte være av innspill den veien. Vi er en programleverandør og må stå for våre uttalelser, så må han stå for sine.

- Hvorfor ble han invitert som gjest i sendingen?

— Fordi Visjon Norge har vært sjenerøse og gitt oss tre timer sendetid. Vi ønsker å vise litt takknemlighet for at han gir oss det rommet til å sende.

Tidligere har skipsreder Einar J. Rasmussen støttet byggeprosjektet med 15 millioner kroner.

- Uaktuelt for Den norske kirke

Sogneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd menighet er ikke særlig interessert i å kritisere andre kirkesamfunn, men «finner det interessant at Filadelfia samarbeider med en som antakelig står veldig langt fra dem på mange ting».

Sogneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd menighet. Foto: Arkivfoto

— De må få velge hvem de samarbeider med, men for oss i Den norske kirke ville det vært uaktuelt, selvfølgelig, fremholder Andersen. - Hvorfor?

— Fordi derfra (Hanvold, journ.anm.) kommer det såpass mye vi ikke kan stå inne for, svarer sognepresten, som ikke ønsker å kommentere samarbeidet ytterligere.

Det vil heller ikke biskop Stein Reinertsen:

— Jeg pleier ikke å uttale meg om samarbeidet i andre organisasjoner, men jeg ønsker dem alt godt med det nye bygget og er imponert over satsingen, sier han til Fædrelandsvennen.

I 2014 hadde tv-kanalen Visjon Norge 95 millioner kroner i omsetning og et overskudd på 9,5 millioner. Selskapet har rundt 60 lønnede medarbeidere.