I første etasje blir det foajé med resepsjon, storkiosk og restaurant med 280 plasser. Foto: Vegard Damsgaard
Lobbyen i Q42. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Brickvisual
Illustrasjon av storsalen når den står ferdig. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Brickvisual
Q42 sett fra hjørnet av Dronningens gate Holbergs gate. Foto: Vegard Damsgaard
Kranselaget er lagt bak, kaka er fortært – tilbake på jobb. Foto: Vegard Damsgaard
fila6.jpg Foto: Vegard Damsgaard

Storsalen i kvartal 42 får opptil 1400 sitteplasser, eller 2000 ståplasser.

— Vi håper det skal bli ei storstue for hele byen, med konferanser, konserter, seminarer, messer, banketter, alle typer selskaper og møter. Det er en vanvittig interesse ute i markedet, og tilbudet blir veldig godt tatt imot, opplyser drifts- og markedssjef Charlotte Beckmann Østeby ved Kristiansand Kongressenter AS.

– Vi tror egentlig menighetens bruk og utleie til kommersielle aktører vil gå fint hånd i hånd, sier drifts- og markedssjef Charlotte Beckmann Østeby (t.v.) og salgs- og markedskoordinator Elsa Marie Welde hos Kristiansand Kongressenter AS. Foto: Vegard Damsgaard

Kommersiell driftByggeprosjektet Q42 har en kostnadsramme på 600 millioner kroner, og i det kranselaget rundes er det ikke brukt ei krone over budsjett.

— De fleste risikoelementer ligger bak oss nå, sier en lettet prosjektleder Billy Øksendal til Fædrelandsvennen.

Filadelfia-menigheten skal ha første prioritet på Q42. De eier kongressenteret, som også kan leies av bedrifter, organisasjoner eller kommersielle arrangører.

Menigheten benytter storsalen fast fredag kveld og søndag formiddag, og andre dager med mindre noen har booket. Kongressalen i underetasjen skal ikke ha synlige, religiøse symboler, og dåpskummen blir skjult under scenen.

Q42 ruver allerede på hjørnet av Dronningens gate og Elvegata. Foto: Vegard Damsgaard

Alkoholfritt byggQ42 vil romme det største konferansesenteret mellom Sandefjord og Stavanger.

Trappene mellom foajeen i første etasje og underetasjen, der inngangen til kongressalen er, blir et sentralt element i bygget. Foto: Vegard Damsgaard

Men på ett punkt blir ikke Q42 som andre sentre: Restauranten med 280 plasser har ikke alkohol på menyen, selv ikke ved lukkede arrangementer. — Vi driver med rusomsorg og forebyggende arbeid blant rusmisbrukere, og en del av disse vil befinne seg i bygget. Da mener vi det vil være inkonsekvent å servere alkohol, forklarer Billy Øksendal.

Av flere hundre henvendelser har jeg kun fått to negative tilbakemeldinger.

- Hvordan blir dette tatt imot?

— Jeg opplever at veldig mange tar det positivt, spesielt blant mange yngre som opplever et stort press der ute. Av flere hundre henvendelser har jeg kun fått to negative tilbakemeldinger, svarer salgs- og markedskoordinator Elsa Marie Welde.

Q42 vil dekke store deler av kvartal 42 i den sørøstlige delen av Kvadraturen. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Brickvisual

Bedrifter eller organisasjoner står fritt til å gå ut og spise og drikke på andre av byens restauranter. — Vi er ikke redde for å miste kunder som følge av at Q42 er et alkoholfritt bygg. Vi tenker at vi jobber med de som vil jobbe med oss, sier Charlotte Beckmann Østeby.

Prosjektleder Billy Øksendal. Foto: Vegard Damsgaard

Kongressenteret vil også leie ut ti mindre lokaler med kapasitet på mellom 25 og 225 personer.

Ingen «Filla»-getto

I disse noe usikre tider må leilighetssalget i tredje til sjette etasje kunne sies å ha gått lukt til himmels. Av 69 leiligheter er 61 solgt, «bare» 12 av dem til menighetens egne medlemmer.

— Vi har aldri ønsket en getto med Filadelfia-folk, og er glade for at det har appellert til andre også, sier Billy Øksendal.

Illustrasjon av storsalen når den står ferdig. De første konsertene og konferansene går av stabelen i november. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter/ Brickvisual

Beboerne skal ikke høre en lyd fra underetasjen, om det så er ilter rock som fremføres fra scenen. Salen er bygd som en «boks i boksen», flytende på sand og atskilt fra bygget over med 50 tonn tunge stålbjelker.Det vil være 70-75 ansatte i bygget, målet er at det skal vrimle av folk i alle aldre mesteparten av døgnet.

Q42 blir godt synlig fra Lundsbroa. Foto: Vegard Damsgaard

Q42 omfatter også 11 hotellrom, mediesenter, kontorer og trivselssenter for beboerne. Under bakken blir det parkeringsanlegg. Menigheten Filadelfia, med 1600 medlemmer, eier 45 prosent i Q42, mens entreprenørene BRG og HSH har 45 og 10 prosent hver.

– Ikke så aktuell for banketter

Daglig leder for Visit Sørlandet kaller Kristiansand Kongressenter et kjærkomment tilskudd til byen.

– Kristiansand får nå en helt annen kapasitet til å ta imot grupper på over 400 mennesker, konstaterer Heidi Sørvig, som legger til at konferansemarkedet følger konjunkturen i næringslivet, og dermed har usikre tider foran seg.

Heidi Sørvig, Visit Sørlandet Foto: Arkivfoto

Hun er samtidig klar på at senteret vil tape kunder som følge av sin edruelighet.– Mange kunder i konferansemarkedet er opptatt av å servere alkohol til maten, så det vil stenge noen dører. Det gjør nok at Q42 ikke blir så aktuell for banketter, for eksempel. Men som dagtidsarena vil senteret fungere bedre, da er det ikke vanlig å servere alkohol, påpeker Sørvig.

– Synes du det er rart at de legger seg på denne linja?

– Jeg har forståelse for det, siden anlegget først og fremst er blitt til som følge av menighetens egne behov. Samtidig vet vi at andre lignende steder har alkoholservering, svarer hun.