— Dette går som en drøm, sier driftsleder Amund Hansen i BRG entrepenør og myser gjennom kveldssola på presisjonsarbeidet. Det utføres av fem mann, to kraner og to heiser på hjørnet av Elvegaten og Dronningensgate i Kristiansand.

Slik har arkitekt Kristin Jarmund tenkt at det skal bli til slutt. Foto: Kristin Jarmund arkitekter AS

Hjørnebyggets karakteristiske form i Q42 etableres med disse «fagverkskonstruksjonene», som de heter de på fagspråket. Dette blir hovedinngangen på Filadelfias signalbygg til 600 millioner kroner.

I løse luften

Fjerde etasje blir hengende «i løse luften» 10 meter ut og 15 meter over bakken. Dette er byggets visuelle midtpunkt.

15 meter opp i lufta skal fjerde etasje henge over bakken, og onsdag ettermiddag og kveld ble fagverkskonstruksjonen montert.

Onsdag ettermiddag og kveld var utfordringen å få på plass disse kollossene, med milimeterpresisjon, mens øvre del av Dronningengs gate var avsperret. Fagverkskonstruksjonene skal festes på sju punkter med bolter og sveising, og da er det ikke rom for mye feilmargin. Hansen hadde ingen indikasjoner på at det vil bli liggende igjen noen skruer når monteringsarbeidet skulle være ferdig i løpet av sen kveld.

Det skal pinlig nøyaktighet til for å montere 17 tonn på sju forskjellige punkter. Her måler en av arbeiderne med tommestokk i monteringsskåret.

Byggeprosessen har gått nøyaktig etter tidsskjemaet, opplyser Hansen. Til jul skal det være tett bygg, og åpningsfesten blir i oktober neste år.

Solgt

— Vi har solgt 58 av 69 leiligheter, sier Filadelfias prosjektleder Billy Øksendal. Han er strålende fornøyd med å ha solgt så mange av leilighetene allerede ett år før åpningen.

— Var det de billigste eller de dyreste som gikk først?

— Det gikk forholdsvis fort med de dyreste på toppen, men ellers har vi solgt jevnt av alle størrelser og prisklasser, sier Øksendal.

I tillegg til at byggeprosessen går som den skal, er budsjettet også under kontroll, i følge Øksendal.

Uforutsett

— Det ser ikke ut til at vi trenger å bruke av uforutsett-posten vår, sånn som det ser ut nå, sier han.

Kvartal 42 skal foruten å inneholde nye lokaler til Filadelfia Kristiansand få et stort kongressenter og 71 selveierleiligheter. Disse vil bli spesielt tilrettelagt for eldre. Nybygget vil ruve opp til seks etasjer over bakken og to under jorda. Bygget som utvilsomt blir et nytt signalbygg i Kvadraturen har fått navnet «Q42». Det er den norske arkitekten Kristin Jarmund som har tegnet bygget.

Eierstruktur er at HSH Entrepenør har 10 prosent, så deler BRG utvikling og Filadelfia 45 prosent hver.