— Dette skal primært være for seniorer, vi skal ikke ha inn familier med små barn. En av restriksjonene vi har fått fra utbygger er at leietakerne må være godt voksne, uttaler daglig leder Tor-Gunnar Albert i Delego Utleie & Eiendomsmegling.

De har fått i oppdrag av byggherren å skaffe lys i vinduene og folk i stuene ved Solsiden på Rona, der det ikke akkurat syder av liv i dag.

11 måneder etter ferdigstillelse er kun sju av boligene solgt. De øvrige 29 er nå lagt ut for leie til rundt 10.000 kroner måneden.

- Leier ikke ut til hvem som helst

Av hensyn til øvrige beboere og servicetjenestene som tilbys ved Solsiden har man satt en grense ved rundt 50 år.

De blir sjekket opp og ned og i mente.

— Er du 48 skal du nok få lov å bo her. Men det må være ordentlige folk, så vi tar en kredittsjekk. Har du betalingsanmerkninger, får du ikke leie. Det er vi som forvalter boligene, og får vi inn bråkmakere er det vi som får problemet, forklarer Tor-Gunnar Albert.

I tillegg er de bedt om å sjekke referanser til nye beboere, bekrefter byggherren overfor Fædrelandsvennen:

- Vi leier ikke ut til hvem som helst, de blir sjekket opp og ned og i mente. Vi skal ikke ha flere utfordringer enn vi har fra før. Det viktigste er at folk bruker leilighetene slik de skal brukes og betaler husleie, sier eiendomsutvikler Roald Aga Pedersen i Kruse Smith, som i likhet med entreprenøren BRG og gründer Hilde Sundstøl eier en tredel av boligbygget.

Får tilbake leie ved kjøp

Utbygger ønsker primært å selge boligene. De som flytter inn tilbys derfor å få refundert noen måneders leie dersom de bestemmer seg for å slå til.

Dermed kan man i praksis «prøvekjøre» boligen - og samtidig erfare om trafikken ved Rona-krysset er til å leve med:

— Jeg tror folk synes leilighetene er tipp topp, men at de er litt skeptiske til trafikken. Dette er en ideell måte å finne ut at den ikke er skjemmende i det hele tatt, hevder Tor-Gunnar Albert.

Solsiden Rona ligger lett synlig fra E 18 øst for Varoddbroa i Kristiansand, nær rundkjøringen i Rona.  Foto: Sondre Steen Holvik

Det er flere konkurrenter i seniormarkedet. I Randesund hageby, et par kilometer unna, er spaden gått i jorda etter at 29 av 38 leiligheter og 12 av 22 bungalower er solgt. Q42, Filadelfias storprosjekt i Kvadraturen, har også slått godt an. Her er det solgt 59 av 69 leiligheter i bygget som står ferdig til høsten.

At så mange nye leiligheter står tomme og leies ut er derfor unikt.

– For de fleste nybygg er det sånn at banken krever at man må selge et visst antall boliger før byggestart, ofte tilsvarende 60 prosent av verdien, bekrefter Camilla Stenberg Rimestad, leder iSørlandetseiendomsmeglerforening.

Tross labert boligsalg ble byggingen avRonaSenter igangsatt. Det skyldes at to tredeler av bygningsmassen er regulert til næring, der det meste er utleid.

— Målet er å ikke tape penger

Leietaker kan ikke selv velge etasje de vil flytte inn i på Solsiden. Utbygger ønsker å skape liv nedenfra, og fyller opp andreetasjen først, deretter tredje og fjerde.

Historien vil fortelle om det var klokt eller ikke.

En stiv, månedlig serviceavgift fikk skylden for treg salgsstart høsten 2013. Avgiften ble senket fra opprinnelige 4250, via 1500 til 1000 kroner. Aldersgrense 70 år ble også raskt fjernet.

Avgiften inkluderer enkel oppfølging og tilgang til trivselsstua, utover dette kan man kjøpe helsetjenester.

Dan Mikkelsen (t.v.) og Tor-Gunnar Albert skal skaffe lys i vinduene ved seniorboligene på Rona, her sett fra fellesområdet på baksiden. Foto: Sondre Steen Holvik

I 2014-regnskapet for Solsiden er selskapets verdier fastsatt til 85 millioner kroner, innen de første salgene ble effektuert på nyåret i fjor. Regnskapet viste halvannen million i minus, og 2015-tallene står nok heller ikke i stil med selskapets navn.— Som i alle prosjekter er målet at vi ikke taper penger. Historien vil fortelle om det var klokt eller ikke, men nå har vi i hvert fall tatt beslutningen om å leie ut i og med at salget er såpass tregt, sier Roald Aga Pedersen i Kruse Smith.

Vil presse meglerprisene

Selskapet Delego Utleie & Eiendomsmegling ble godkjent som meglerforetak fra 1. januar. Nå vil de presse prisene i Kristiansand.

— Jeg vil mene meglerne er litt for godt vant i Kristiansand. Her har de veldig gode vilkår i forhold til andre byer, hevder daglig leder og eneeier Tor-Gunnar Albert.

Firmaet har 200 utleieboliger i porteføljen. Nå er den første megleren ansatt, og målet er å vokse med én ny megler i året. De opererer med fast provisjon på 1,25 prosent. Minstepris er 25.000 kroner, makspris 65.000.

Camilla Stenberg Rimestad, leder i Sørlandets eiendomsmeglerforening. Foto: Privat

Ifølge Camilla Stenberg Rimestad, leder iSørlandetseiendomsmeglerforening, ligger honorarene i Kristiansands-distriktet på rundt 2,5 prosent, noe hun avviser er høyere enn jevnstore byer. — Vi har hatt et marked med omsetningstid på opp mot 100 dager, da kan du tenke deg hvor mye jobb det er per oppdrag. Det lønner seg ikke å gå for den som er billigst, men som gjør den beste jobben, mener Rimestad, til daglig faglig ansvarlig for Sørmegleren i Grimstad,

Hun har liten sans for Delegos «priskampanje».

— Når du har en megler som kun fokuserer på pris, går det ut over kvaliteten som legges ned i arbeidet, hevder hun.

Tor-Gunnar Albert avviser dette, sier de skal leve av fornøyde kunder og forklarer med en billigere driftsmodell:

- Dette er «sure oppstøt» fra våre konkurrenter som frykter konkurranse fra oss.