Mersland mener Filadelfia og Spareskillingsbanken bør gjeninnføre låneordningen for medlemmene av menigheten, som banken og menigheten mandag valgte å avvikle.

— De burde stå i stormen, for dette er en veldig god ordning, sier Mersland. Han har forsket på sparebanker og er spesialist på mikrofinansiering, og er kristen uten tilknytning til Filadelfia.

Etikken

Økonomisk rådgiver Agnes Bergo mener lånetilbudet kan utgjøre et utilbørlig press på medlemmer i menigheten. Foto: Kristine Nyborg

Agnes Bergo er daglig leder i det uavhengige økonomiske rådgivningsfirmaet Pengedoktoren. Hun mener låneordningen i seg selv er helt kurant, men setter et stort spørsmålstegn ved etikken i dette:— Når menigheten du er medlem av, ikke bare spør om du vil gi penger, men attpåtil serverer en ferdig låneordning, så kan dette bli et utilbørlig press, sier Bergo.

Ber om lån

Hun sammenligner det med at et familiemedlem kommer og ber om penger, og samtidig presenterer en gunstig låneordning dersom du ikke har kontanter:

— Det blir nesten umulig å komme seg unna, sier Bergo.

Mersland mener kritikerne ikke forstår kulturen og historien til Filadelfia og andre menigheter utenom statskirken.

— Dette er mennesker som setter menigheten først, deretter kommer hus og bil. Disse menighetene får ikke samme støtte fra det offentlige som Den norske kirke, sier Mersland.

Storinvestering

Han er enig i at det er best å spare først og så kjøpe. Men når det er snakk om storinvestering, må det lånes, enten det er til hus, bil eller store gaver til menigheten.

— Hvis ikke vi skulle kunne låne til større prosjekter, hadde mange gode initiativer blitt lagt døde, sier Mersland.

Banken kan gi lavere rente til private enn til menigheten, den står ansvarlig for å sjekke om lånesøkeren har råd og dermed mener Mersland alle hensyn er ivaretatt.

- Medlemmer fordi de er engasjerte

— Dette er en måte å forskuttere framtidige gaver til menigheten på, så de får bygget sitt nå i stedet for om 30 år, sier Mersland.

— Ser du at medlemmer av menigheten kan oppleve det som et utilbørlig press?

— Du kan jo vri det på den måten, og det er kanskje et medlem eller to som kan oppfatte det sånn, men ikke de fleste. De er medlemmer fordi de vil det, og er engasjerte, sier Mersland.

Sterke reaksjoner

— Hvorfor tror du dette har vakt så sterke reaksjoner?

— Fordi man ikke forstår kulturen og tradisjonen med å gi tiende. At dette er en del av gleden ved å være medlem av menigheten. Særlig de som ikke er religiøse har problemer med å forstå dette, sier Mersland.

Administrerende direktør Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken sier i en pressemelding at han har lært mye av mediestormen:

— Dette er en sak vi gjerne skulle vært foruten, skriver han.

Medier har reist spørsmål om han har hatt en dobbeltrolle, som banksjef og medlem av Filadelfia. Dette avviser han og opplyser at han er medlem i Den norske kirke.

— Jeg tenkte at min trostilhørighet tilhørte min private sfære, så lenge den ikke var relatert til forhold i mitt yrkesliv, skriver han og holder fast ved at låneordningen som ble trukket tilbake var god. Men står fortsatt ved beslutningen om å trekke den tilbake.

Filadelfia Vennesla fikk inn åtte millioner

Hovedpastor Gunnar Jeppestøl i Fliladelfia Vennesla fikk inn nesten åtte millioner kroner på at private tok opp lån for å gi til menigheten. Foto: Heida Gudmundsdottir

Hovedpastor Gunnar Jeppestøl i Vennesla sier menigheten fikk inn nesten åtte millioner kroner da de brukte en liknende låneordning for å finansiere bygget i Vennesla.— Det var noen få som ikke klarte å betale ned hele lånet, på grunn av dødsfall eller at de flyttet, men da overtok enten menigheten eller enkeltmedlemmer låneansvaret, sier Jeppestøl.

— Ville du brukt samme låneordning igjen?

— Ja. Og jeg synes det er veldig trist med all den kritikken banken og menigheten har fått, det er urettferdig, sier Jeppestøl.

5,5 millioner i støtte

Filadelfia Kristiansand fikk 5,5 millioner kroner i offentlig støtte i 2015. Det opplyser seniorrådgiver Anita Rist hos fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

— Dette er en kombinasjon av kommunale og statlige tilskudd, sier Rist.

Kommunene bestemmer selv hvor mye de vil gi i tilskudd til menigheter, og medlemmer av en menighet som flytter, "får med seg" pengene dit.

Statstilskuddet fordeles av Fylkesmannen basert på en fast sum per medlem per år. Tilskudd for 2015 ble gitt for 1473 medlemmer i Filadelfia Kristiansand, til sammen 715.878 kroner.

Tildelingen for 2016 er ikke ferdig.