— Nei, sist jeg hørt om noe slikt var på 70-tallet, og ingen andre i Den Evangelisk Lutherske Frikirke sentralt vet mer om dette enn jeg, sier seniorrådgiver Terje Solberg.

Solberg understreker at han ikke vet alt om hva som skjer ute i menighetene, og vil ikke utelukke at det kan har vært tilsvarende avtaler andre steder enn i Filadelfia Kristiansand.

Mandag trakk Spareskillingsbanken og Filadelfia Kristiansand tilbake det eksklusive tilbudet til sine medlemmer, etter at Fædrelandsvennen hadde omtalt saken og den ble spredd i nyhetsmedier og sosiale medier over hele Norge. Menighetsmedlemmene kunne få lån på gunstige betingelser dersom pengene ble gitt i gave til menighetens kongress-senter Q42 til 600 millioner kroner, som er under bygging. Og det ble foreslått lån på opptil 250.000 kroner.

– Dette bygget handler om mer enn oss, et menighetssenter som modellerer en annen standard som er nødvendig for å nå dagens mennesker, sier hovedpastor Wiggo Skagestad, her fotografert der tv-opptaket ble gjort onsdag kveld. Foto: Kjartan Bjelland
Oddvin Larsen, daglig leder i Salem. Foto: JON ANDREAS BENESTAD, SALEM

— Ingen god løsning- Dette er vanlig, sa hovedpastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand, og fikk støtte fra økonomiprofessor Roy Mersland ved Universitetet i Agder.

Administrativ leder i Frikirken Kristiansand, Endre Sagedal, har heller ikke kjennskap til noe slikt i sin menighet.

— Vi tror ikke det er en god løsning at vi som menighet kommer inn mellom banken og det enkelte menighetsmedlem i slike lånesaker, sier Sagedal.

Daglig leder Oddvin Larsen i Salem menighet sier den heller ikke har noen slike avtaler i dag. Men han vet at det ble gjort tilsvarende for en del år siden, da Salem kjøpte og pusset opp bygningen på Lund i Kristiansand.

— I de sju årene jeg har vært daglig leder, har det imidlertid ikke vært noen slike lånetilbud, sier Larsen.

I den grad det oppfattes som press, så skal vi være svært tilbakeholdne, men at mange bidrar betydelig økonomisk det har jeg ingen problemer med.

Delt oppfatning

Seniorrådgiver Solberg i Frikirken er ikke udelt positiv til slike låneavtaler:

— Jeg er nok litt delt i min oppfatning. I den grad det oppfattes som press, så skal vi være svært tilbakeholdne, men at mange bidrar betydelig økonomisk det har jeg ingen problemer med, sier Solberg og sier det er en hårfin grense mellom det som kan oppfattes som aktivt press og invitasjon om å ta opp lån.

Sparebanken Sør har heller ikke noen avtaler som dette, opplyser direktør Gunnar P. Thomassen. Han kan ikke utelukke at det kan ha vært noe tilbake i historien. Pluss Bank som ble fusjonert med Sparebanken Sør, var kjent som banken som hadde mange menigheter som kunder, og Thomassen kan ikke utelukke at det kan ha vært tilsvarende avtaler.

Administrerende banksjef Kenneth Engedal og Spareskillingsbanken trakk mandag tilbake det eksklusive lånetilbudet til Filadelfias medlemmer. Foto: Richard Nodeland

— Ikke tilsvarende avtalerAdministrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal , sier at det ikke eksisterer noen andre tilsvarende avtaler mellom banken og andre menigheter, enn den som nå er trukket tilbake.

KNIF (Kristen-Norges interessefellesskap) er en forening bestående av nærmere 70 medlemmer fra hele Kristen-Norge.

— I løpet av 30 år har KNIF verken kjent til eller medvirket til låneavtaler for enkeltpersoner for å gi gaver til menigheter, opplyser foreningen overfor Fædrelandsvennen. Knif tilbyr fellesavtaler på innkjøp for å gi medlemmene lavest mulig priser.

Roy Mersland opplyser via sms fra Equador at han har sjekket med to menigheter på Sørlandet som har hatt tilsvarende avtaler. Men med den vinklingen saken har fått i media, vil han ikke fortelle hvilke menigheter dette dreier seg om.