Laktattester avslørte melkesyreverdiene i blodet. Foto: Kjartan Bjelland

— Nå er du oppe i 450 watt. Det var dette som var målet ditt. Jobbe på, så klarer du ett minutt til, sier Øystein Sylta mens Andreas Erland trår det er han er kar om.

Tirsdag før jul var de fire lokale innslagene i TSS - Andreas Vangstad, Andreas Erland, Fridtjof Røinås og Åge Ljøstad Nilsen - gjennom en rekke tester hos Øystein Sylta, som er fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen Sør. Testen var en av fire årlige, og gir en pekepinn på hvordan de ligger an.

83 i O2-opptak

Maksimalt O2-opptak var den mest kjente testen, men rytterne fikk også kartlagt sin prestasjon i hele «watt-spekteret», hvorgod arbeidsøkonomi de har, hvordan de klarer å utnyttemaksimalt oksygenopptakog hvor godt de presterer på laktatterskel, det vil si den høyestewatt-belastningen hvor det er likevekt mellom produksjon og eliminasjon av melkesyre.

Laktattester avslørte melkesyreverdiene i blodet. Foto: Kjartan Bjelland

TSS' største ess, Andreas Vangstad, ville ikke oppgi sine nøyaktige verdier — selv om de var sterke. Men de tre andre gir leserne et innblikk i hvilket nivå de er på. Åge Ljøstad Nilsen scoret hele 83,2 på O2-testen, mens Røinås og Erland hadde henholdsvis 71,6 og 65,8. På terskel-testen var det Røinås som scoret høyest med 323 foran Nilsen på 313 og Erland med 304 watt.Det hører med til historien at rytterne selvsagt scorer høyere i sesongen.

- Mye løpetrening

— Alle fire hadde fremgang på en eller flere test-variabler, men det var Vangstad og Nilsen som hadde størst fremgang fra sist test i november. Men det er viktig å analysere hva som ligger bak resultatene. De bærer nok preg av at Røinås og Erland var stinn av all den treningen de hadde lagt ned i Frankrike like i forkant, understreker Atle Kvålsvoll, sportssjef i TSS.

Andreas Erland, Herman Dahl og Fridtjof Røinås flyttet til Frankrike i høst for å trene optimalt mot kommende sesong. Dahl var imidlertid uheldig og brakk beinet under trening i Frankrike for noen uker siden.

Kvålsvoll var veldig imponert over Ljøstad Nilsen, som foran sin første sesong i TSS har hevet O2-opptaket fra 76 til 83. — Han har drevet mye løpetrening, og det er interessant å se at det er positivt for å utvikle O2-opptaket, sier Kvålsvoll.

- Sterke og svake sider

Øystein Sylta forklarer formålet med testingen:

— Rytterne får kartlagt sine sterke og svake sider, samt at dekan se hvordan treningen påvirker ulike prestasjons- og fysiologiske variabler. For noen går det kjempebra i en periode, mens de ikke får den fremgangen de hadde håpet i andre perioder. Da må de analysere om treningen har virket etter hensikten, eller vurdere om det var dårligdagsformen somvar årsaken til manglende fremgang.

— Bør Erland trene annerledes for å få opp O2-opptaket?- Det skal ikke jeg mene noe om, men O2 er bare en av mange variabler som betyr noe. Men det er veldig lett å henge seg opp fordi det er et tall mange snakker om. Men Andreas haddekjempefin progresjon på spesielt prestsjonsvariablene, og det er tross alt det viktigste, understreker Sylta.

- Bør ha minst 75

Kvålsvoll forteller at O2-opptaket er avhengig av hvilken type rytter man er.

— Spurterne scorer lavere enn klatrerne, men alle våre bør over 75. Sylta mener resultatene avslører at Erland er velegnet som spurtopptrekker.

— Han er verken råesti spurten eller på det å kjørelenge på relativt høy watt. Men han er rå på å presse ut mye på få minutter.På testen i dag stagnerte han i O2-opptak på rundt65, men likevel bare fortsatte og fortsatte han på høyere og høyere watt belastning i tre minutter. Det er en rå egenskap, sier Sylta.

Kvålsvoll konkluderer slik:

— Vi har fortsatt en jobb å gjøre for å komme opp på kapasiteten som kreves på internasjonalt proffnivå.

- Har aldri testet så bra på «labben»

I tillegg til TSS-rytterne, testet også det sykdomsforfulgte sykkeltalentet Kristoffer Halvorsen seg på Spicheren. Testene viser at han er i er i soleklar fremgang.

— Jeg tror aldri før jeg har testet så bra på «labben», sier 19-åringen.

Kristiansanderen var regnet som et av Norges aller største talenter inntil et virus i praksis ødela de to siste sesongene, selv om han var i klar fremgang mot slutten av forrige sesong. Han scoret 73 på O2-testen og 320 på watt.

— Jeg må ta enda noen steg til om jeg skal på toppen av pallen, men jeg er godt fornøyd, understreker spurteren, som sykler for Team Joker Pro Cycling.