Atle Kvålsvoll er fornøyd med å få en ny kristiansander på laget. Foto: NTB Scanpix
Geir Thortsensen.jpg

— For øyeblikket har vi ikke mange seniorer fra Sørlandet i verdenstoppen. Vi er inne i et lite generasjonsskifte. Men vi ser at vi har mange utøvere i aldersbestemte klasser som tar medaljer i internasjonale mesterskap. Og nå som vi er en del av den olympiske familie ligger forholdene mye bedre til rette for at vi i fremtiden kan høste internasjonale medaljer også på seniornivå, sier Solveig Pedersen.

Bygger om lokalene

1. juni gikk hun over fra å lede nedlagte Kompetansesenteret for idrett i Agder (KiA) til å lede Olympiatoppen Sør. Selv om arbeidet er godt i gang allerede, er det først fra nyttår at de kan satse med et budsjett på tre millioner kroner, det vil si en dobling i forhold til det KiA hadde å rutte med. Budsjettøkningen, og ikke minst den mye tettere tilknytningen til Olympiatoppen som har vært en nøkkel til den norske idrettssuksessen i en årrekke, tror hun vil gjøre underverker for toppidretten på Sørlandet.

— Først og fremst fordi vi får et kvalitetssikret høyt faglig nivå i forhold til de områdene hvor vi kan gi bistand. Dessuten får vi et mye større faglig nettverk fordi vi tilhører utviklingsavdelingen i Olympiatoppen. Men det jeg gleder meg aller mest til, er når vi får en egen etasje med toppidrettsatmosfære, sier det tidligere skiesset.

- Blir som Toppidrettssenteret

Tegningene er allerede klare for en utvidelse/ombygging av Olympiatoppen Sørs lokaler i 2. etasje på Spicheren, og skal etter planen stå ferdig mot slutten av neste år.

— Målet er at det skal bli en viktig møteplass for lokale toppidrettsutøvere, og ha samme funksjon for toppidretten lokalt som «kantina» på Toppidrettssenteret har for idretten nasjonalt. Det er utrolig viktig for å bygge et toppidrettsmiljø. Dessuten kan de komme til ett sted og vite at de kan få støtte til alle fagområder, som idrettsmedisinske tjenester, testlaboratorium, coaching og gode treningsfasciliteter. Dette blir som Toppidrettssenteret på Songsvann, sier 50-åringen - som foreløpig har lagt tankene om et eget bygg på is.

— Det er ikke noe jeg tenker på nå. Det er faglig kvalitet som betyr noe for meg. Og her på Spicheren ligger alle fasilitetene så godt til rette at det blir kjempeflott.

Får regional frihet

— Hva er forskjellen på KiA og Olympiatoppen Sør?

— KiA hadde et bredere mandat og sto helt fritt i forhold til hvem vi bisto. Nå er vi underlagt føringer fra Olympiatoppen sentralt. Det betyr at vi dels skal følge opp lokale landslagsutøvere, men i tillegg har vi regional frihet til å satse på idretter med ambisjoner om å få fram toppidrettsutøvere.

— Hva er dine drømmer og visjoner?

— At vi skal få frem mange nye medaljevinnere i internasjonale mesterskap, som for eksempel i OL og paralympics, sier Solveig Pedersen.

- Vil få stor betydning

Geir Thortsensen.jpg

Trener i Vågsbygd Svømme— og Livredningsklubb, Geir Thorstensen , har store forventninger til Olympiatoppen Sør:- Jeg tror det vil få stor betydning for toppidretten lokalt. De sitter på bra ressurser, og UiA har mye å bidra med. Jeg har selv sett hvor mye Petter Løvberg (landslagstrener svømming, red. anm.) bruker Olympiatoppen i Oslo. Jeg har forventninger til at vi kan få til noe lignende på lokalt nivå.

Atle Kvålsvoll er fornøyd med å få en ny kristiansander på laget. Foto: NTB Scanpix

Atle Kvålsvoll , sportssjef i Team Sparebanken Sør og en av foredragsholderne på helgas idrettsseminar, har vært leder av Olympiatoppen Midt-Norge i seks år.— Jeg mener at dette er en viktig bit i toppidrettsarbeidet. Jeg tror vi trenger litt tid på å få miljøene til å jobbe sammen, men jeg er rimelig sikker på at vi vil merke en positiv effekt over tid, sier den tidligere treneren til Thor Hushovd.

Toppidrettssjefen kommer på idrettsseminar

Solveig Pedersen håper på minst 100 deltakere når Olympiatoppen Sør arrangerer idrettsseminar i forkant av Idrettsgalla Sør på Scandic Bystranda lørdag.

— Folk bør først og fremst komme for å få økt kompetanse på å drive prestasjonsutviklingsarbeid og økt kunnskap om hvordan man skal jobbe for å bli best. Dessuten vil folk få en forståelse for hva det innebærer at vi har fått en olympisk avdeling på Sørlandet, sier Pedersen.

— Hvem er dette for?

— Utøvere, ledere, trenere, foresatte, støtteapparatet, men også alle dem som generelt er toppidrettsinteresserte, sier Pedersen.

Seminaret, som starter klokka 13.00 og varer til 17.15, koster 425 kroner. Blant foredragsholderne er toppidrettssjef Tore Øvrebø, Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund samt Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør.