To timer hadde denne gjengen satt av til å diskutere etableringen av Olympiatoppen Sørlandet på Gimlemoen. Foto: Torstein Øen

Og planene for det som skal bli et slags regionalt toppidrettssenter under Olympiatoppen skapte begeistring blant de 25 idrettslederne, politikerne og byråkratene som var samlet på Universitetet i Agder (UiA) onsdag.

— Jeg er veldig positiv til denne satsingen. Jeg tror det er veldig nødvendig at vi går for en organisering som gir oss mulighet til å satse minst like hardt som andre landsdeler, mente Bjørgulf Lund, fylkesordfører i Aust-Agder.- Jeg mener at jeg kjenner fylkestinget så godt at det der vil være et bredt ønske om å jobbe for dette fremover, sier Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder.

Femte senter i Norge

Da hadde de sittet og hørt på blant andre Solveig Pedersen, daglig leder i Kompetansesenteret for idrett i Agder (KiA), Inge Andersen, generalsekretær i NIF og toppidrettssjef Tore Øvrebø om hva det vil innebære og bety dersom Sørlandet får Norges femte regionale kompetansesenter.

Trolig vil det bli hetende enten Olympiatoppen Sørlandet eller Olympiatoppen Sør.— I den grad vi involveres, er dette helt tråd med det vi vil, sier Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg.

— Kristiansand har gjennom ti år bygd idrettsanlegg for breddeidretten for tilsammen 1,3 milliarder kroner. Nå mener jeg neste steg bør være at vi satser på toppidretten. Disse planene vil jeg applaudere, sier Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand.

Det samme gjorde Torunn Lauvdal, rektor ved UiA, mens Erling Valvik, direktør i Cultiva, åpnet for at kulturstiftelsen kunne bidra med finansiering.

- Positive signaler

Og nettopp finansiering er neste steg. KiA har i dag to stillinger, og trenger flere ansatte og større budsjetter før målet er nådd.

— Jeg opplever signalene i dag som utelukkende positive. Dette var en samling som vil både regionen og vil idretten vel, mente Inge Andersen.

— Det virker som KIA er på vei inn i en ny fase, bekrefter Tore Øvrebø.- Hvorfor fortjener Sørlandet et slikt senter?

— For det første er det et veldig sterkt idrettsfaglig universitet her. Dessuten jobbes det faglig godt ved KIA. Og, det er etter hvert mange gode toppidrettsprestasjoner her. Nå er målet å etablere en enda bredere plattform for toppidrett så vel sommer som vinter, sier Inge Andersen.

Drømmer om eget bygg

— Hva vil senteret kunne bety?

— Bedre samhandlinger gir i alle tilfeller bedre resultater. Så blir det opp til regionen hvor stor effekten blir, sier Øvrebø.

Solveig Pedersen har i mange år jobbet mot at KIA skal videreutvikles, og strålte etter møtet. Hun ser i første omgang for seg at de tar i bruk ledige lokaler på Spicheren, hvor KiA allerede er etablert, og hvor det også er muligheter for å bygge ut flere etasjer.

— Jeg ser for meg en utvikling i trappetrinn, men jeg tror at innen utgangen av året er Olympiatoppen Sørlandet en realitet, sier Pedersen.

— Hva med et eget bygg?

— Jeg stresser ikke med det. Men det er en drøm vi har på lenger sikt.