Solveig Pedersen utenfor Spicheren treningssenter, hvor hun har kontor. Foto: Torstein Øen

— Tiden er moden for å styrke arbeidet med toppidretten i Agder, og som et ledd i utviklingen ønsker vi oss egne lokaler, sier Solveig Pedersen.

Hun har vært daglig leder og hatt lokaler i UiAs etasje på Spicheren siden Kompetansesenteret for idrett i Agder (KIA) så dagens lys for sju år siden.

Det er klart at det har sin pris, og at vi er avhengige av et spleiselag mellom blant annet idretten, UiA, fylkene og kommunen.

— Vi har allerede et toppidrettstilbud der vi bistår med kompetanse ute i idretten etter behov, men ser det hensiktsmessig i større grad å få samlet deler av vårt tilbud under ett tak. Det vil gjøre oss mer synlig, og det blir mer praktisk for utøverne å komme til ett sted hvor mye av fagkompetansen er samlet. Jeg tror dette ville betydd mye for utviklingen av toppidretten på Agder, sier Pedersen.

Ser til Granåsen

Olympiatoppen har som kjent sitt nasjonale toppidrettssenter i Oslo, og i Granåsen i Trondheim sto et regionalt toppidrettssenter ferdig i fjor høst.

I Granåsen tilbyr de blant annet følgende:

  • Idrettsmedisinske tjenester

  • Treningsveiledning og testing

  • Styrketreningsfasiliteter

  • Et faglig og sosialt treffsted på tvers av idretter

— Det er et slikt toppidrettssenter vi ønsker oss, sier Pedersen.

Satser på forskning

Prosjektgruppen på fem personer mener Gimlemoen vil være en perfekt lokalisering for det som da vil bli Norges tredje toppidrettssenter, det andre regionale.

— Det er av avgjørende betydning at KIA/Toppidrettssenteret er lokalisert i tilknytning til idrettslinjen ved UiA. KIA og UiA har hele veien hatt ett tett samarbeid, og toppidrettsforskning vil også være en meget viktig del av virksomheten. Dessuten er Gimlemoen kjernen av både Kristiansand og Agder.En av nøklene i prosjektet er en friidrettshall. Det kan by på utfordringer i og med at både Kristiansand kommmune og Vest-Agder Fylkeskommune vurderer å investere i en friidrettshall i Grimstad - på bekostning av hall i Kristiansand.

- Avhengig av spleiselag

— Jeg ønsker gode anlegg i hele Agder-regionen, men jeg ser behovet for å utvikle anlegg her på Gimlemoen i tilknyting til et toppidrettsenter. Hvis ikke vi får friidrettshall inkludert i et anlegg for mange andre idretter, også paralympiske grener, vil tilbudet bli betraktelig redusert, sier Pedersen som en reaksjon til det.

Hun vet per nå ikke hvor mye det vil koste.

580-pix-toppidrettssenter.jpg Foto: Jan Mortensen, grafikk

— Men det er klart at det har sin pris, og at vi er avhengige av et spleiselag mellom blant annet idretten, UiA, fylkene og kommunen som alle vil ha glede av et slikt senter, sier Pedersen.- Når ser du for deg at dette senteret kan stå ferdig?

— Det er vanskelig å si, jeg ønsker å starte med å etablere et større tilbud på Spicheren, der vi holder hus nå. Drømmen er å få realisert et nytt idrettsbygg i så nær fremtid som mulig - kanskje innen 4-5 år, sier Pedersen.

- Må på banen kjapt

Terje Abrahamsen, idrettssjef i Kristiansand kommune, sier prosjektgruppen må få fingeren ut dersom friidrettshall skal bli en del av prosjektet.

Terje Abrahamsen, idrettssjef i Kristiansand kommune. Foto: Frode Lindblom

— Hvis de har realistiske planer og penger i andre systemer så må de komme på banen kjapt, og før 12. november da det først skal behandles i kulturstyret og deretter i bystyret om Kristiansand skal være med på spleiselag til en friidrettshall i Grimstad. Jeg tror at hvis vi blir med på et spleiselag der så blir det vanskelig å få til en friidrettshall i Kristiansand, sier Abrahamsen.Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand, synes planene «umiddelbart høres veldig spennende ut».

— Gjennom ti år har vi bygd anlegg for breddeidretten til 1,3 milliarder i Kristiansand. Et steg videre er en tenkning i forhold til toppidrett, sier Kristiansen.

— Terje Abrahamsen sier dette haster?

— Det vil jeg absolutt si, for dette vil ha konsekvenser for hvordan politikerne vil behandle en hall i Grimstad, sier Kristiansen.

Terje Damman, fylkesordfører i Vest-Agder, sier følgende:

— Det er ikke nødvendigvis gitt at hall i Grimstad og Kristiansand konkurrerer mot hverandre. Men vår pengesekk er ikke uutømmelig. Her må vi gjøre noen prioriteringer, sier han.

- Masse vinn-vinn-effekter

Frode Moen, daglig leder ved Olympiatoppen i Trøndelag, er strålende fornøyd med deres ett år gamle toppidrettssenter i Granåsen.

Frode Moen, daglig leder ved Olympiatoppen i Trøndelag.

— Det var definitivt riktig å satse på en fellesarena som samarbeider på tvers av idretter. Her utvikler vi kompetanse i forhold til toppidrett, dessuten får toppidretten en tydeligere profil som gjør at flere støtter opp under den. For oss er NTNU tydelig bidragsyter gjennom forskning. Dessuten får vi økte ressurser til toppidrettssatsing. Dette senteret har masse vinn-vinn-effekter, sier Moen.Senteret på 3500 kvadrat har fokus på vinteridretter.

— Men de fleste idretter bruker det, også kampsport, håndball og fotball.

Han forteller at det tok sju år fra planlegging til det sto ferdig.

— Hvor mye kostet det?

— Nøkkelen var å få med en privat investor. Og så er vi leietakere og drivere av prosjektet, sier Moen.