— Jeg har brukt Olympiatoppen i Oslo mye i min karriere, og tilbudet er noe vi har savnet her nede. Dette er kjempeviktig, sier Kristine Lunde-Borgersen til Fædrelandsvennen.

Etter å ha vært en av Norges mest fremtredende håndballspillere i mange år har hun nå lagt opp. Mandag var hun til stede da Olympiatoppen Sør ble offisielt åpnet på Gimlemoen.

I nye lokaler i 2. etasje på Spicheren treningssenter, skal Olympiatoppen Sør legge til rette for utviklingen av toppidrettsutøvere i Agder-fylkene.

Toppidrettsmiljø

Lunde-Borgersen markerer på mange måter et generasjonsskifte. Etter to tiår med suksessrike idrettsutøvere fra Agder, har mange lagt opp eller er på slutten av sin karriere.

Eirik Verås Larsen, Thor Hushovd og Lunde-Borgersen har alle lagt opp, og flere av Sørlandets større idrettsutøvere de siste årene er på slutten av karrieren.

Kristine Lunde-Borgersen og søsteren Katrine Lunde har i mange år vært sentrale på verdens beste håndballandslag. Foto: NTB Scanpix

Dermed kunne ikke opprettelsen av det nye senteret kommet mer beleilig.— Å være idrettsutøver er så mye mer enn bare å kaste en ball eller løpe. Det er mange problemstillinger, og her har man nå samlet et apparat som virkelig har peiling. Her får man et miljø, et sted hvor man kan spørre om hjelp, sier Lunde-Borgersen, som nå går inn i trenerteamet til Vipers.

- Ingen grunn til å fly av sted

En av de som vil benytte seg mye av det nye senteret på Gimlemoen, er Andreas Vangstad. 23-åringen er fersk syklist, men har allerede hevdet seg i verdenstoppen og har klare ambisjoner om å bli proffsyklist.

Andreas Vangstad da han gikk i mål som seierherre på siste etappe av storrittet Tour of Norway. Foto: Poppe, Cornelius

— Sørlandet har kanskje manglet et tilbud til toppidrettsutøverne. Det får vi nå. Dette gjør at det blir lettere å satse for unge talenter, og det er ingen grunn til at de skal fly andre steder, sier Vangstad til Fædrelandsvennen, og sier at han og lagkameratene i Team Sparebanken Sør selv har reist langt for å få tilbud de nå kan få på hjemmebane.

- En stor dag for idretten

Ansvarlig for det hele er Solveig Pedersen. Mandag gikk hun fra å være leder i Kompetansesenteret for Idrett i Agder (KIA) til å lede det nye Olympiatoppen Sør.

- Muligheten for å få en ny Thor Hushovd eller Kristine Lunde-Borgersen er vesentlig styrket med Olympiatoppen Sør. Dette er en stor dag for idretten på Sørlandet. Det er gjort mye bra for bredden, men det har vært et behov for de som vil satse mot toppen, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

Varaordfører Jørgen Kristiansen overrakte gratulasjoner og blomster til leder av Olympiatoppen Sør, Solveig Pedersen. Ved siden står syklist Andreas Vangstad og nylig pensjonert håndballspiller Kristine Lunde-Borgersen. Foto: Kjartan Bjelland

Med Olympiatoppen dannes et kraftsenter i området rundt Gimlemoen. I umiddelbar nærhet ligger UiA, som vil bidra med fagpersonell til det nye senteret. I tillegg ligger KKG rett ved, som har en av landets største idrettslinjer for videregående skoler. Aquarama og Sør Arena er heller ikke langt unna.— KIA har i større grad hatt fokus på breddeidretten enn Olympiatoppen Sør vil ha. Idrettskretsene vil nå ta seg av bredden. Samtidig er det viktig å huske at uten toppidretten blir det ingen bredde, og motsatt, sier Pedersen.

- Det er klubbene som er grobunnen

Stephen Seiler, dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA, sier Olympiatoppen Sør er noe man har ventet på i 20 år.

- Det er klubbene som er grobunnen, og det er der talentene skal utvikles. Det er viktig at vi har en helhetlig tankegang her, sier Seiler til Fædrelandsvennen.

Han sier at senteret på Gimlemoen ikke skal overta for Olympiatoppen sentralt, men være dens forlengede arm i distriktet. Fortsatt skal de beste talentene benytte seg av Olympiatoppen i Oslo, samt utvikle seg via landslag.

— Men vi har nå gitt et godt tilbud for få en fullverdig satsing. Dette kan være med å forhindre at talenter flytter for tidlig. Den sosiale tryggheten er viktig, sier han.

— Endelig har vi et verktøy for å støtte opp om toppidretten, og å holde talentene i regionen, sier organisasjonssjef i Vest-Agder idrettskrets, Terje Larsen.