Vangstad.jpg

— Det er ganske sykt, da. Jeg starter som 20. siste rytter og etter meg kommer bare proffer, sier Andreas Vangstad til Fædrelandsvennen.

For på startstreken før han står nemlig Uran – den kolombianske stjernen som sykler på samme lag som Mark Cavendish, Tom Boonen og regjerende verdensmester Michael Kwiatkowski.

Når Fædrelandsvennen treffer Vangstad i Richmond har han for få minutter siden fått startlista til herrenes individuelle tempo i VM. I fjor på tilsvarende tidspunkt hadde han ikke drømt om å kjøre distansen, i år var han nærmest en selvskreven kandidat etter å ha blitt andremann på øvelsen i NM, i tillegg til å ha levert svært oppløftende resultater ellers i sesongen.

Den 53,5 kilometer lange tempoløypen i Richmond byr på en rekke lange strekk hvor det er lett å se utøveren foran seg. At det er Uran som ligger halvannet minutt foran sørlendingen, ser han på som en ekstra motivasjon.

Snarveien til proffkontrakt

-Jeg synes tempo er en veldig kul konkurranseform. Det er tøffe dueller mann mot mann og mot klokka, og du får resultatet med en gang. Etterpå kan du ikke skylde på noen, sier Andreas Vangstad, som torsdag reiser til Richmond i USA for å sykle sitt første verdensmesterskap for senior. Foto: Kjartan Bjelland

Etter etappeseieren under Tour of Norway i mai, har proffryktene virkelig begynt å svirre rundt sykkeltalentet fra Kristiansand. Selv tviler han på at det blir lagskifte fra Team Sparebanken Sør denne sesongen, men venter gjerne til en eventuell mulighet byr seg for Thor Hushovds planlagte lag i 2017.

Andreas Vangstad har aldri vært i USA før. Nå får han tur til Amerika og VM i landslagstrøye takket være sykkelen. Foto: HERMAN FOLVIK

Det han likevel ikke legger skjul på er at gode resultater på temposykkelen, kan være en snarvei inn i sykkelsportens gjeveste selskap.

— Det er nok en av de faktorene som teller høyest. Er du god til å spurte må du levere gode spurter flere ganger over lang tid. Men er du god på tempo er du aktuell med få gode resultater.

— Tempo er en disiplin hvor man ikke har noe å skjule – det er deg mot klokka, utdyper han.

For lite press

Det gjør at Vangstad synes det er ekstra gøy å satse på tempo. Under onsdagens øvelse i VM er han forsiktig med å sette seg mål, men går for en god gjennomkjøring hvor han tar ut absolutt alt.

— Hvordan legger du opp løpet?

— Man må dele det i perioder. I starten blir det å holde igjen og komme inn i løpet. Så kommer det en mellomperiode hvor man må sykle raskt. Sluttfasen er ganske teknisk så det er de første 35 kilometerne man må bruke krefter og heller tillate seg å være sliten på slutten, sier Vangstad om den 53 kilometer lange tempoløypa i hjertet av Richmond i Virginia.

— Føler du noe press?

— Heller for lite press – at jeg tar for lett på det. Men når dagen kommer så blir man uansett så piffet opp at det kommer ikke til å være noe problem.

Lar seg ikke skremme

Ved siden av Vegard Stake Laengen er sørlendingen den eneste nordmannen som skal sykle tempoøvelsen for menn senior under VM. Laengen blir fra og med neste år proff for det sveitsiske laget IAM, og er gjerne en mann Vangstad sekunderes mot.

— Han starter før meg, så sånn sett kan det være en bra mann å sammenligne seg med. Klarer jeg å slå han har jeg virkelig levert en god tempo, forteller Vangstad.

Samtidig håper ikke Vangstad han blir tatt igjen av mannen som starter bak ham, russiske Artem Ovechkin. 29-åringen er russisk mester på tempo av året, men skremmer ikke sørlendingen.

— Jeg måtte sjekke resultatene hans den siste tiden, og han syklet en tempo i Frankrike (Chrono Champenois Masculin) for en uke siden, men det var ikke rare greiene, sier Vangstad og smiler.