For et drøyt år siden skrev Andreas Vangstad ned følgende: Han skulle bli topp tre i et stort norsk løp, vinne et internasjonalt ritt, ta NM-medalje og kvalifisere seg for VM i USA. Alle fire er i boks.

— Jeg prøver å sette meg høye mål, men det var ikke helt uventet at jeg skulle klare alle, mener Vangstad, som vant en etappe av Tour of Norway, tok sølv på NM-tempoen og vant sammenlagttrøya i danske Randers Bike Week.

Om 19 dager venter hans livs største opplevelse. Han skal sykle tempoetappen med de beste syklistene i verden i Richmond for Norge.

- Det er ekstra tøft å ikle seg den norske drakta. Det er stort og gøy å få muligheten til dette. VM er større enn både Tour de France og OL, sier Team Sparebanken Sør-rytteren og smiler fornøyd.

Tidlig beskjed

Allerede i sommer fikk 23-åringen beskjed om at han ville bli tatt ut, slik at han skulle få god tid til å forberede seg.

— Det kom ikke som noen bombe. Siden har jeg tilpasset øktene til VM, men grovarbeidet er gjort for lenge siden. Nå handler det bare om finpussing.

- Hvordan lader du opp?

- Allerede nå skal jeg begynne å gå igjennom løypa og visualisere hele dagen. Da tenker jeg på hvordan frokosten blir og timene i forkant. Løpet i USA går sent norsk tid, men jeg kan ikke trene klokka elleve på kvelden. Istedenfor kjører jeg noen av intervalløktene på kveldstid.

Lader opp hjemme

Vangstad drar til USA en uke i forkant av løpet for å tilpasse seg tidsforskjellen. Før det lader Kristiansands første syklist i en tempoetappe i et senior-VM opp i hjembyens gater.

— Det er fint å sykle i området her. Jeg pleier å sykle oppover mot Birkeland og Vennesla, hvor det er mindre trafikk, opplyser Vangstad om.

Han frykter ikke at VM skal ta for mye tanker og at han ikke klarer å slippe seg løs 23. september.

- Nei, det er nesten motsatt. Det er sent på sesongen og man begynner å tenke på ferie, da kommer VM perfekt inn for å gi motivasjon. Men jeg tror jeg skal takle forberedelsene veldig godt, sier Vangstad og får støtte av Team Sparebanken Sør sin sportssjef, Atle Kvålsvoll.

Stort potensial

— Andreas er en veldig rolig og grundig person, så jeg er ikke redd for at han skal la seg stresse. Dette er først og fremst en kanonbra erfaring og vi skal ikke tenke så mye på resultater, forteller Kvålsvoll.

Sykkelforbundet understreker at uttaket av Vangstad er del av en langsiktig plan mot VM i Bergen i 2017. - Vangstad har potensial til å bli en verdenssyklist og er kanskje den i Norge som trener mest på tempo, og vi ønsker å gi han denne sjansen. Utviklingen han har vist er veldig god og han sitter med en svær motor, sier Hans Falke, sportssjef i sykkelforbundet.

Det var ikke gitt av Gimlekollen-mannen skulle bli en av landets fremste syklister. For tre år siden satset han på orientering, men ble skadet. Siden har han spent seg på sykkelsetet og fått med seg en syvendeplass fra fjorårets U23-VM i tempoløpet.