— Først og fremst er det veldig gøy for Andreas at han får være med til VM. Det er en stor mulighet for han til å vise seg fram, og det er kjempefortjent at han får sjansen. Utviklingen hans har vært veldig god. Vangstad er et stort talent som er veldig seriøs, sier Thor Hushovd til Fædrelandsvennen.

Andreas Vangstad debuterer i VM-sammenheng for seniorer onsdag, da går temporittet i amerikanske Richmond. «Oksen fra Grimstad» fikk selv sitt gjennombrudd i sykkelverden gjennom temporitt. Som 21-åring ble han U23-verdensmester på tempo og ble nummer sju på tempo i Sydney-OL året etter. Hushovds største sykkeløyeblikk var i 2010, da han vant VM-gull på fellesstarten i Australia.

Offensiv

Han ber Vangstad satse alt.

- Han må bare være offensiv og ikke ha noe respekt for noen. Det er bedre å gå hardt ut i starten og håpe at du har dagen, enn å komme bakpå med en gang , anbefaler Hushovd, som legger til at hodet må være på rett plass.

— Det gjelder å beholde roen også, både i forkant av løpet og under konkurransen.

- Hvor mye betyr denne erfaringen for Vangstad?

— Den er kjempeviktig. Å få møte de beste syklistene er god læring, forteller Hushovd.

23-åringen bosatt på Gimlekollen blir den første sørlendingen i sykkel-VM etter Hushovd og Dag Otto Lauritzen.

— Det er hyggelig at det kommer flere, og det er gøy at Andreas lykkes, sier Hushovd med et smil.

Vangstad Tour de France-aktuell

Sykkellegenden fra Grimstad har ti etappeseire i Tour de France, og har planer om å starte opp et norsk profflag. Ambisjonen er å stille med et lag i Tour de France i 2017. Det er ikke usannsynlig at Andreas Vangstad får muligheten på det laget.

- Selvfølgelig er Andreas aktuell. Han er en av de rytterne som har store sjanser i fremtiden.

For noen år siden drømte Vangstad at han skulle være aktuell for Tour de France i 2017. Med tiden virker det svært sannsynlig.

— Jeg føler jeg har nivået inne til å kunne bli med på et profflag nå, men jeg tror ikke jeg har vondt av å vente enda et år, sier Vangstad, som ble nummer sju på tempoen i U23-VM i fjor, selv.

Andreas Vangstad innrømmer at han begynner å føle seg klar for et profflag. Foto: Herman Folvik

Kristiansanderen er en del av kontinentallaget Team Sparebanken Sør, som eies av Thor Hushovd og består i første rekke av unge syklister fra Sørlandet.

Stolt eier

Vangstad er ikke den eneste som representerer Team Sparebanken Sør i sykkel-VM denne høsten. Også Grimstad-gutten Fridtjof Røinås (21) ser i USA for å sykle VM. 21-åringen stiller på startstreken i fellesstarten i U23-klassen fredag.

— Det er veldig moro at vi har løpere i store mesterskap. Det har ikke vært noe mål for oss, men det er noe vi håper på selvsagt og det er veldig positivt, sier Hushovd.

Vangstad er også glad for at det er flere sørlendinger med i den norske landslagstroppen.

— At Fridtjof også er med gjør ting enklere og det er veldig gøy. Vi har veldig godt samhold i laget, sier Vangstad.