Fridtjof Røinås er vant med å legge ut på lange treningsturer alene. Foto: Reidar Kollstad

— Nå føler jeg at jeg er tilbake der mange forventet at jeg skulle være i 2013, sier Fridtjof Røinås.

Det store vendepunktet kom søndag. Etter en stigende formkurve siden NM i sommer, satte han prikken over i´en ved å vinne siste etappe av East Bohemia Tour i Tsjekkia. Samtidig sørget han for at Andreas Vangstad ikke ble den eneste i Team Sparebanken Sør (TSS) med UCI-seier i år. Spurtspesialisten viste i tillegg fram en litt ny side der han først satt i et timannsbrudd, så rev seg løs sammen med en østerriker da to mil gjensto og til slutt stakk i ensom majestet 700 meter før mål.

- Godt for selvtilliten

— Det gjorde veldig godt for selvtilliten med en seier igjen. Det var også veldig viktig nå like før VM å bevise at jeg kan vinne løp. Det gir meg større muligheter i VM, mener Røinås, som i utgangspunktet må avfinne seg med at det er Daniel Hoelgaard han må kjøre for i fredagens U23-fellesstart i sykkel-VM i USA.

Rogalendingen har imponert voldsomt i år, og er den det norske laget først og fremst setter sin lit til når laget skal forsvare fjorårets VM-gull til Sven Erik Bystrøm.

— Målet mitt er at vi i alle fall forsvare VM-gullet, aller helst vil jeg vinne det selv. Og slik formen er nå, er det ikke klin umulig. Men hovedkaptein er Daniel, og så god er han at jeg gladelig hjelper han. Men etter seieren i Tsjekkia, tror jeg noe av lagtaktikken blir at jeg også skal få kjøre for egne sjanser. Kommer jeg i et brudd på slutten, kan det godt være at det blir meg som blir sittende i en god posisjon, sier Røinås, som senere i høst flytter til Frankrike for å få god vintertrening sammen med kristiansanderne Herman Dahl og Andreas Erland.

- Alderen på min side

Men inntil videre er Røinås nærmeste nabo til huset Thor Hushovd bor i når han er i Norge, verdensmesteren han i mange år blitt sett på som arvtaker til. Men alt har ikke gått på skinner siden han i 2012 vant to gull i junior-NM og ble nummer 11 i junior-VM. En kneskade i 2013, og et mulig virus i vår, må ta sin del av skylden. Først etter sommerens NM, har 21-åringen begynt å vise gammel klasse.

  • Målet mitt er at vi i alle fall forsvare VM-gullet, aller helst vil jeg vinne det selv.

Fridtjof Røinås er vant med å legge ut på lange treningsturer alene. Foto: Reidar Kollstad

— Det er klart at når man har fått smaken på suksess, og plutselig må være fornøyd med topp 30-plasseringer internasjonalt, har det irritert meg litt. Men jeg har hele tiden visst at jeg har alderen på min side, og at det i sykkel tar tid å bli god.

Sikter like høyt som Hushovd

Han har aldri hatt noen problemer med å bli kalt for «Thor Hushovds arvtaker».

— Jeg har fått høre den en del ganger, og det trives jeg med, selv om jeg vet at det er sinnsykt steg opp fra min UCI-seier til å vinne VM. Men det er også det som er mitt mål. Jeg legger ikke skjul på at jeg også skal opp på det nivået Thor var på i sine glansdager, fastslår lysluggen.

Og legger ertende til i retning sin sykkel-nabo 30 meter borti gata:

— Thor har jo vunnet nesten alt, men selv om han skravlet mye om Paris-Roubaix, vant han aldri den. Det blir noe å ta opp over gjerdet når det er jeg som står med premien i hånda.

- Seieren kan ha vært forløsende

Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør, er svært optimistisk på Fridtjof Røinås vegne før fellesstarten i U23-VM.

Atle Kvålsvoll er optimist på vegne av Fridtjof Røinås muligheter i VM. Foto: NTB Scanpix

— Prestasjonen han gjorde i Tsjekkia er hans sterkeste i karriereren. Han viste stor kjørestyrke mot sterk motstand, akkurat som da han satt i brudd halve dagen også på første etappe. Det var tydelig at han hadde bestemt seg, sier Kvålsvoll.Han legger ikke skjul på at resultatene har vært svakere enn forventningene etter den fantastiske sesongen i 2012, og i tillegg til kneskaden tror han den voldsomme treningsiveren kan ha vært noe av årsaken til at resultatene har latt vente på seg.

— Belastningen har i perioder blitt for stor. Men jeg tror denne seieren kan ha vært forløsende, sier Kvålsvoll.

— Kan han vinne VM-medalje?

— I utgangspunktet er taktikken til Stig Kristiansen å kjøre for Daniel Hoelgaard i en samlet spurt. Fridtjofs mulighet er å komme med i et brudd. Så spørs det om han får lov til det. Det er opp til landslagssjefen, svarer Kvålsvoll.