Her sykler Fabian Cancellara inn til seier i Paris-Roubaix i 2013. Foto: Michel Euler
sz27c2ba.jpg Foto: Michel Spingler
sz28ab18.jpg Foto: JACKY NAEGELEN

— Cancellara er det store forbildet for karrieren min, sier Andreas Vangstad.

Torsdag morgen reiste han til Richmond i USA for å delta i sitt andre verdensmesterskap — men sitt første i seniorklassen. Der han i fjor syklet inn til en meget sterk sjuendeplass i U23-klassen, møter han i år de absolutt beste temporytterne i verden - med ett unntak: Fabian Cancellara, som er fire ganger verdensmester og en gang olympisk mester, har slitt med både sykdom og skader og stiller ikke.

Studerer Cancellara på youtube

— Han var på toppen av karrieren sin da jeg var litt yngre, men for meg er han den store. Han syklet ikke bare fryktelig bra i tempo, han var også ekspert i å utnytte tempo-egenskapene i fellesstarter og ikke minst på klassikerne. Det er han jeg studerer ekstra på youtube, avslører 23-åringen foran onsdagens VM-tempo.

Her sykler Fabian Cancellara inn til seier i Paris-Roubaix i 2013. Foto: Michel Euler

Sveitseren har også vunnet sju etapper i Tour de France foruten alle de tre store klassikerne — Milano-San Remo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix - de to sistnevnte senest i 2013.- Det er en slik type rytter jeg også har lyst til å bli. Jeg har lyst til å bli god i tempo og hvis jeg i tillegg kan holde følge med de beste i fellesstarter og klatringer, vil jeg kunne komme høyt i etapperitt som ikke er altfor harde, sier den ambisiøse kristiansanderen.

Gir o-sporten æren

Han fikk sitt definitive gjennombrudd da han rykket og syklet alene inn til seier på siste etappe av Tour of Norway i vår, ikke helt ulikt slik Cancellara har avgjort mange av sine triumfer.

— Jeg føler meg veldig trygg på kvalitetene jeg har opparbeidet meg som temporytter. Jeg vet at jeg har trøkk i beina til å holde unna over lenger tid også på fellesstarter.

Hvis han er to minutter bak vinneren, er det en kjempeprestasjon

Andreas Vangstad jubler for etappeseier i Tour of Norway, hans definitive gjennombrudd. Foto: NTB Scanpix

Han satset tidligere på orientering, inntil skader åpnet veien inn i sykkelsporten. Bakgrunnen fra skogen tror han er noe av årsaken til at Edvald Boasson Hagen er den eneste i Norge som kjører bedre enn ham på tempo.— Jeg har også gått litt langrenn, og i likhet med orientering og temposykling, er det full spiker fra start og til du er i mål en times tid senere. Det tror jeg har hjulpet meg. Dessuten har jeg spesialisert meg litt på tempo. Jeg har droppet både ritt og treningsøkter for å bli ekstra god, sier Gimlekollen-gutten.

To nordmenn i VM-tempo

— Går satsingen på tempo utover egenskapene dine på fellesstart?

— Vanskelig å si, men det må ikke bli for mye tempotrening. Det er en hårfin balansegang. Men jeg har opparbeidet meg en bra base som jeg også drar nytte av på fellesstart. Målet er å få til en god mix som jeg drar nytte av i begge konkurranseformer, sier Vangstad.

Han har stor kapasitet fysisk, og kombinerer det med et hode som er på rett plass

Han legger ikke skjul på at det er stor stas å sykle tempo i VM.

— Så lenge landslaget vil satse på meg i mesterskap, har jeg lyst til å gjøre det som skal til for å gjøre det best mulig på tempo, sier Vangstad, som sammen med Vegard Stake Laengen er Norges VM-håp i tempo.

Håper på øverste halvdel

Vangstad føler seg topp forberedt til VM-debuten i seniorklassen.

— Stort sett alt har gått på skinner, sier Vangstad foran møtet med de 60-70 beste temporytterne i verden.

— Hva skal til for at du blir fornøyd?

— Det er vanskelig å sette seg et plasseringsmål for jeg kjenner ikke nivået. Men i fjor plasserte de norske seg mellom 30 og 50. Kanskje jeg kan komme på øverste halvdel, men jeg kan fort bli nummer 50 også. Uansett har lyst til å satse og sykle fort, og føler at jeg ikke har noe å tape.

- Veldig alright å ha et slikt forbilde

Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør, sier følgende:

— Jeg bryr meg mye mer om tidsavstander enn om plassering. Hvis han er to minutter bak vinneren, er det en kjempeprestasjon, sier den tidligere treneren til Thor Hushovd.

Han synes Vangstad har plukket ut et riktig forbilde i Cancellara.

— Cancellara startet karrieren med tempo som sin store styrke, og ble etter hvert bedre og bedre i fellesstart. Det er utvilsomt veldig alright å ha et slikt forbilde. Som ryttertyper har de noen av de samme kvalitetene, sier Kvålsvoll.

- Reflektert, smart og målbevisst

— Har Vangstad det som skal til?

— Han beviste i Tour of Norway at han har tatt klare steg taktisk og utviklet evnen til å ligge i felt, samtidig som han også har utviklet seg i tempo. Men for å komme på Cancellaras nivå, må han kjøre ritt på samme nivå, og der er han ikke ennå, understreker Kvålsvoll.

Han beskriver Vangstad slik:

— Han er en veldig reflektert, smart og målbevisst utøver som tar konsekvensen av målene sine. Han har stor kapasitet fysisk, og kombinerer det med et hode som er på rett plass. Dessuten er han ydmyk, og ønsker å lære, sier Kvålsvoll.