Skitrener Arild Jørgensen mener innendørs skiløyper vil være et viktig våpen i kampen mot de stadig grønnere vintrene. Foto: Trollvegg arkitektstudio
Slik ser Trollvegg Arkitekter for seg at O2 Drom kan bli seende ut med både velodrom, skiløype, laserblinker for skiskyting, BMX-bane, treningssenter, squash-baner, badstuanlegg og konferansesenter for næringslivet. Foto: Trollvegg Arkitekter

– Hvis vi får dette, ville det vært helt fantastisk. I KCK har vi laget en sportsplan hvor vi sier at vi ønsker å nå verdensklasse. Og i den litt hårete målsettingen vil denne banen være til stor hjelp, sier Jan Fredrik Stiansen, sportslig leder i KCK.

Slik ser Trollvegg Arkitekter for seg at O2 Drom kan bli seende ut med både velodrom, skiløype, laserblinker for skiskyting, BMX-bane, treningssenter, squash-baner, badstuanlegg og konferansesenter for næringslivet. Foto: Trollvegg Arkitekter

Tirsdag ettermiddag blåste Fædrelandsvennen nyheten om at de to gründerne Øyvind Soltveit og Mike Befus i snart tre år har jobbet med en planer om et gigantisk megasportkompleks — O2 Drom - til flere hundre millioner kroner i Sørlandsparken. En 2,4 kilometer lang skiløype med laserskiver for skiskyting samt en velodrom på 200 meter er hovedingrediensene i prosjektet, som også skal inneholde bane for BMX-sykling, squash-bane, treningssenter, badstuanlegg og konferansesenter for næringslivet.

- En drøm for sykkelsporten

Dag Otto Lauritzen Foto: Rune Stensland

— Dette vil være en drøm for sykkelsporten. En velodrom har vært snakket om i mange år i Norge. Det er mange internasjonale toppsyklister med etappeseire i store ritt som Tour de France, som kommer fra banesykling, sier den tidligere sykkelproffen Dag Otto Lauritzen.Det er foreløpig ingen velodromer i Norge. Dersom arbeidet med O2 Drom, som de har kalt sportskomplekset, går på skinner, kan sykkelbanen realiseres før dem som planlegges på Sola, i Asker og i Levanger.

— Velodrom er en arena som vi vet fungerer til å utvikle av spesifikke ferdigheter innen temposykling, men også landeveissyklister vil helt klart ha stor nytte av den. Jeg vil gå så langt som å si at dersom vi hadde hatt en velodrom i Kristiansand i dag, er det ikke sikkert Andreas Erland, Herman Dahl og Fridtjof Røinås hadde trengt å flytte til Frankrike i vinter, slik de planlegger nå, sier Stiansen.

Wiggins startet med banesykling

— En velodrom er dessuten en ypperlig arena til både å trene teknikk og få feedback fra trenere på, sier Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør - det ambisiøse sykkelaget til den nevnte trioen over.

Bradley Wiggins

En av dem som bygde opp karrieren sin på bane, er britiske Bradley Wiggins. Den tidligere Team Sky-rytteren vant en rekke VM— og OL-medaljer før han gikk over til landeveien og vant både Tour de France og OL-gull på tempo.- I Manchester er velodromen grunnlaget for satsingen til Team Sky, sier Lauritzen.

- Til stor hjelp for rekrutteringen

Jan Kåre Eriksen, daglig leder i KCK, mener en velodrom vil hjelpe klubben «voldsomt» i arbeidet med rekruttering.

— Vi sliter med å finne trygge områder å sykle for våre yngste syklister. Dette vil være til stor hjelp for rekruttringen vår, sier Eriksen - som heller ikke er i tvil om at det vil øke sjansen for flere proffsyklister fra Sørlandet.

Skitrener Arild Jørgensen mener innendørs skiløyper vil være et viktig våpen i kampen mot de stadig grønnere vintrene. Foto: Trollvegg arkitektstudio

Skitrener Arild Jørgensen har vært orientert om prosjektet i lang tid, og kaller det «usannsynilig spennende».— Hvis dette blir så bra som de lover, kan anlegget nærmest revolusjonere ski- og skiskyttersporten. I en tid der snøgrensen stadig heves, vil dette gi mulighet til å holde på med sporten der folk bor. Og dette vil ikke bare være for dem som konkurrerer. Skitunnelen i Sverige brukes av mange mosjonister, og for unger som vil lære å gå på ski vil den være gull verdt, sier Jørgensen.

Solveig Pedersen. Foto: Torstein Øen

Solveig Pedersen, daglig leder i Olympiatoppen Sør, ser også store muligheter i anlegget.— Noe av det aller mest spennende med det, er at vinter- og sommeridretter møtes på en og samme arena. I Olympiatoppen er vi opptatt av å skape erfaringsutveksling på tvers av idrettsgrener, og det blir det gode muligheter til her, sier Pedersen.

- Vil gjerne regne på et slikt prosjekt

Mike Befus og Øyvind Soltveit forteller at de er i god dialog med mulige investorer. Men verken entreprenørselskapene BRG eller Kruse Smith har fått henvendelse om et mulig samarbeid.

— Vi er ingen aktør på entreprenørsiden, og jeg kjenner heller ikke til at vi er det på eiendomssiden heller, sier Frank Eikeland, markedssjef i Kruse Smith entreprenører, og legger til:

— Men de har spenstige tanker, og det må man tørre å utfordre oss sørlendinger på. Og så er kanskje sannheten ikke fullt så rå som drømmen de har skissert. Men som entreprenør vil jeg gjerne regne på et slikt prosjekt, sier Eikeland.

Det samme vil Gunnar Thomsen, daglig leder i entreprenørselskapet BRG.

— Alle prosjekter er interessante hvis man klarer å «regne dem hjem». Jeg har forstått at ski- og sykkelmiljøet er stort, men om betalingsviljen er like stor, er vanskelig å si, sier Thomsen.

- Spennende tanker

Heller ikke investorene Kurt Mosvold, Jon Bjørum eller Ivar Mjåland har blitt kontaktet.

— Det er heller ikke naturlig fra mitt ståsted å investere i noe slikt, sier Kurt Mosvold.

Jon Bjørgum. Foto: Steinar Vindsland

— Det er veldig spennende tanker, men i forhold til mulig investering har jeg ikke noe grunnlag å uttale meg på. Men hvis noen ønsker, skal jeg gjerne gjøre analyser på det, sier Bjørgum.- Jeg har ikke peiling på om dette kunne vært interessant for meg. Men jeg kjenner folk som reiser til skitunellen i Torsby, og synes dette virker ordentlige spennende, sier Mjåland.