Vi ser økende ledighet og vet at særlig unge arbeidstakere er utsatt. Situasjonen er krevende for dem som kjenner på usikkerhet i hverdagen — eller i verste fall står uten jobb. Vi politikere både på lokalt og nasjonalt nivå tar dette på aller største alvor.

For å møte utfordringene har regjeringen lansert flere tiltak for å bedre mulighetene for omstilling i næringslivet, for nye jobber og for å heve kompetansen blant dem som blir ledige. Statsbudsjettet for neste år vil også inneholde tiltak for å opprettholde aktiviteten.

Økt med 100 millioner

Vi kan allerede nevne flere gode eksempler. Rammen for etablerertilskudd og forsknings- og utviklings-kontrakter i Innovasjon Norge er økt med 100 millioner kroner allerede i år, spesielt rettet inn mot Sør- og Vestlandet. Regjeringen har også lansert en egen tiltakspakke mot ungdomsledighet. Lokalt har Vest-Agder fylkeskommune fulgt opp med mer midler til etablering, og det er tett dialog mellom oljenæringen og politisk ledelse i landsdelen for å bistå med ulike tiltak.

For næringslivet er kunnskap, forskning og god infrastruktur sentralt for å øke konkurransedyktigheten. Sørlandets behov og regjeringens politikk går som hånd i hanske på dette området. Regjeringens storsatsing på kunnskap, forskning og innovasjon er viktig slik at vi kan skape morgendagens jobber. Det nye veiselskapet legges til kristiansadsregionen, og E 18 og E 39 på Sørlandet utgjør en stor andel av veiene som skal bygges av det samme selskapet. Dette er tiltak som gir jobbmuligheter i landsdelen.

Unge arbeidstakere

I tillegg til generelle tiltak for å styrke konkurranseevnen til næringslivet, må det settes inn spesielle tiltak rettet mot unge arbeidstakere. Dette er viktig, både fordi vi vet at unge er ekstra sårbare når det er vanskelige tider i arbeidsmarkedet, og fordi det er avgjørende at man ikke mister motet tidlig i yrkeskarrieren.

Vi vet at for mange ungdommer i Agder står uten ordinær lærlingplass i bedrift. Høyre jobber nasjonalt, regionalt og lokalt for at lærlingeplasser skal skapes. Lærlingtilskuddet er økt fire ganger på to år. Høyre presser på i kommuner og fylker for at det offentlige skal ta sin del av ansvaret. Vi stiller krav til at bedriftene som bygger for det offentlige skal ta inn lærlinger. Dette er konkrete tiltak som vil bidra til å skape flere lærlingplasser.

Regjeringen kan gjøre mye, men tiltakene må iverksettes lokalt for å fungere. Arbeidet er i gang. Skal de nå frem til de unge i Kristiansand som er uten jobb, må vi samarbeide lokalt og nasjonalt. Det skylder vi innbyggerne. Med halvveis innsats får vi ikke full sysselsetting.