— Jeg har ikke hørt fløyta, så det er neppe toget som kommer i mot, sier senioranalytikeren fra DNB Markets og ler.

Han har nettopp holdt et timelangt foredrag for 75 næringslivskunder i DNB-gården i Kristiansand om de økonomiske utsiktene fremover og rekker fem minutter med Fædrelandsvennen før han må haste av gårde til Oslo-flyet fra Kjevik.

Jobbavhengig framtid

— Det høres noe dystert ut for høsten og de nærmeste årene. Hva blir konsekvensene for husholdningene?

— Det er veldig avhengig av om du har jobb, for de aller fleste vil fortsatt være sysselsatt, svarer Larsen og fortsetter:

— Husholdingen må være forberedt på lavere lønnsvekst, men lav rente i flere år fremover vil også komme godt med for dem som har høy boliggjeld. Vi forventer også en viss økning i det private forbruket, for dem som beholder jobben, sier senioranalytikeren.

Omlag 75 næringslivspersoner møtte opp i DNB-gården for å få med seg Eirik Larsen og DNB Markets syn på de økonomiske utsiktene framover. Foto: Richard Nodeland

Mer jobbkutt venter

For selv om de fleste vil beholde den, viste Larsen i sin presentasjon til at 25.000 oljejobber har forsvunnet, og flere vil følge.

— Alle mine mikroobservasjoner fra Arendal langs kysten og opp til Kristiansund tilsier at det blir mer jobbkutt utover høsten, sier Larsen og presiserer:

— Men selv om en arbeidsledighet på fem prosent er historisk høyt for Norge, er det lavt internasjonalt, sier senioranalytikeren og viser til at i land som Spania og Hellas står over 20 prosent uten jobb.

- Unngår resesjon

— Hva med sørlandsk næringsliv?

— Jeg definerer agderfylkene som oljefylker, og de vil også være eksponert for oljebremsen. Men andre tradisjonelle eksportnæringer vil dra nytte av den lave kronekursen. Man må stramme inn livreima, men jeg tror vi unngår resesjon, svarer Larsen.

Gullalder over

Gullalderen for norsk økonomi er over og tøffere tider venter, men senioranalytiker Eirik Larsen tror likevel det er lys i andre enden av tunellen. Foto: Richard Nodeland

Gullalderen for norsk økonomi er derimot over, og kommer heller ikke tilbake i overskuelig fremtid, skal vi tro senioranalytikeren.— Det tror jeg ikke. Vi skal ikke tilbake dit på mange, mange år. Så har det blant annet i DN vært vist til kostnadseksplosjonen i oljebransen de siste årene, der utbygging av felt ble 2,5 ganger dyrere fra 2000 til 2013. Det må vi gjøre noe med, og at industrien startet jobbkuttene før oljeprisen begynte å falle, viser at man har hatt for høye kostnader her til lands.

Beste utfall

— Hva er da det beste utfallet for Norge etter krisen?

— Det vi har lagt fram her i dag. At vi har mottiltak som virker, får en omstilling i olje-Norge som er påkrevd og en forbruksvekst som balanser det hele.

Verste utfall

— Og det verste?

— At det blir en hard økonomisk landing i Kina som fører oljeprisen ned i 30 dollar. Hva som da skjer med Norge har vi ikke regnet på, sier Larsen og legger til at DNB Markets regner sannsynligheten for et krasj i Kina til 20 prosent.

Nordnorsk visdomsord

Uavhengig av utfall kunne i alle fall de sørlandske næringslivskundene til DNB få med seg et nordnorsk visdomsord på veien.

— Om dere synes jeg har vært for positiv nå, kan jeg jo dele denne teksten jeg fant på et broderi i Nord-Norge, avsluttet Larsen:

«Når du står til halsen i dritt, er det lurt å ikke henge med hodet.«