Grafen viser den store samvariasjonen mellom den norske kronas vekslingskurs mot euroen og oljeprisen. Foto: Thomson Reuters / DNB Markets
Grafen viser daglige svingninger i kronekursen. Mellom 1999 og 2008 var det kun to dager der kronekursen svingte mer enn 20 øre i løpet av en handelsdag. Etter 2008 har det vært 40 slike dager. Foto: Thomson Reuters / DNB Markets
Kolbjørn Ertzeid. Foto: Lars Hoen
Heidi Sørvig. Foto: Tonia Kvernmo

— Kronefallet gagner næringslivet i stort omfang, særlig for Vest-Agder som er landets fremste eksportfylke målt per innbygger, sier regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen.

Selv om turbulensen i aksjemarkedene har fått mesteparten av oppmerksomheten de siste dagene, skjer det også mye på valutafronten. I løpet av onsdagen passerte pundet 13 kroner, euroen kom over 9,50 kroner og dollaren var oppe i 8,35 kroner; et nivå den ikke har vært på siden mai 2002, ifølge E24. 100 danske kroner til 127 norske og 100 svenske for over 98 kroner er også lave nivåer for den tidligere så sterke oljevalutaen.

- Blåser fra alle kanter

— Det blåser fra alle kanter mot krona, og det er særlig oljeprisen og svekket norsk økonomi som har vært avgjørende de siste ukene, forteller rente- og valutamegler i DNB Markets, Are Osland, og fortsetter:

— Stor uro i verdensmarkedene, og da spesielt Kina, spiller også inn. Norske kroner er en eksotisk valuta som svinger i takt med urolige finansmarkeder.

Grafen viser den store samvariasjonen mellom den norske kronas vekslingskurs mot euroen og oljeprisen. Foto: Thomson Reuters / DNB Markets

Høyere arbeidsledighetstall enn forventet, og store aktører i valutamarkedet som skyr krona, virker også negativt på kronekursen, ifølge Osland.

— Positivt for eksport og reiseliv

Og selv om den jevne sørlending må belage seg på dyrere sydenferier og importerte varer, slår kronekursen positivt ut for eksportindustrien og reiselivsnæringen.

— Kronesvekkelsen betyr mye for en landsdel hvor store deler av næringslivet er eksportrettet. Svak krone gjør eksportørene mer konkurransedyktige og kompenserer for høyt kostnadsnivå, sier Hammersbøen og legger til at mange benytter anledningen til å valutasikre inntektene sine.

Økt oljepris styrker krona

— Hva skal til for å styrke krona?

Helge Hammersbøen (stående bakerst) og Are Osland studerer svingningene i valutamarkedet den siste tiden. Det er særlig oljeprisen og svekket norsk økonomi som har vært avgjørende for kronesvekkelsen de siste ukene. Foto: Richard Nodeland

— Økt oljepris, kommer det kjapt fra valutamegleren.- Og bedre tall og litt mindre dårlige nyheter fra finansmarkedene, supplerer Hammersbøen.

Dollar på 5-tallet?

— I 2008 kostet dollaren under 5 kroner en liten periode. Hva skal til for å se slike nivåer igjen?

— Dollaren har befestet sitt herredømme som verdensvaluta, så det må nok bli mye krasj i amerikansk økonomi før det skjer. Vi ser neppe slike nivåer de nærmeste åra, svarer Osland.

Om ikke det blir en dollar for en femmer i nær framtid, skal kronen styrke seg på ett års sikt, ifølge prognosene fra DNB Markets.

Negativt for importbedrifter

— Hvilke næringer vil slite med svak krone?

— Selskaper som importerer varer som selges innenlands, typisk innen klær, sko, sport, elektriske artikler og møbler, sier Hammersbøen, men legger til at det normalt tar seks til ni måneder fra kronekursen har endret seg til det merkes på prisene.

Mer svingninger fremover

Svingninger i kronekursen er for øvrig noe som er kommet for å bli, skal vi tro de to herrene.

— Framover må vi vente større bevegelser i krona enn før, noe som dessverre vil skaper mye uforutsigbarhet for bedrifter som handler med utlandet, sier Osland og henter fram en graf som viser daglige svingninger i kronekursen.

Grafen viser daglige svingninger i kronekursen. Mellom 1999 og 2008 var det kun to dager der kronekursen svingte mer enn 20 øre i løpet av en handelsdag. Etter 2008 har det vært 40 slike dager. Foto: Thomson Reuters / DNB Markets

Mellom 1999 og 2008 var det kun to dager der kronekursen svingte mer enn 20 øre i løpet av én handelsdag. Etter 2008 har det vært 40 slike dager.

— God drahjelp

Heidi Sørvig. Foto: Tonia Kvernmo

— Svak krone gjør det økonomisk gunstig for utlendinger å feriere i Norge, samtidig som det er attraktivt for nordmenn å være turist i eget land. Juli, som er hovedmåneden for norske turister, har vært en rekordmåned for Sørlandet, sier daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig.Nå er hun spent på hvordan utviklingen blir i august og september.

— Jeg snakket senest i dag med en aktør som opplevde en eksplosiv vekst i besøk av nederlendere, som regnes som prissensitive gjester. Hovedferien for de fleste utenlandske turistene er denne og neste måned, så det blir spennende å se om vi får vekst her også. Den lave kronekursen gir uansett god drahjelp, sier Sørvig.

Positivt for prosessindustrien

Også i prosessindustrien er man fornøyd med svak kronekurs.

— Svak krone er generelt en positiv situasjon for bedrifter som har utgifter i norske kroner og inntekter i euro eller dollar. En slik situasjon har vi hatt en stund, og den forsterkes nå, sier leder for Eyde-nettverket, Helene Fladmark, og presiserer at hun uttaler seg om valutasituasjonen alene.

- Har sikret oss

— For vår del er en svak krone veldig negativt, da vi for Netthandelens del kjøper det meste i dollar, sier finansdirektør i Netthandelen Holding, Kolbjørn Ertzeid.

Kolbjørn Ertzeid. Foto: Lars Hoen

Han er imidlertid rask med å påpeke at selskapet har valutasikret dollaren over flere år.— I tider som nå har det ekstremt mye å si. Det lærte vi fra forrige gang dollaren styrket seg med 30- 40 prosent over noen få måneder i 2008 uten at vi var sikret, forteller Ertzeid.

Han er spent på når effekten av kronesvekkelsen slår ut til kundene.

— Valutakontraktene våre kompenserer for deler, men ikke alt, av kronesvekkelsen. Og for vår del tar det også noe tid fra vi kjøper inn fra Østen til vi selger igjen, forklarer finansdirektøren.