I år er mangelen større en noen gang pga konjunktursvikt i store fag og bransjer som normalt tar mange lærlinger. Men det er behov for flere læreplasser i nesten alle fag, både tekniske men også fag som helsearbeider og barne— og ungdomsarbeiderfag.

Det er ingen hemmelighet at privat sektor er de som tar det største ansvaret for læreplasser. I Vest Agder tar denne sektoren 78% av lærlingene. Resten er i offentlig sektor hvorav kommunene er de største bidragsyterne.

Må gjøre andre ting

Når det i Vest Agder er over 300 ungdommer som har læreplass på sitt første ønske og ikke får det, er det meget alvorlig. For den enkelte betyr det de må gjøre andre ting enn det de har jobbet mot i flere år, for andre er det stor fare for dropout. Det er et samfunnsproblem at så mange av våre ungdommer ikke får sin planlagte utdannelse Det er svært viktig at elevene får læreplass, blir inkludert i yrkeslivet og blir ytere i stedet for forbrukere av samfunnets ressurser.

Det er ingen hemmelighet at privat sektor er de som tar det største ansvaret for læreplasser.

En del har takket ja til å komme inn på et skoletilbud på andre eller lavere ønske. Resten får tilbud om fagopplæring i skole.

Hvem har så ansvaret, og hva kan gjøres? Når det gjelder ansvaret, er det slik at alle bedrifter, organisasjoner med ansatte og hele offentlig sektor er de som bærer det. For å komme i mål med antall læreplasser må alle delta. At offentlig sektor må ta et større ansvar enn de gjør i dag, bør være hevet over enhver tvil. Men for å løse oppgavene i den enkelte kommune må man tenke kommune med stor K. Det betyr at alle må gjøre noen ekstra, også privat sektor.

Tenke alternativt

Hva snakker vi om helt konkret? I Kristiansand er det størst behov for læreplasser i tekniske fag, deretter innen helsefagene. Kristiansand kommune kan bli langt flinkere til tenke alternativt og ta lærlinger fra de tekniske fagene i tillegg til der hvor de normalt bidrar. Det er store behov for læreplasser inne byggfagene, teknikk og industriell produksjon samt i service- og samferdsel. I flere av de tekniske fagene kan Kristiansand kommune ta inn lærlinger. Flere bedrifter som ikke har vært med i lærlingeordninger må påvirkes til å ta et større ansvar.

Det er store behov for læreplasser inne byggfagene, teknikk og industriell produksjon samt i service- og samferdsel.

Fylkeskommunen har samarbeidsavtaler med alle kommuner i Vest Agder. I disse er en langsiktig målsetning om at hver kommune skal ha 3 lærlinger pr 1000 innbyggere. Hvis vi når denne målsetningen vil det være et sterkt bidrag til å løse utfordringen med mangel på læreplasser.

Også i fylkeskommunal sektor og statlig sektor må vi ta inn flere lærlinger. Vi blir nødt til å tenke alternativt på hvilke type lærlinger vi har mulighet for å tilby en læreplass. Man må ta flere og man må gi læreplasser i nye fag.

Innen offentlig sektor tar man i stor grad lærlinger i helsearbeiderfaget og barne— og ungdomsarbeiderfaget og i mindre grad i andre fag. Nå må offentlig sektor begynner å tenke på andre fag man kan tilby læreplasser i, utover de tradisjonelle. Alle kommuner av en viss størrelse har en teknisk sektor. Her kan kommunen tilby læreplasser i flere tekniske fag. Et eksempel er et nytt fag som kalles Byggdrifterfag. Dette er vanligvis kalt for vaktmester. Å drifte et bygg i dag, er en svært krevende oppgave og som det nå er kommet mulighet for å ta et fagbrev i. Det er også mulig for mindre avdelinger eller bedrifter å dele på en lærling, hvis de alene ikke kan tilby nok arbeid eller stor nok variasjon. Dette utnyttes ikke i dag.

Enorme summer

Et annet område offentlig sektor må bli mye flinkere til, er å benytte den makt vi har som innkjøper. I hele offentlig sektor kjøpes det varer og tjenester for enorme summer. Hvis man kobler sine innkjøp opp mot at leverandører av varer og tjenester er aktive lærebedrifter vil vi være med å legge til rette for langt flere læreplasser. Også store aktører i privat sektor bør ha slike krav til underleverandører. Det finnes eksempler på bedrifter som går foran. Glencore Nikkelverk i Kristiansand har vedtatt at alle underleverandører skal være aktive lærebedrifter.

Privat sektor har også et ansvar i sitt lokalmiljø. Det er mange aktive lærebedrifter som lenge har vært solide bidragsytere når det gjelder å tilby læreplasser. Men samtidig vet vi at det er mange «sovende» lærebedrifter som ikke har hatt lærlinger på flere år. Disse må «vekkes» og ta inn lærlinger på nytt. Mange private bedrifter er ikke godkjente lærebedrifter men med letthet kunne ha vært det. Flere må forstå at lærlinger er en ressurs! De tilfører vitalitet og utvikling til sin lærebedrift! Og de bidrar til langsiktig rekruttering.Hver enkelt av oss kan også snart bidra til at flere tar inn lærlinger. En helt ny merkeordning skal synliggjøre hvilke bedrifter som har lærlinger. Ved å støtte disse er den enkelte av oss også med å bidra til at flere tar inn lærlinger.