— For øyeblikket har vi 145 fast ansatte, 17 av dem lærlinger. Så har vi 43 prosjektansatte og 41 innleide, 229 mennesker til sammen. Ja, det så litt mørkt ut før jul, men det gikk seg til, sier Per Knut Fagerli (59).

Han er kvalitets- og hms-sjef i Vinje Industri AS i Sørlandsparken, og samtidig styremedlem og 39 prosent aksjonær. De andre aksjene eies av Jostein Hauge (52). Hauge er også administrerende direktør og styreleder - pluss at han i disse dager er prosjektleder for 60 Vinje-folk som gjør en jobb hos Keppel-verftet i Rotterdam.

70 prosent offshore

Det innlandspregede navnet til tross, er nemlig Vinje Industri en bedrift som i hovedsak - 70 prosent, ifølge Per Knut Fagerli - jobber mot offshoresektoren. Det går i mekanikk og hydraulikk i vid forstand; tradisjonelle oppgaver som montering, riving og oppgradering, etter hvert også «klassing» og totalløsninger hvor Vinje finner ut hva kunden trenger, og så leverer og monterer egenproduserte eller innkjøpte komponenter. Det er nylig investert stort i et rørbøyesenter på en 14 mål stor nabotomt i Sørlandsparken, samt i utstyr som kan skanne store deler av eksempelvis oljerigger, og derved identifisere svakheter i strukturer. Vips, så fikser Vinje Industri saken. Flere ingeniører inngår i staben, det samme gjør ti klatrere som beveger seg hvor som helst på en rigg. Og for å ha det nevnt: Selskapet jobber på begge boligriggene som ligger i Kongsgårdbukta for oppfiffing i disse dager.

Det er ikke ofte Kristiansand har hatt besøk av to offshoreplattformer samtidig, som i disse dager. Vinje Industri deltar i arbeidet på begge boligriggene som ligger i Kongsgårdbukta. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi har nylig hatt 50 mann i tre måneder i Belfast, 55 mann på Bahamas og skal ta en jobb i Singapore, forteller Per Knut Fagerli og økonomisjef Johnny Gundersen.

Selger på hms-standard

- Hvordan klarer et norsk selskap å være konkurransedyktig på slike steder?

— Dyktige, fleksible folk og høy standard på helse, miljø og sikkerhet. Én ulykke, så er du svartelistet. Hms-standard er vårt beste salgsargument. At nordmenn som oftest kan gjøre seg forstått på engelsk, er også viktig, forklarer Fagerli.

Det betyr ikke at kostnader er uvesentlig.

— De siste par årene er rapporteringskravene strammet inn på alle typer oppdrag. Når vi sender folk ut, må vi forhandle om hotellpriser. Det må knipes der det er mulig, fremholder Fagerli og Gundersen.

- Dere sier 70 prosent offshore. Hva med de siste 30?

— Vi har jobber for Glencore Nikkelverk, Kruse Smith og andre, landbaserte selskaper. En gang monterte vi egenbøyde rør i en frisørsalong på Sørlandssenteret! Ellers engasjerer vi oss stadig mer i kraftstasjoner som skal oppgraderes og ser på vindturbinmarkedet. Enhver jobb gir oss relasjoner og erfaringer som kan komme til nytte siden, erklærer Per Knut Fagerli.

Eier et slips

Per Knut Fagerli er kvalitets- og hms-sjef i Vinje Industri, dessuten medeier og styremedlem. Han kunne ha kalt seg direktør om han hadde ønsket det. Men det gjør han ikke, og på forespørsel opplyser han at han brukte slips i en barnedåp en gang. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Samme Fagerli kunne nok ha kalt seg direktør om han hadde ønsket det. Men det er lite direktørpreg over fremtoningen.— Jeg hadde på meg slips i en barnedåp en gang. Tror Jostein også har et slip. Men hadde vi brukt dem til daglig, hadde vi vært ute av business.

Størst på industrimekanikerfaget

At Vinje Industri er flink til å ta inn lærlinger, bekreftes av daglig leder Odd-Inge Johannessen ved Fagopplæring Sør i Mandal - opplæringskontor som sørger for at elever fra yrkesfaglige linjer på videregående skole får læreplass, og at læreperioden forløper som den skal.

— Vinje Industri er en stor og god lærebedrift. Innen industrimekanikerfaget er den faktisk aller størst, sier Johannessen.

Fagopplæring Sør formidler læreplasser hos virksomheter i Vest-Agder. De fleste elevene kommer også fra fylket, men noen også fra andre deler av landet.

Johannessen nevner andre, aktuelle lærebedrifter:

— GE Healthcare og Eiken Mek. Verksted. Umoe Mandal har også begynt å ta inn lærlinger igjen. Mandal videregående skole tar en god del, men det er i andre fag, sier Odd-Inge Johannessen.

Vinje Industri AS (konsern)
20142013
Inntekter432,5324,0
Ord. avskrivninger7,27,5
Driftsresultat40,233,8
Resultat før skatt39,633,8
Anleggsmidler44,241,4
Omløpsmidler143,7101,5
Egenkapital75,259,1
Langsiktig gjeld17,312,8
Kortsiktig gjeld95,471,0
Regnskapets info.nivå{numb}{numb}
Inntjening{smile}{smile}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)