Gulvet dirrer svakt. 240 kilo tunge Aslan brummer først, før et lavmælt brøl slipper ut, først lavt, så høyere. Korte brøl, stadig rytmisk raskere og sterkere og sterkere. De andre løvene stemmer i, og det er som om veggene rister i løveboligen. Løvebrølene gjennomborer hud og tanker, det kjennes i hele kroppen. Så, like brått som de begynte, senker stillheten seg.

Aslan blunker dovent. Løvemanken hever og senker seg mens han puster. Det er som om ingenting har skjedd.

Instinkt fra savannen

Det er morgen, og like før løvene slippes ut er de utålmodige. Brølene er instinkt fra savannene, forteller dyrepasser Olav Åsland, og sånn sett et godt tegn. Brølene er for at løvene skal kunne lokalisere hverandre på store avstander, for å forsikre seg om at alle er der, for å høre hvem som er hvor. At alle er trygge.

Personligheter: – En løve er ikke bare en løve. De har alle forskjellige personligheter, sier dyrepasser Olav Åsland. Her får Aslan et kjærtegn av en av løvinnene. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Brølene handler ikke om aggresjon eller sinne. Det er egentlig godt å høre dem brøle, godt å høre at de har instinktene sine, sier han.

I naturen brøler ofte løvene som et signal til flokken sin om at her er mat, og som et signal til andre løveflokker i nærheten at de skal holde seg på avstand.

Ville løver lever sør for Sahara i Afrika. Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk, og flokken kan bestå av mellom fire og 37 dyr. Løvene har mer enn ni forskjellige lyder som de kommuniserer med. Hannløvens brøl er dypere og kraftigere enn hunnløvens, og kan høres på ni kilometers avstand.

Kan plutselig angripe

Tilbake i Kristiansand går dyrepasseren helt inntil løvegitteret, bøyer seg ned, holder fram en bit med hestekjøtt. Aslan sniffer gjennom sprinklene. Åsland gir kjøttet med fingrene, stryker Aslan på snuten mens løven smatter. Det ser farlig ut, men dyrepasseren lover at han aldri utfordrer skjebnen, og alltid er skjerpet, slapper aldri helt av når han er på jobb. Han vet at skinnet bedrar. Selv om løvene kjenner ham, selv om de kan ha et slags tillitsforhold, så kan løvene plutselig angripe. De er uforutsigbare.

En evig toer: Hannløven Aragorn utfordrer stadig halvbroren Aslans rolle som sjef i flokken, men forblir en evig toer. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Løvene kan se så kosete ut, men i neste øyeblikk blir de helt eksplosive og kan være livsfarlige. Hvis jeg går inn til løvene, blir det det siste jeg gjør, sier Olav Åsland.

Hvis jeg går inn til løvene, blir det det siste jeg gjør.

Olav Åsland, dyrepasser

Han åpner luken til uteområdet som er på 5000 kvadratmeter. Sjefen Aslan spankulerer først ut, rolig. De andre løvene kommer traskende etter, litt mer rastløse.

— Aslan ser treg ut, men er svær og sterk, og er en tydelig sjef, sier Åsland.

Løveliv: Her er Aslan sammen med dyrepasser Olav Åsland. Foto: Heida Gudmundsdottir

Ute på plassen snerrer Aslan til halvbroren Aragorn, den andre hannløven i flokken, som stadig utfordrer tronen. Nylig var de i blodig krangel, da de kranglet om den ene hunnløven som skilte ut lukter som minte om brunst. Aragorn fikk skikkelig juling, ifølge dyrepasseren. Det så og hørtes voldsomt ut da de braket sammen, men det endte bare med noen skrubbsår.

Aslan lot seg ikke rikke fra tronen.

— Aragorn er en evig toer. Han er en liten spirrevipp sammenlignet med Aslan. Han er en ukuelig optimist, som stadig utfordrer tronen. Han vil være sjef i løveflokken, men kommer aldri til å bli det. Med mindre Aslan blir syk, sier Åsland.

Løve trigges av parfyme

Ute i parken legger Aslan seg på åskammen. Løvinnene flokker seg rundt ham, noen legger seg på ryggen i sola, en løvinne stryker seg inntil. Aragorn legger seg et stykke unna og skuler bort på flokken.

Foran publikum: Hver dag presenteres løvene for alle besøkende. Løvene er populære i dyreparken, og opptil 1500 strømmer til for å se dem og høre om dem. Foto: Heida Gudmundsdottir

Publikum strømmer til, de klistrer seg inntil gjerdet, tar bilder med mobilen, peker.

Aslan blir helt salig når vi sprayer litt dameparfyme på en av lekene hans. Han er ikke bare macho.

Olav Åsland, dyrepasser

«Vennligst ikke ert løvene» står det på flere skilt ved gjerdet. De ble hengt opp i fjor. Da slet parken med at løvene kunne bli stresset av publikum. Barn kunne løpe fram og tilbake ved de skuddsikre vinduene. Av de sju løvene var det spesielt hissige Aragorn som kunne få full tenning på folk som stor og stirret, og kunne og hoppe mot vinduene. I dag er det bedre, sier Åsland.

Løvekongen: Aslan er sjefen i løveflokken i Kristiansand dyrepark. Foto: Heida Gudmundsdottir

Det er mye forskjellig som kan trigge løvene. Også på en positiv måte.

— Aslan blir helt salig når vi sprayer litt dameparfyme på en av lekene hans. Han er ikke bare macho.