Dyreparken i Kristiansand er 50 år. God Helg markerer jubileet med en serie der vi blir kjent med noen av dyrene.

Lydløst og forsiktig kommer han vandrende over greinene når buret blir åpnet. Øynene går alle veier, opp og ned og fram og tilbake, helt uavhengig av hverandre. Han kikker mistenksomt på oss og er litt tilbakeholden når han får et fotoapparat og en blits midt i ansiktet. Men nysgjerrigheten lokker ham likevel til å finne ut av hva som foregår.

I sitt element: En panterkameleon trenger et veldig fuktig miljø for å trives. I buret sitt har han fått installert en såkalt "fogger", som gjør at luftfuktigheten ligger på hele 90% noen timer hver dag. Foto: Kjartan Bjelland

Skifter farge på sekunder

For et minutt siden var han umulig å få øye på, der han satt brungrå og stille og gjemte seg. Men i løpet av de sekundene det tar ham å gå fra den ene til den andre siden av buret, har skinnet hans endret seg til et fyrverkeri av farger i grønt, blått, rødt og gult.

Trener: Etter at han kom til Dyreparken i november, har han trent mye på å bli vant med å håndteres av mennesker. I dag oppfører kameleonen seg eksemplarisk når han blir løftet og flyttet på av menneskehender. Foto: Kjartan Bjelland

Han er en ett år gammel, foreløpig navnløs, panterkameleon fra Madagaskar som kom til Dyreparken etter å ha blitt beslaglagt av politiet på Østlandet i november 2015. Kameleonen er bare en av enormt mange ulovlige reptiler som er blitt smuglet inn i Norge av privatpersoner med fascinasjon for eksotiske dyr.

Trenes opp: Etter at kameleonen kom til Dyreparken har dyrepasser Trond Tjomsland brukt mye tid på å gjøre han vant med å bli håndtert av mennesker. Foto: Kjartan Bjelland

Dyreparkens eksemplar har vært heldig, og har fått lov til å få et hjem og et liv i Dyreparken. De fleste ulovlig importerte dyr som beslaglegges, blir avlivet.

Ulovlig i landet

Dyrepasser og reptil-ansvarlig Trond Tjomsland forteller at Dyreparken i dag har hele 29 reptiler som stammer fra politibeslag boende hos seg. De tar imot så mange de har plass til, men de kan ikke ta imot alle. Tjomsland synes det er trist at så mange flotte eksotiske dyr må bøte med livet hvert år fordi de ufrivillig har havnet et sted hvor de ikke har lov til å være.

Ser alle veier: Øynene kan bevege seg i alle retninger uavhengig av hverandre. På den måten kan han alltid kan ha fullt overblikk over omgivelsene. Foto: Kjartan Bjelland

Det var Mattilsynet som kontaktet Dyreparken da de kom over den eksotiske kameleonen i et privat hjem i november. Han ble funnet ganske dehydrert og trengte godt med mat, men var ellers i fin form. Tjomsland forteller at det er mange som er flinke til å ta vare på dyrene sine, på tross av at de importeres ulovlig, men at Mattilsynet og politiet raskt blir koblet inn om det er mistanke om vanskjøtsel av dyrene.

Et krevende dyr

En kameleon er et krevende dyr å ha, for de trenger helt spesielle forhold for å trives. I utgangspunktet lever panterkameleoner i et veldig fuktig klima på Madagaskar, og kan ikke overleve i norsk fauna. I buret har dyrepasserne derfor installert en såkalt «fogger», som sørger for at luftfuktigheten inne ligger på hele 90 prosent noen timer om dagen. Det er slik han trives best, og dette som ligner mest på de naturlige omgivelsene han kommer fra.

Fargerik: Panterkameleonen skifter farge avhengig av hvilken situasjon han befinner seg i. De sterke fargene bruker kameleonene blant annet for å skremme potensielle angripere. Foto: Kjartan Bjelland

Kameleoner er fredelige dyr, og trenes de opp, kan de bli veldig vant med å bli håndtert av mennesker. Trond Tjomsland forteller at de har jobbet mye med å venne kameleonen til å bli håndtert, og han oppfører seg visstnok eksemplarisk. Målet er at han kan bli et dyr som etter hvert også kan bli tatt på og holdt av publikum.

Kameleonene forsvarer seg mot angripere ved å skifte farge, og de sterke fargene som pryder den lille kroppen brukes for å «skremme». Som mange andre dyr, mister også kameleoner matlysten litt når de blir stresset eller redde. Og da blir ikke gresshoppene som blir sluppet inn i buret så interessante å jakte på. Dietten består av levende gresshopper, som kameleonene selv jakter på og dreper.