Som et forsøk på å berge livet på de to spinkle elgkalvene som ble født i Dyreparken i 2005, tok dyrepasser Olav Åsland tåteflasker i bruk. Are og Odin overlevde, men tvilllingbroren Are døde i en ulykke som veldig ung. Odin, derimot, lever i beste velgående i Dyreparken i dag. Han har selv både fått barn og vært til stor glede for publikum de siste 11 årene.

Status og gevir

Odin er ubestridt sjef på elgområdet i nordisk villmark, men dyrepasser Harald M. Wergeland kan avsløre at elgoksens status ikke er lik gjennom hele året. Sent på høsten har Odin stort, nakent gevir etter å ha felt huden som dekker hornene resten av året. Da er han virkelig skogens konge, og når elgkuene blir brunstige, blir han både uregjerlig, tøff og farlig både for andre dyr og mennesker.

Sympatisk: Odin har store, brune, tillitsfulle øyne og ser unektelig snill ut. Men sent på høsten er han som elgokser flest, og kan være farlig for mennesker. Foto: Reidar Kollstad

Men når hornene felles på høsten, blir Odin som et lam. Stille og sympatisk, og med store, snille øyne som gjerne tar imot en gulrot fra menneskehender. Slik er han mens hornene vokser ut igjen, helt til neste høst.

Flaskekalver: Odin, broren Are og dyrepasser Olav Åsland fotografert i 2005. Are døde i en ulykke da han bare var et par år, men Odin lever i beste velgående i dag. Foto: Hans Martin Sveindal/Dyreparken

Derfor er Odin skjermet fra publikum om høsten, mens man ellers i året kan få skikkelig nærkontakt med ham og komme helt innpå.

Begynner å bli gammel

I dag har Odin selskap av en ung, to år gammel elgku, og de to går veldig godt overens. Det ble besluttet å ikke sette kalv på kua i 2016, fordi hun er for ung og det ville hemmet hennes egen vekst. Men til neste år kan det godt hende at Odin blir far igjen. Han er med årene blitt en godt voksen herremann, og dyrepasser Wergeland mener han nå viser litt tegn på at ungdommen er på hell.

Vakkert skue: Odin har god boltreplass i nordisk villmark i Dyreparken. Her tar han en drikkepause på vei gjennom landskapet. Foto: Reidar Kollstad

Om Odin blir 14 år, så er dyrepasseren fornøyd. Elger kan i utgangspunktet bli helt opp til 20 år, men det kommer an på om bein og lemmer holder. De store kroppene er tunge å bære, og elgene er avhengige av mosjon for å holde seg i form. I tillegg må de passe på å holde seg på og ikke brekke beina, som de er så avhengige av.

Skogens konge: Odin er for det meste en bedagelig og rolig elg, som er vant med mennesker fra han var liten. Mesteparten av året kan publikum komme helt tett på han i innhengningen. Foto: Reidar Kollstad

I Dyreparken blir derfor elgene föret på ulike steder i innhengningen gjennom dagen. Da blir de ikke stående for lenge på én plass, men må bevege seg rundt i terrenget etter maten og får på den måten naturlig aktivitet, slik de ville hatt ute i naturen.

Populær hos tyskerne

Wergeland forteller at elgene i Dyreparken ellers følger naturens naturlige syklus og lever slik som elger flest, men at de har noen ekstra «goder», som for eksempel tilgang på kraftför. Og så får de en antibiotikakur for å bekjempe de store plagene insektene gir dem sommerstid.

Snacks: En gang om dagen får elgene servert kvister i innehengningen. Fôringen skjer på forskjellige steder hver gang, slik at de skal få mosjon. Foto: Reidar Kollstad

Som mange andre dyr blir elgene late i sommervarmen. Og publikum kan ofte se Odin ligge strak ut i gresset og slappe av i sola. Som regel er dette etter han har spist, og for å fordøye maten.

Skogens konge: Odin er for det meste en bedagelig og rolig elg, som er vant med mennesker fra han var liten. Mesteparten av året kan publikum komme helt tett på han i innhengningen. Foto: Reidar Kollstad

Man tenker kanskje ikke på elgen som det mest eksotiske dyret i parken, når den konkurrerer om oppmerksomheten med dyr som tiger, løve og gepard. Men dyrepasser Wergeland kan avsløre at elgen er den ubestridte favoritten hos spesielt ett folkeslag: tyskere.