Bak de mørke øynene pønsker hun ut sin neste rampestrek. Skal hun erte på seg en av orangutangene, eller er det dyrepasseren som kommer med matfatet som skal få gjennomgå?

Gibbonapen Sofie er noe for seg selv, og hun har klart å gjøre seg ekstremt upopulær blant både mennesker og dyr i Dyreparken. Hun klarer rett og slett ikke slutte med å være en ramp, og hun benytter enhver anledning hun kan få til å terge på seg et uskyldig offer.

Rampete: Det er ikke bare andre dyr Sofie liker å erte. Dyrepasserne får også gjennomgå. Foto: Reidar Kollstad

Slår og tisser

Dyrepasser Hilde Sangesland Strædet har nærkontakt med Sofie relativt ofte, blant annet under mating. Da kan Sofie finne på både å slå etter henne eller prøve å tisse på henne. Går man inn i buret når Sofie er til stede, vet man aldri helt hva som venter. Ifølge dyrepasseren har hun alltid vært sånn, og man må virkelig følge med på henne når man går inn i buret. Hvis ikke kan det fort hende at man får seg en kilevink. Sofie er litt ondskapsfull, rett og slett. Men hun er ikke farlig. Hun har bare en personlighet som elsker å erte på seg alt og alle.

Elsker å erte: Sofie trives best når hun kan mobbe andre. I løpet av sine 17 år i Dyreparken har hun klart å gjøre seg ganske så beryktet. Foto: Reidar Kollstad

Plaget orangutangene

I naturen lever de små, superraske gibbonapene i Sørøst-Asia. I dyreparker verden over er de svært populære fordi de ofte er veldig underholdende. De klatrer og «synger» med høy stemme, samtidig som de har et artig og uttrykksfullt utseende. Det sjarmerende utseendet, spesielt på apebabyene, har også ført til at gibbonaper blir tatt til fange som kjæledyr. Det er en skjebne som ofte ikke er til apenes beste, fordi ungene blir tatt fra moren og gjerne ender opp i trange bur eller avlivet når de blir større og ikke er så søte lenger.

Passer på: Dyrepasser Hilde Sangesland Strædet sier hun alltid må være på vakt når hun går inn til Sofie. Man vet aldri hva den ertesyke apen kan finne på. Foto: Reidar Kollstad

I Dyreparken i Kristiansand har det vært gibbon lenge, og Sofie kom til parken allerede i 1999. I løpet av de 17 årene hun har bodd der, har hun uten tvil klart å markere seg, mest av alt på grunn av sine apestreker. Siden hun er så trollete med orangutangene, som hun i utgangspunktet går ute sammen med, har Dyreparken nå rigget til et eget uteområde for gibbonapene. Den nye innhengningen sto ferdig nå i sommer. Det betyr også at publikum får mer glede av dem. Tidligere var de mye inne.

Stilig: Gibbonaper er ofte publikumsfavoritter i dyreparker, fordi de er underholdende og morsomme å se på. Foto: Reidar Kollstad

Kaster grønnsakene

Sofies livspartner og Dyreparkens andre gibbon, Erik, har en helt annen personlighet og er snill og grei å ha med å gjøre. Men Sofie har aldri latt seg påvirke av dette, og hun fortsetter med sine fantestreker helt uavhengig av kjæresten.

Selv om hun er i potensiell livsfare når hun tuller med de kjempesterke orangutangene, så finner hun alltid en anledning til å erte dem.

Høyt og lavt: Sofie er både en svært aktiv og en svært irriterende dame. Foto: Reidar Kollstad

Hun drar dem i håret, for så å bruke den ekstreme hurtigheten sin til å pile av gårde før de får tak i henne. Og jo sintere de blir, jo gøyere synes Sofie det er.

Og så er hun et troll når dyrepasserne kommer med matfatet. Grønnsaker er nemlig ikke godt nok, så dem kaster Sofie langt av gårde. Det er frukten på fatet hun vil ha, og bordskikk eksisterer ikke når hun er på jakt etter det hun liker aller best.

Sangesland Strædet tror den rampete gibbonapen har stor glede av å plage andre, og at hun elsker oppmerksomheten hun får når hun er uskikkelig. Det er noe av det som gjør henne spesiell og etter hvert så beryktet. Hun elsker bekreftelser, og klarer hun ikke terge på seg den første, så prøver hun seg på den neste. De som blir sintest, er de det er gøyest å plage.