Har du lagt merke til at mye av det du handler i butikken markedsføres som «antibakterielt»? Det høres fint ut, men er ikke nødvendigvis så bra. Forskere mener bakterier kan bli resistente mot antibiotika når de eksponeres for antibakterielle stoffer.

Kjemikaliene som for eksempel skal gjøre at treningstøyet ditt ikke lukter svette, skiller ikke mellom hva slags bakterier de dreper. De dreper alle.

EU har bestemt at produsenter må merke antibakterielle produkter. Vi kommer tilbake til hva du skal se etter.

316454717.jpg Foto: Shutterstock

Drepe bakterier

De antibakterielle stoffene kalles biocider, og tilsettes i tannkrem, deodoranter, skjærefjøler, kjøleskap, vaskemaskiner, votter, kluter, sko og sportstøy — for å drepe bakterier som ellers ville ført til lukt eller misfarging.

Triklosan og sølv er mye brukt. (Altså sølvioner, sølv oppløst i vann eller i nanoform. Metallisk sølv, som i sølvtøy og smykker, er ufarlig både for mennesker og miljø.)

Eli Vike, leder for seksjonen for biocider og globalt kjemikaliearbeid ved Miljødirektoratet

— Hvorfor er disse stoffene lovlige?

— Sølv og sølvforbindelser er nå til vurdering hos EU, og vi må avvente om de blir godkjent eller ikke, sier Eli Vike, leder for seksjonen for biocider og globalt kjemikaliearbeid ved Miljødirektoratet.

— Hvordan kan vi best unngå dem?

— Forbrukere bør søke informasjon før de kjøper noe, for eksempel på Miljødirektoratets forbrukerportal erdetfarlig.no. Forbrukere har også makt. Produsenter vil ofte slutte å lage noe som ingen vil kjøpe, sier Vike.

  • Forbrukere har også makt. Produsenter vil ofte slutte å lage noe som ingen vil kjøpe.

296937782.jpg Foto: Shutterstock

Lukten gikk ikke bort

Når det gjelder luktfritt treningstøy, er det for øvrig ikke sikkert det er luktfritt:

Statens institutt for forbruksforskning har undersøkt hvordan 13 ulike materialer som brukes i treningstøy luktet før og etter bruk og vask. Både antilukt-tekstiler, syntetiske materialer, ull og bomull var med i testen.

— Vi mener antibakterielle produkter er unødvendige for folk flest, og at det bare er i helt spesielle situasjoner.

Aina Seland, leder for fagavdelingen i Svanemerket

Ullplaggene luktet aller minst etter bruk og vask, og reagerte dessuten best på lufting. Svettelukten i antilukt-klærne gikk ikke engang vekk etter vask, ifølge SIFO.

Uansett: Ifølge kravet fra EU skal klær som markedsføres som luktfrie, merkes med at de inneholder biocider - hvilke egenskaper de har, navnet på dem og eventuelle bruksanvisninger eller forsiktighetsregler. Merkingen skal være på norsk, stå på et synlig sted og være lett å lese.

166601408.jpg Foto: Shutterstock

Dødelige hudinfeksjoner

Verdens helseorganisasjon kaller fremveksten av antibiotikaresistente bakterier en av de verste folkehelsetruslene verden står overfor. Hudinfeksjoner kan bli dødelige. Tuberkulose og andre nesten utryddede sykdommer kan komme tilbake, og kirurgiske inngrep kan bli langt mer risikofylte.

Folkehelseinstituttet frykter at vi om kort tid ikke kan kontrollere infeksjonssykdommer, fordi ingen behandling fungerer.

— Da vi faset ut kvikksølv i termometre, ble de forbudt - ikke merket som farlige.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Antibakterielle produkter er aldri merket med Svanen.

— Vi mener antibakterielle produkter er unødvendige for folk flest, og at det bare er i helt spesielle situasjoner - som på operasjonsstuer eller overfor svært syke mennesker - at antibakterielle midler er nødvendig, sier leder for fagavdelingen i Svanemerket, Aina Seland.

Hun frykter at mange er forledet til å tro at bakterier er farlige, og at bakteriefritt betyr bra og rent. Et bakteriefritt liv verken er mulig eller ønskelig, uten bakterier hadde vi ikke overlevd. Seland påpeker også at vanlig vask med såpe og vann gjør både kjøkken og klær rent nok i massevis.

273097466.jpg Foto: Shutterstock

Bør forbys

Framtiden i våre hender synes ikke det er godt nok å merke produkter som inneholder farlige stoffer. De mener de bør forbys.

— Da vi faset ut kvikksølv i termometre, ble de forbudt - ikke merket som farlige, sier leder Arild Hermstad.

Organisasjonen drev nylig en kampanje mot sportstøy tilsatt kjemikalier som skal forhindre svettelukt, etter å ha spurt 20 norske og internasjonale produsenter om bruken av slike stoffer.

Adidas har for eksempel produkter som inneholder sølv. Swix faset nylig ut sølv, men kan inneholde andre antibakterielle stoffer - i likhet med merker som Puma.

tendenser trening.jpg Foto: luckyraccoon

Antibiotika-resistente

Norske Norrøna brukte inntil nylig sølv i noen av sine produkter, men erklærte i forrige måned at de skal slutte med den antibakterielle behandlingen.

— Primærårsaken er det store engasjementet fra forbrukerne. Det er tydelig at dette er noe kundene våre bryr seg om, og det betyr mye for oss, sier markedssjef Martin Lien i Norrøna.

Martin Lien, Norrøna

Han legger til at de antibakterielle produktene har utgjort en relativt liten del av kolleksjonen deres, og at endringen er uproblematisk for Norrøna. Intensjonen med den antibakterielle behandlingen var miljøhensyn, ved at behovet for å vaske klærne skal være noe mindre.

— Motstanderne av antibakterielle klær frykter at kjemikaliene kan bidra til bakterier blir resistente mot antibiotika. Deler dere denne bekymringen?

— Forskningen på antibakterielle klær og antibiotikaresistens er ikke entydig, men i dette tilfellet valgte vi et føre-var-prinsipp, sier Lien.

  • Forskningen på antibakterielle klær og antibiotikaresistens er ikke entydig, men i dette tilfellet valgte vi et føre-var-prinsipp.

tendenser treningstøy.jpg

Kilder:

Se hvilke produsenter som bruker antibakterielle stoffer og hvem som ikke gjør det her:

http://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/sportstoy-kan-gi-antibiotikaresistens.html

http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2015/Oktober-2015/Merkekrav-til-klar-med-antibakterielle-midler/

Rapport fra WHO: http://www.who.int/drugresistance/documents/surveillancereport/en/

http://www.erdetfarlig.no/Artikler/Nyhetsartikler/antibakterielle-midler/

http://www.svanemerket.no/miljo/kjemikalier/ubegrunnet-bakteriefrykt/

http://www.erdetfarlig.no/Artikler/Nyhetsartikler/antibakterielle-midler-funker-darlig-mot-lukt/