Programsjef Hans Bodin, produsent Silje Kulien og KSO-direktør Stefan Sköld. Denne sesongen jobber KSO blant annet med å nå ut til barn og ungdom. Foto: Sondre Steen Holvik
KSO-direktør Stefan Sköld. Foto: Sondre Steen Holvik
Programsjef Hans Bodin. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — «Symphonie Fantastique» handler om en ung kunstner som er håpløst forelsket i idealkvinnen. Men hun sier nei takk, og kunstneren forgifter seg selv med opium og får feberfantasier. Musikken skildrer disse feberfantasiene. Det er veldig følelsesladet og uttrykksfullt. Det var avantgarde i 1830, forteller programsjef Hans Bodin til Fædrelandsvennen.

Norske solister

Torsdag åpner Kristiansand Symfoniorkester (KSO) sesongen 2016/2017 med å spille Berlioz' «Symphonie Fantastique». I tillegg kommer solisten Frank Dupree for å spille Tsjajkovskijs første pianokonsert. Til generalprøven samme dag kommer 250 elever som har forberedt seg til besøket med ulike eleverarbeider om «Symphonie Fantastique».

Orkesteret gjør flere konserter som er spesielt rettet mot barn og unge denne sesongen. Bodin tror at gode konsertopplevelser i tidlig alder kan senke terskelen for å oppsøke konsertsalen senere.

Programsjef Hans Bodin. Foto: Sondre Steen Holvik

I det nye programmet er det også flere kvinnelige dirigenter. Forklaringen er enkel, ifølge Bodin: Det blir flere kvinnelige dirigenter, og da må det reflekteres i programmet.Musikalsk er det en hovedvekt på tidlig 1900-tall. Programsjefen synes det er stas at flere norske solister gjester Kilden, som Ole Edvard Antonsen og Håvard Gimse. På spørsmål om hva sesongens høydepunkt er, svarer Hans Bodin:

— Vi har bare høydepunkter.

Likevel er det noen konserter det er er verdt å trekke fram.

17. november er det klart for Ønskekonserten som arrangeres i samarbeid med Fædrelandsvennen. I år kan publikum for tredje gang være med på å bestemme hva KSO skal spille.

— Det blir kanskje den beste konserten hittil, mener Bodin.

Kom som du er. Her er det ingen kleskoder. Bare kom, lytt, og ta en pause i hverdagen

Dataspillmusikk

Nyttårskonserten er annen populær konsert. Denne gangen blir den ledet av dirigent Nick Davies, og går av stabelen 11., 13. og 14. januar i Kilden. Tittelen på konserten er «The Golden Ages of Hollywood».

KSO-direktør Stefan Sköld. Foto: Sondre Steen Holvik

På vårparten er det to konserter rettet mot ungdom som er verdt å trekke fram. 10. mars er det duket for en konsert med dataspillmusikk, en sjanger Bodin mener vil bli like stor som filmmusikken. Her blir det musikk fra både «Halo» og «Final Fantasy».KSO har også jobbet sammen med ungdom om en ny versjon av Mozarts «Requiem».

— Vi har erstattet den latinske teksten, og så har ungdom vært med på å lage en ny tekst, forteller KSO-direktør Stefan Sköld.

Les også:

Ungdom tilknyttet Abup (Avdeling for Barn og Unges Psykiske helse på Sørlandet sykehus) har jobbet sammen med forfatter Rune Belsvik om å skrive tekster fra egne liv. Verket blir fremført 5. mai av KSO sammen med et kor bestående av 100 ungdommer fra videregående skoler i regionen.

Bedre besøk

De siste årene har KSO-ledelsen jobbet med å rekruttere nye lyttere, og å overbevise om at terskelen inn til klassisk musikk faktisk ikke er så høy. Nå mener de å se resultatene av dette.

— Sakte, men sikkert går besøket oppover, forteller Hans Bodin, og understreker igjen at Kilden og KSO skal være for alle.

— Mange har en redsel for å komme. De tenker at det er for dyrt eller for fint, men det er det ikke. Man kan bare komme og slappe av, sier han.

— Kom som du er. Her er det ingen kleskoder. Bare kom, lytt, og ta en pause i hverdagen, sier KSO-direktør Stefan Sköld.