— Det var symfoniorkesteret selv som tok initiativ for å involvere studentene. Det er første gang at studenter fra klassisk linje samarbeider med KSO om et stort orkesterprosjekt, forteller Adam Grüchot, konsertmester i KSO, og prosjektleder for torsdagens konsert på Kilden.

— Hvis vi tenker langsiktig, vil dette UiA-samarbeidet med KSO og Kilden bidra til å gjøre Kristiansand til en enda mer attraktiv by for kommende musikkstudenter fra både inn- og utland, legger Grüchot til.

Det er totalt 15 studenter fra klassisk linje på UiA og 30 medvirkende fra KSO som vil bidra under torsdagens konsert. Hovedverket «Mozarts Haffnersymfoni» vil bli framført under regi av Grüchot, som vil fungere som spillende maestro. Konserten starter 19.30 i konsertsalen på Kilden.

Springbrett

Konsertmester i Kristiansand Symfoniorkester, Adam Grüchot, og masterstudent Kristiana Valborgland. Foto: Kristian Hole

Grüchot er også lektor på institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk på UiA. Her møter han daglig ivrige studenter som er sulten etter å spille med KSO:— Nivået har blitt veldig høyt på elevene på klassisk linje. Og selv om de må gjennom prøvespilling som alle andre, fungerer dette samarbeidet som et springbrett for studenter som i fremtiden vil bli medlem av symfoniorkesteret, forteller Grüchot.

En av de utvalgte masterstudentene er Kristiane Valborgland, som har fiolin som hovedinstrument:

— Jeg går første året på masterstudiet, og dette er en veldig fin mulighet for meg til å spille med KSO igjen, og samtidig få god sceneerfaring fra Kilden, sier hun.

«Learning by doing»

Birte Myhrstad (t.v), instituttleder for klassisk musikk og musikkpedagogikk på UiA, førstelektor ved UiA, Jørn Eivind Schau, Stefan Sköld, direktør for symfoniorkesteret på Kilden, og Konrad Øhrn, komponist og professor i komposisjon på UiA. Firkløveret ser fram til torsdagens konsert på Kilden. Foto: Kristian Hole

Direktør for symfoniorkesteret på Kilden, Stefan Sköld, synes det er positivt at studentene får tidlig sceneerfaring og kompetanse.— « Learning by doing »-teknikken er gull for disse musikkstudentene. Det er slik man vokser som musiker, og det er den rette måten å utvikle seg på, forteller Sköld.

På torsdagens program står Mozarts» Haffnersymfoni», Bela Bartoks «Diverimento for strykere» og Konrad Øhrns «Konsert for 2 fløyter og orkester».

— Dette er et neo-klassisk verk som først ble oppført i Norge og Polen i 2013. Det blir spennende å høre dyktige studenter fra instituttet framføre verket, sier Øhrn, som er professor i komposisjon på UiA.

Polske masterstudenter

De polske fløytesolistene Monika Konstantynowicz (t.v) og Katarzyna Kaminska gleder seg til å spille med KSO på torsdag. Begge er masterstudenter på klassisk linje på UiA. Foto: Kristian Hole

De polske fløytesolistene Monika Konstantynowicz og Katarzyna Kaminska vil bære hovedansvaret for Øhrns verk. De fikk høre om UiA da lektor Jørn Eivind Schau var gjestelærer på musikkakademiet i Poznań i Polen. Nå går de begge masterstudiet i Kristiansand, og er to av de 15 utvalgte studentene som får spille med KSO på torsdag.— Det er en fantastisk mulighet for meg å spille på Kilden, jeg er jo vant til å være tilskuer på KSO sine konserter. Det blir stor stas å være på scenen med orkesteret, sier Konstantynowicz.

- Hvordan trives dere i byen?

— Det er en unik atmosfære i byen, og et fint musikkmiljø på UiA. Så jeg vil si at vi trives godt, oppsummerer Konstantynowicz.