— Det kan være ny dynamikk i den saken. Jeg er mer utrygg på flertallet nå, uttalte varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag.

Da hadde akkurat partiet hans mistet ett mandat til Venstre, partiet som har uttalt seg kritisk til Torvet parkeringsanlegg.

Dagens koalisjon (H, KrF, Frp, Pp) fikk etter fintellingen 26 av 53 seter. Alle fire partier tapte mandater, og sammen mistet de flertallet i bystyret.

- På vippen i alle retninger

Venstre har oppnådd en gruppe på tre - og fornyet selvtillit:

— Jeg tror vi er på vippen i alle retninger nå. De sittende partier har ikke rent flertall alene, men trenger støtte. Vi selger oss ikke for knapper og glansbilder, men krever ordentlig uttelling i form av konkret politikk, fastslår Ivar Bergundhaugen overfor Fædrelandsvennen.

Vi selger oss ikke for knapper og glansbilder, men krever ordentlig uttelling i form av konkret politikk.

Han ble valgt inn i bystyret sammen med Emma Lind og Petter Benestad, sistnevnte var tirsdag på styremøte med Kristiansand Kino i Danmark.

Gruppeleder Bergundhaugen sier de i utgangspunktet er imot parkeringsanlegget, men vil se an konsekvensene - ikke minst de økonomiske - før de lander sitt endelige standpunkt.

- Når arbeidet er i gang er det ikke så enkelt som å si ja eller nei til et nytt prosjekt. Å gå tilbake på et vedtak er ganske alvorlig, og må i så fall vurderes veldig nøye, uttaler Emma Lind, vel vitende om at de avtroppende Venstre-representantene stemte for p-anlegget.

Det nye bystyret konstitueres 14. oktober. Det er til dette møtet motstanderne har berammet omkampen.

Slik blir det to etasjers parkeringsanlegget under Øvre og Nedre Torv. Foto: Veidekke Agder

— Ikke en aktivistgjeng- Hvordan saken kommer opp er for tidlig for oss å si. Men parkeringshuset blir behandlet av det nye bystyret, fastslo gruppeleder Mette Gundersen (Ap) på valgkvelden.

Venstre antyder at de kan la parkeringsanlegget passere om de får gjennomslag for grønne saker. Et minimum er at det fjernes like mange p-plasser over bakken, som det bygges under.

— Parkeringshuset er veldig viktig for mange - også for oss - men vi er ikke et ensaksparti eller en aktivistgjeng. Vi ønsker å ta ansvar for byen som helhet, da blir dette en del av totalpakka, påpeker Ivar Bergundhaugen.

Jørgen Kristiansen har antydet at prisen kan komme opp i 100-150 millioner kroner for å bryte avtalen med Torvparkering AS, basert på egne estimater.

Tirsdag ettermiddag turte han ikke gå god for en slik sum, utover at det blir kostbart.

— Jeg tror fremdeles at det nye bystyret vil se at kostnadene er så store at det er klokt å la anlegget bli bygd, sier han.

- Pris underordnet

Harald Sødal (KrF) var den i partiet som stemte imot anlegget i 2013, og antar han fikk en del slengere ved årets valg som følge av sitt standpunkt.

Slik så det ut på byggeplassen på Torvet tirsdag formiddag. Foto: Reidar Kollstad

Men han har ikke bestemt seg for om han vil forsøke å stanse byggeprosjektet nå.— Jeg har en overbevisning om at det var galt å vedta utbyggingen, men det vil være helt galt å gå ut med absolutter nå.

- Hva har prisen å si?

- Når det gjelder byplanlegging på lang sikt er pris underordnet, svarer 77-åringen, som går løs på sin 12. periode i bystyret.

Da Fædrelandsvennen står på Torvet passerer gruppeleder Stian Storbukås (Frp) og serverer følgende appell i retning Venstre:

— Når Torvet allerede er gravd opp håper vi på en jordnær tilnærming, i forhold til et mulig erstatningsbeløp.